i Huddinge i Stockholm, där hon bor med sin man – som hon träffade när hon besökte släkten i Marocko – och deras två små döttrar. Hon har bott där sedan uppväxten på
Södermalm med en ensamstående mamma och tre småbröder – som enda familjen med utländskt ursprung i hela området.
Camilla Hamid väljer ut isad mockalatte med sojamjölk och chokladbollar till oss båda.
– Jag gillar inte riktigt deras kakor här, det är den enda som är okej, säger bakexperten, som är aktuell med boken ”Baka utan ugn” och som också syns ibland på tv, bland annat i TV4:s Köket.
Började med mördeg
Karriären som bakexpert började med ett recept på mördegskakor i barntidningen ”Witch”, när Camilla Hamid var i förskoleåldern. Snart växte intresset.
– Vi blev som ett team i köket, mamma stod för maten och jag stod för fikat. Hon sa aldrig något om det blev bränt, utan hon lät mig blomstra, berättar Camilla Hamid.
Men hon höll sin kunskap för sig själv tills för några år sedan, när en god vän uppmuntrade henne att sprida recepten som låg hemma på datorn. Det var också kompisen som startade instagramkontot @mykitchenstories.se åt henne, för att ge Camilla en knuff för att komma igång.
Det tog inte lång tid innan följarna trillade in, förtjusta i Camilla Hamids pedagogiska beskrivningar för hur man skapar olika bakverk. I dag är Camilla Hamid en av Sveriges mest populära bak-bloggare och hon blir ofta igenkänd.
– Det är jättekul att se folk på riktigt, för på Instagram är det bara en siffra.
– Jag är jätteglad över all framgång jag fått men jag tänker också att det när som helst kan tas ifrån mig. Det kan låta pessimistiskt men det är ganska skönt att inte tro att hela mitt liv hänger på det här. Det här är ett kapitel och sedan kanske det kommer något annat. Och det får mig också att njuta, så länge det varar.
Jobbar på högstadiet
Förutom arbetet i det offentliga arbetar Camilla Hamid deltid som hemkunskapslärare på högstadiet i en skola där många elever har utländsk bakgrund, något som hon älskar.
– Där behöver ungdomarna höra att de är bra, att de kan lyckas oavsett vad folk säger om dem.
Camillas egna uppväxt var utmanande på många vis. Mamman var tvungen att ha flera jobb och arbetade sju dagar i veckan för att försörja familjen. Camilla Hamid, som var äldst, fick agera förälder till de yngre bröderna. Hon började dela ut tidningar som 12-åring och jobbade på kafé i tonåren för att hjälpa mamman med ekonomin.
Förutom de ekonomiska utmaningarna var hon ensam och hade nästan inga vänner. Hon var en av få med utländsk bakgrund och den enda muslimen på sin skola.
Sjalen kändes befriande
Allt relaterat till religionen fick negativ klang i tonåren – eftersom det mest innebar saker hon inte fick göra. Som att dricka alkohol, vilket isolerade henne från de andra ungdomarna som festade tillsammans på helgen. Camilla Hamid utvecklade ätstörningar, som blev som värst under gymnasiet. Då tappade hon också det hon älskade mest: bakningen. Men i dag är hon frisk.
Hon konstaterar också att det var befriande att börja bära sjal runt 21-årsåldern, som ett steg att se på sin kropp på ett annat sätt. Det var i den åldern hon på riktigt fann sin tro. Hon har själv aktivt valt sin tro, och hon vill låt sin egna barn också ska få välja själva.
– Om man tror på någonting ska det ju vara för sin egen skull och för Guds skull, inte för att det är något mamma säger åt en att göra, säger hon.
Vågade visa vem hon var
Det tog många år av bak-instagramande innan Camilla Hamid var öppen med hur hon ser ut, eller sin religion. Det svensk-klingande förnamnet gjorde att få kunde ana att kvinnan bakom vetelängderna och chokladsnitten var nordafrikan och muslim. De första åren var hon anonym – tills hon vann matbloggpriset 2016 och de lade upp bilder på henne.
– Då tänkte jag ”skit samma”. Nu vet alla att jag är muslim så då kan jag lika gärna vara öppen med det.
Hon trodde alla skulle avfölja henne, för det var så hon var van att folk reagerade i verkligheten – med att avvisa henne. Men det blev tvärt om.
– Sedan dagen jag började våga visa mer av vem jag är har jag fått så mycket mer kärlek och framgång, berättar hon.
– Jag tror att det är befriande för andra, att om jag vågar vara mer av mig själv kan andra känna att de också kan vara mer av sig själva.
”Ser bara min kompetens”
Samma sak hände när hon precis tagit sin lärarexamen, och TV4:s Köket kontaktade henne. De sökte någon som var bra på att baka, till sitt program och sin blogg. Camilla Hamid tänkte genast att de skulle ångra sig när de såg att hon bar slöja. Men så var inte fallet.
– De ser mig bara för min kompetens. Jag är bara Camilla som är bra på att baka, och då kan jag leva ut till min fulla potential.