– Det var ett dramatiskt fall. Någon månad tappade vi bortåt 45 procent. Vi har sett en återhämtning under september/oktober men med de nya restriktionerna tappar vi igen. Det är förödande för oss vars främsta inkomstkälla är försäljningen, säger Gesica Tawakkoli Gunmalm, föreningschef för second hand på Björkåfrihet i Göteborg.
”Minskad försäljning”
Björkåfrihet har varit tvungen att varsla 20 heltidstjänster och permittera personal. Samma mönster går att se bland andra second hand-butiker i staden. Myrorna har tappat cirka 30 procent av sina kunder under året och behövt permittera personal.
– Myrorna har, precis som de flesta andra inom retail, drabbats hårt av minskad försäljning och har därför framförallt korttidspermitterat. Det har vi gjort i alla delar av verksamheten, från insamling, huvudkontor till produktion och butik. Så snart det är möjligt återgår dessa till sin ordinarie arbetstid, säger Åsa Blomberg, marknads- och kommunikationschef på Myrorna.
Stadsmissionen i Göteborg korttidspermitterade 20 procent av arbetsstyrkan under fyra månader i våras.
– Vi har haft det tufft i år, det ska vi inte sticka under stolen med, säger Linus Bergström, verksamhetschef för Second hand på Stadsmissionen.
Svårare ta hand om återbruket
Göteborgs återvinningscentraler har i år haft svårare än vanligt att ta hand om återbruket som lämnas in. Inlämningen av textil ökade med totalt 1,6 procent under de tre första kvartalen 2020 jämfört med 2019 och även inlämningen av prylar tros ha ökat, även om det ännu inte finns någon siffra över totalen än. Samtidigt pausade flera second hand-aktörer i att ta emot under våren. Kretslopp och vatten var därför tvungen att tillfälligt stoppa inlämningen av återbruk på återvinningscentralerna.
– Eftersom flera föreningar korttidspermitterade personal fanns det ingen som kunde hämta saker, plus att folk inte rörde sig ute och handlade. Efter sommaren startade det upp igen och nu samlar vi in återbruk på alla återvinningscentraler, säger Natali Kjernell, processledare på Kretslopp och vatten.
Begränsar insamlingen
Björkåfrihet är en av aktörerna som begränsat insamlingen kläder och prylar som följd av minskad försäljning. Enligt Gesica Tawakkoli Gunmalm riskerar verksamheten att tvingas lägga ner om försäljningen inte kommer igång igen.
– Vi har gjort vad vi kan. Vi har tvingats varsla och permittera personal och begränsat insamlingen. Om försäljningen inte trappar upp och vi inte får något stödpaket överlever vi inte. Behovet av att samla in återbruk finns, men kunderna finns inte.
Samhället förlorar
Hon menar att hela samhället förlorar på att second hand-aktörer stänger ner.
– Vi bidrar till hållbarhet och återbruk och tar vara på det som annars slängs så det är helt klart förödande ur ett samhällsperspektiv. Saker bränns ifall ingen kan ta emot det, säger hon.
Enligt Linus Bergström kommer Stadsmissionens butiker överleva krisen och har till och med rustat upp med ett nytt lager för att utöka förvaringen.
– Vi har öppnat ett nytt lager bara på grund av att behovet av förvaring ökat i år, säger han.
Enligt honom kan den minskade försäljningen dock leda till minskade resurser till föreningens sociala arbete.
– Ju mindre medel vi får in desto mindre pengar går till vår verksamhet som i har första hand ett syfte att hjälp människor att ta sig tillbaka till arbetsmarknaden. Minskade intäkter påverkar hur många insatser vi kan göra, säger han.