Varje år bidrar vi i Sverige med elva ton konsumtionsbaserade utsläpp per person. Den siffran behöver minska till mellan ett och två ton för att begränsa den globala klimatpåverkan, enligt Naturvårdsverket 2016. Vill du ladda bokbiblioteket och garderoben inför sommaren utan att varken bränna hål på plånboken eller påverka miljön?
Sofie Nilsson, butikschef på Röda korsets second hand sedan i januari 2017, berättar att sommaren inte bara förknippas med fynd utan även med trevlig stämning.
– Folk som strosar på stan kommer in och sätter sig en stund och dricker kaffe. I dag när det blev ösregn så var det fullt i kaféet. Då sitter man gärna här där det är väldigt välkomnande och en lugn miljö. Det är lite så där tillbakalutat, säger hon.
Vilka typer av prylar är de mest populära?
– Inför sommaren är det mycket picknick-artiklar, till exempel plastglas och andra vårgrejer. Sedan på sommaren går det åt rätt mycket böcker. Folk gillar att köpa billiga böcker och det har vi alltid många av hemma. Något som vi vanligtvis säljer en hel del av är kläder och ibland vill folk vara lite busiga med hattar och skor som man annars inte köper. När det är sommar så unnar man sig en ”sommarstil” när det är den årstiden och man har ledigt.
Sofie Nilsson förklarar att deras second hand-butik gallrar betydligt hårdare än många loppisar.
– På loppisar kan man ju hitta saker som saknar skruvar och liknande. Men det ska man inte göra här. Vi är hårdare i urvalet. Den stora vinsten är ju att det som man betalar här går vidare. Du får inte bara med dig en fin grej utan du gör även gott, säger hon.
Sofie Nilsson poängterar att hållbarhetsperspektivet är väldigt viktigt.
– När man handlar second hand så tänker man miljövänligt på köpet. Jag har en lång historia inom retail där man hela tiden tänker nytt. Det här ger tillfälle att inte tillverka nytt. Och det tycker jag är fint, säger hon.
Tips för dig som vill pruta
När experter tipsar om hur man ska göra för att fynda på loppisar så brukar återkommande förslag vara att man ska undersöka prylarna innan man köper. Det är ofta prutläge om man hittar en något defekt vara.
Om varan inte är defekt – pruta i alla fall! Eftersom fler är medvetna då det sedan länge är hett med vintage och second hand så gäller det att vara på hugget.
Något som förekommer i loppis- och second handvärlden är att andra affärer köper från billiga loppisar och säljer dyrare. Så hittar man den mindre loppisen där man kanske inte har lika bra koll ökar chanserna för att man ska kunna göra klipp.