– Man ska inte behöva sänka värmen på ett äldreboende så att gamla människor ska frysa, sade Oscar Sjöstedt på pressträffen.
I SD:s budgetförslag vill de öka satsningarna till kommunerna med 5 miljarder kronor för nästa år och totalt 30 miljarder till år 2022, i form av generella statsbidrag.
Vissa bedömare talar om en vänstersväng i den ekonomiska politiken med ökade välfärdssatsningar, men LO-ekonomen Åsa-Pia Järliden Bergström ser det inte alls så.
– Det är klart att de vill få det att framstå som att de har en mer ansvarstagande polikt än regeringen, och att de satsar mer på kommunerna. Och visst, det gör de ju när det gäller de generella statsbidragen. Men samtidigt drar de ner i stort sett lika mycket på exempelvis Arbetsförmedlingen. Och försämringarna i sjukförsäkringen som SD står bakom tillsammans med M och KD, vilket kommer att belasta kommunerna hårt i slutändan, säger hon.
Åsa-Pia Järliden Bergström menar att SD försöker peka ut områden som går hem i opinionen, som satsningar på skola och äldreomsorg. Men att det är en förenklad bild.
– Det går inte att säga att det är generella statsbidrag som utgör kommunernas verksamhet och sedan samtidigt dra ner på en massa andra punkter. Det är verkligen ingen vänstersväng. De väljer ut vissa frågor som de kan använda för att signalera någon form av välfärdsansvar.
Sänker skatter
SD vill även sänka skatterna för pensionärer och löntagare med 10 miljarder per år fram till 2022, sänka arbetsgivaraften och slopa sjuklöneansvaret.
– De vill fortsätta sänka skatter och är väl överens med alliansen om ytterligare ett jobbskatteavdrag. Det är en tydlig signal om att man inte är så bekymrade över finansieringen av välfärden.
Att SD - liksom Kristdemokraterna - går ut med att de är emot regeringens förslag om att slopa värnskatten menar dock Järliden Bergström är en smart strategi.
– Det är ett genialiskt drag! Det är ju jättesmart av de andra partierna att säga nu att de inte står bakom en slopad värnskatt, men det är ju århundradets bluff. Det är klart att de inte skulle återinföra den om de satt i regering.
SD vill finansiera sina budgetsatsningar genom bland annat kraftiga besparingar på en reformering av Arbetsförmedlingen - där de vill spara in över 46 miljarder kronor de kommande tre åren.
– Det kommer kvitta bort de här satsningarna på generella statsbidrag framöver. Man kan inte bara välja ut en fråga, man måste titta på helheten i en budget, säger Åsa-Pia Järliden Bergström.
Vill se återvandring
Det andra området som SD vill skära kraftigt i är migration och integration. Där vill partiet spara nära 27 miljarder kronor för den kommande treårsperioden, genom att ha en nettominus-invandring, alltså en återvandring. Även det kommer att slå hårt mot kommunerna, menar Åsa-Pia Järliden Bergström.
– När de gör neddragningar i migrations- och integrationspolitiken är det statliga medel, men de är helt avgörande för kommunernas finansiering. Så i slutändan blir det ingen vinst alls för kommunsektorn, snarare tvärtom.
Det tredje stora området som SD vill finansiera sina budgetsatsningar med är biståndet. Sverigedemokraterna vill sänka biståndsramen från 1 till 0,7 procent, en besparing på nästan 49 miljarder fram till 2022.
– De gör den här fula finansieringen på bistånd, vilket är en kostnad som svenska folket då inte får bära på kort sikt, men på lång sikt har vi ju kommit överens om att vi ska bistå med att minska konflikthärdar i världen. Det är en gratislunch som inte är gratis, men som man kanske inte märker på en gång, kommenterar Åsa-Pia Järliden Bergström.
”Väldigt populistiskt”
Ytterligare ett område där Sverigedemokraterna vill dra ner anslagen kraftigt är miljö- och klimatpolitiken. De vill spara in över 14 miljarder på vad de kallar en ”mer effektiv miljöpolitik” där de menar att regeringen idag lägger stora pengar på ”symbolprojekt” och kallar det för en ”oseriös hantering av skattemedel”. Istället vill de satsa på innovativ miljöteknik globalt.
SD vill också ta bort eller sänka en rad punktskatter på miljö- och klimatområdet, som flygskatten, kemikalieskatten, skatten på plastpåsar och på avfallsförbränning, vilket skulle minska statens intäkter med nära 20 miljarder på tre år. Dessutom vill de inte bara bevara utan utveckla kärnkraften, och sänka bensinskatten drastiskt med 1 krona och 13 öre litern.
– Det är väldigt populistiskt att sänka miljöskatter. En lätt väg att nå ut med att sänka till exempel bensinskatten, men samtidigt har vi ju ett ansvar att sänka vår miljöpåverkan, säger Åsa-Pia Järliden Bergström.