BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Men strax före lunch får kulturförvaltningen veta – via media – att SD ändrat sig. Mötet på Väven ska inte vara öppet för allmänheten som det var sagt enligt bokningen, utan bara för partimedlemmar och särskilt inbjudna.
– Det tog alla på sängen, det kom från ingenstans, säger Fredrik Lindegren, kulturchef på Umeå kommun, som sammanställt rapporten om händelserna kvällen då Jimmie Åkesson kom till Väven.
Nu blir det bråttom. Efter det oväntade beskedet samlar Lindegren ihop till ett extrainkallat möte med den biträdande kulturchefen, säkerhetssamordnare för kommunen och programproducenten för Väven. Eftersom scenen inte längre ska vara öppen, så måste man skapa avspärrningar i huset tillsammans med en sluss, där Vävenpersonalen får sortera ut vilka som har behörighet och inte. Det kommer att skapa frustration, så mycket står klart.
– Samma dag får folk alltså veta att de inte får komma in, fast de kanske har färdats en bra bit för att vara med på mötet. Att hantera det ramlar ju i knät på vår personal. Omvärlden tänker inte på den specifika arrangören, utan man ställer förstås de som jobbar i huset till svars, förklarar Fredrik Lindegren.
”Vår personal gjorde vad de kunde”
Under eftermiddagen träffar kulturledningen polisen och SD. Partiets säkerhetsansvariga menar att den nya situationen inte kommer att påverka säkerhetsläget och man avböjer därför än en gång erbjudandet om att flytta mötet till Fullmäktigesalen i gamla biblioteket. Polisen, å sin sida, vill inte ha någon uppfattning om huruvida de förändrade insläppsrutinerna kan påverka säkerheten, eftersom insatschefen inte är närvarande under träffen. Det bestäms ändå att mötet ska hållas som planerat, liksom att Sverigedemokraternas säkerhetsansvariga ska se till att inga obehöriga släpps in på Vävenscenen.
Men när den sista säkerhetsgenomgången före mötet börjar klockan 17.30, finns inte SD:s säkerhetsansvariga på plats – de dyker upp nästan en halvtimme senare. Då har redan många människor – både demonstranter och SD-sympatisörer – hunnit samlas och stämningen är både hotfull och aggressiv. Eftersom säkerhetsgenomgången inte kommer igång i tid, försenas också insläppet till Vävenscenen, och den får till slut göras utan att man har hunnit gå igenom rutinerna.
– Vår personal gjorde vad de kunde, men det var en ofärdig plan som genomfördes. När man har en ny rutin så ska man också ha haft en process innan där det framgår hur allt ska göras. I och med att det inte fungerade så blev det tufft, säger Fredrik Lindegren.
Kräver att få fortsätta
Situationen är nu stökig. Många demonstranter bankar på rutorna och skriker slagord, medan polisen släpar ut andra som tagit sig in på Fika. Bland SD-anhängare som inte får komma in uppstår irritation och Vävenpersonalen får ta emot mycket ilska.
Under tiden upptäcker husvärden en person inne i salongen som inte bär den värdbricka som SD har bestämt att alla måste bära. När husvärden frågar efter värdbrickan, hävdar personen först att hen känner SD:s säkerhetsansvarige, men blir därefter mycket hotfull. Händelsen är polisanmäld.
– Jag vill inte kommentera det närmare. Det är polisen som får göra en analys av vad som hände, säger Fredrik Lindegren.
Men strax innan Jimmie Åkesson ska äntra scenen trycker någon på brandlarmet. Alla i Väven måste därmed lämna byggnaden. Sverigedemokraternas säkerhetsansvariga bedömer att mötet måste ställas in och meddelar det till Vävens personal. Men de glömmer att samtidigt informera Åkessons stab om det egna beslutet. Det uppstår därför en ny upphettad diskussion när Åkesson och hans följe kräver att husvärden ska låta dem få fortsätta. Till slut kallas SD:s säkerhetsansvariga tillbaka för att reda ut situationen. Trots detta säger Jimmie Åkesson efteråt till media att det är Vävens personal som har hindrat honom från att hålla möte.
Närmare dialog med polisen
När kulturchefen Fredrik Lindegren ska summera erfarenheterna från Väven säger han lakoniskt att det var ”en av de tuffare prövningarna”.
– Man kan fråga sig vilken tillit som vi kan lägga på en arrangör när det handlar om så här komplexa bokningar. Det finns ju en gräns för vad vår verksamhet har för resurser – ska vi sätta 20 personer för att klara sådant här? Jag tror också att vi måste ha en ännu närmare dialog med polisen i framtiden. Den här bokningen kommer att ligga som en fond, om vi hamnar inför något liknande igen.
Rapporten om mötet – med tydlig kritik mot SD:s bristande kommunikation – har presenterats för Kulturnämnden. Kulturförvaltningen ska nu börja jobba med nya riktlinjer för uthyrningen av Vävenscenen, men det finns ett antal frågor som måste utredas – till exempel om förvaltningen har mandat att säga nej till en bokning som kan ställa till problem för de anställda eller stänger ute allmänheten från Väven.
– Exakt var det kommer att landa vet jag inte, men jag är övertygad om att vi framöver kommer att ha ett antal riktlinjer om vad man som arrangör kan förvänta sig och vad vi förväntar oss av dem. Det finns andra kommuner som har liknande riktlinjer och vi kommer att titta på det.
ETC Umeå har bett SD:s pressavdelning att kommentera rapporten och händelserna den 16 februari, men det har inte kommit något svar.