– Första året fick vi styra med en alliansbudget eftersom SD röstade på den. Året därpå fick vi igenom vår budget eftersom SD lade ner sina röster, men inför 2017 fick alliansen åter stöd av SD och då valde vi att lämna över, säger Joakim Järrebring (S), tidigare kommunstyrelsens ordförande i Alingsås men i dag oppositionspolitiker i kommunen.
I flera av landets kommuner stod SD inför ett eventuellt läge som vågmästare efter det senaste valet. Så även runt omkring Göteborg. Förutom Alingsås stod SD även inför en eventuell vågmästarroll i Lilla Edet, Stenungsund och Mölndal. I andra kommuner, som Kungälv och Härryda, har de haft en chans att bli vågmästare, om de samarbetat med lokala småpartier i kommunfullmäktige. Men ingenstans har alltså SD:s påverkan blivit så tydlig som i Alingsås.
– Det är klart att om en övrig opposition utom SD hela tiden lägger gemensamma förslag, då vet man ju också att risken eller chansen är stor att man får stöd av SD. Om inte annat så gillar de att ställa till med oreda, säger Joakim Järrebring.
Moderaterna i Alingsås kommun har tidigare sagt att det är fritt fram för SD att rösta på dem.
– Vi har inget samarbete med SD och vilket parti som helst är välkommet att rösta på våra förslag, säger Daniel Filipsson, Moderat kommunalråd i Alingsås, till SVT i en intervju från 2016.
I andra kommuner vittnar politiker om SD som ett inaktivt parti.
– De är ett oerhört passivt parti de har knappt varit aktiva under de tre mandatperioder de suttit i Kungälvs fullmäktige. De röstar alltid med Moderaterna eller så lägger de ned sin röst, säger Miguel Odhner, kommunstyrelsens ordförande i Kungälv.
Kungälv är också en av kommunerna där SD faktiskt haft en chans att bli vågmästare, men ett blocköverskridande samarbete i kommunen har satt stopp för SD:s chanser. Lokala partiet Utvecklingspartiet samarbetar med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna och det samarbetet står starkt förankrat. I Kungälv har man också en bred överenskommelse med alla partier, även oppositionspartier som Centerpartiet och Moderaterna ingår, om integration av nyanlända.
– Alla partier samarbetar där, förutom SD som står själva, säger Miguel Odhner.
I Partille har SD snarare agerat vindflöjel och växelvis röstat med Allianspartierna, ibland med de rödgröna.
– SD har varit vågmästare men de har inte varit så aktiva. De har lagt motioner men är aldrig fulltaliga. Ibland i nämnderna har de valt att rösta med oss, men för det mesta med de borgliga. De har inte haft någon inverkan på lokalpolitiken, säger Eva Carlsson (S), kommunstyrelsens vice ordförande i Partille.
Dominanternas kommuner
Och slutligen finns kommunerna där SD inte har en chans eftersom ena sidan dominerar. Det rör sig om kommuner som Kungsbacka och Öckerö där den blå dominansen är kraftig, och Ale där de rödgröna har en stark position.
– De har deltagit i debatten och lägger motioner. Men de har inget inflytande. Oppositionen är väldigt splittrad, säger Hans Forsberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka.