På landsdagarna ska partiet slå fast vilken väg man ska gå de kommande åren. Det ser ut att bli fortsatt fokus på hårdare migrationspolitik. Partistyrelsen skriver bland annat att asylmottagandet i Sverige måste minimeras ”och i kombination med ökad återvandring och verkställda utvisningar generera ett nettominus kopplat till asylmigration”.
Man vill också att alla som saknar bekräftad rätt att vistas i landet, alltså även personer som ännu inte lämnat in sin asylansökan eller som väntar på beslut, som minimum ska hållas under uppsikt och om det finns risk att någon går under jorden ska personen sättas i förvar.
Andra partier anpassar sig
De senaste åren har SD kunnat följa hur parti efter parti närmar sig dem i migrationsfrågan och gått från en liberal migrationspolitik till en mer konservativ. Ann-Cathrine Jungar, statsvetare vid Södertörns högskola som forskar om populistiska och högerradikala partier i Europa, tror att anpassningen till SD kommer att fortsätta så länge partiet lockar väljare.
– Övriga partierna säger att det inte handlar om en anpassning till SD utan om att man måste ha en harmoniserad lagstiftning i Europa, men det är klart att det finns strategiska effekter. Att man vill vinna tillbaka väljarna, säger hon.
”Axla rollen som arbetarparti”
Sverigedemokraterna framhåller sig som ett arbetarparti. Så sent som i oktober skrev Jimmie Åkesson på Aftonbladet Debatt att SD är redo att axla rollen som det nya arbetarpartiet.
Men under landsdagarna lyser nya förslag om arbetsmarknaden från partistyrelsen med sin frånvaro. Faktum är att bara en enda motion från ombuden runt om i Sverige rör arbetsmarknaden, och den handlar om att fackförbund inte ska ha rätt att utesluta sverigedemokrater.
Inte heller på välfärdsområdet har partiets ledning några nya förslag.
Åsa-Pia Järliden Bergström, ekonom på LO, säger att det är svårt att få en bild av vad SD vill när det gäller välfärden och arbetsmarknadspolitiken. Budgeten som kom i början av oktober är spretig, menar hon.
– Jag tror att det enkla svaret är att de är populister i ordets rätta bemärkelse. De väljer att lyfta fram frågor som skvalpar lite på ytan, som är tydliga och lätta för människor att se och relatera till och som skapar uppmärksamhet. Som exempelvis att de är emot att värnskatten slopas. De väljer att lyfta fram förslag på mer generella statsbidrag till kommunerna än regeringen och samarbetspartierna. Det är sådant som är lättkommunicerat och lättsvalt, säger hon.
Men samtidigt som SD vill ge fem extra miljarder till kommunerna med ena handen i den senasteskuggbudgeten så tar partiet tillbaka dem med den andra. SD vill nästa år skära ner 10 miljarder kronor på arbetsmarknadspolitiken.
– Det faktum att Moderaterna och Kristdemokraternas budget gick igenom innebar att mycket pengar försvann från arbetsmarknadspolitiken. Bara förra veckan sade SKL att de nedskärningarna syns direkt i kommunernas ekonomi i form av ökade kostnader för ekonomiskt bistånd. SD tar nu ställning för ytterligare nedskärningar på jättestora belopp, säger Åsa-Pia Järliden Bergström.
Frågan är om SD kan fortsätta att bedriva den typen av politik utan att ställas till svars av väljarna. Åsa-Pia Järliden Bergströms svar på frågan är att regeringen förhandlat bort många av de frågor som är viktiga för Socialdemokraterna i och med Januariavtalet.
– Det är svårt att se någon tydlig vänsterprofil i det regeringen gör nu. Det blir väldigt lätt för SD att plocka poängerna. Jag förstår att de växer. Det krävs att någon presenterar en tydlig motbild.
Anpassar sig i välfärdsfrågor
Ann-Cathrine Jungar menar att det är svårt att säga vartåt SD kommer att röra sig när det gäller välfärds- och arbetsmarknadspolitiken.
– SD:s viktigaste fråga är migrationen. Om man för gehör för den så tror jag att man kan anpassa sig efter eventuella samarbetspartier, säger hon.
För samarbeten kommer det att bli, det är erfarenheten från andra länder. Ann-Carthrine Jungar säger att det finns en svensk självbild som säger att Sverigedemokraterna aldrig kommer att accepteras och att isoleringen av partiet i riksdagen aldrig kommer att brytas.
– Men tittar man på statsvetenskaplig forskning så ser man att isoleringen bryts när partiet blir relevant för regeringsbildning. Det har SD varit sedan de kom in. Men nu när de har vuxit sig så stora att de börjar närma sig 20 procent måste högerpartierna ta stöd av dem om de ska bilda regering, säger hon.