– På sikt finns helt klart risken att ett konkurrerande fackförbund skapas, säger statsvetaren Andrei Kokkonen vid Göteborgs universitet.
LO slits mellan två uppdrag. Dels ska man föra medlemmarnas röst, samtidigt är ledningen övertygad om att en vänsterpolitik är bäst för medlemmarna. När då fler medlemmar än någonsin (29,1 procent i Sifo:s augustimätning) uppger att de stödjer SD står en konflikt och knackar på dörren inom fackförbunden.
– Det är såklart problematiskt, det är inte en utveckling som vi vill se. Det beror på att den politiska debatten handlar om tiggeri och migration och när det gör det så gynnar det SD, säger Tobias Baudin, 1 vice ordförande och fackligt politiskt ansvarig på LO.
Näst störst bland medlemmar
Bland LO:s medlemmar är Socialdemokraterna fortfarande det största partiet, de stöds enligt Sifo 36,6 procent av medlemmarna. Vid valet 2014 uppgav hälften av medlemmarna att de rösade på Socialdemokraterna. Bland manliga LO-anslutna är SD redan största parti med 38,6 procent mot 30,9 för Socialdemokraterna, men kvinnorna gör att det ändå blir fördel S med 43,1 procent mot SD:s 18,9.
Tobias Baudin vill inte spekulera i vad som händer om Sverigedemokraterna skulle bli största parti inom LO.
– Det är en väldigt hypotetisk fråga. Vi har en facklig politisk samverkan med S av ett syfte och det är för att det gynnar LO-medlemmarna, och det gör det fortfarande.
Men hur ska ni föra medlemmarnas röst och samtidigt föra en socialdemokratisk politik om inte medlemmarna är socialdemokrater?
– Vi sätter alltid LO-medlemmars intressen först. Vi är en demokratisk organisation där vår kongress har enats om att socialdemokratisk politik är det som är bäst för LO:s medlemmar. Och det är det som gäller. Det betyder inte att vi och socialdemokraterna alltid är överens. Vi har till exempel delvis olika syn på den ekonomiska politiken. Att vi inte alltid tycker samma sak är naturligt och är vad som driver politiken framåt.
Enligt LO:s årsrapport som släpptes i dagarna fortsätter medlemstappet, men det har bromsats upp kraftigt. År 2013 tappade man cirka 19 000 medlemmar, år 2014 var det drygt 4100.
– Jag tror att det är väldigt få som hoppar av på grund av ideologiska skäl, jag tror att det ligger helt andra orsaker bakom, till exempel att man inte har fått ut det man behövde av medlemskapet. Vi har ställt frågan till de som inte blir medlemmar i ett LO-förbund varför de inte blir det. Jag tror att fyra procent handlade om att man hade en annan ideologisk uppfattning, fortsätter Tobias Baudin.
Dansk parallell
Andrej Kokkonen tror att LO står inför stora utmaningar.
– Man kan se på Danmark där sedan länge Dansk Folkeparti är störst i fackförbunden. Vi håller på att få en sådan situation också, det är klart att det är en utmaning för LO så länge man har de starka banden till S.
LO ger årligen ett ekonomiskt stöd till Socialdemokraterna på runt 6 miljoner kronor. Samtidigt finansierar de andra verksamheter med vänsteranknytning, som Politism och Expo. Tobias Baudin undviker att svara på frågan hur länge man kan motivera de stöden när många medlemmar troligtvis vill annat. Inte heller Andres Kokkonen vill spekulera i det.
– Så länge som den politiska viljan finns kommer man göra det. Det är inte troligt att de ledande personerna inom kollektivet skulle bryta banden med S, de är till och med representerade i Socialdemokraternas verkställande utskott , säger han.
Både Andrej Kokkonen och Tobias Baudin nämner att en tänkbar lösning för att vinna tillbaka S-sympatiöserarna är att Socialdemokraterna når en migrationspolitisk uppgörelse med Moderaterna.
– Man kan trycka på Socialdemokraterna för att få en ändrad invandrings- och flyktingpolitik. Det är egentligen det enda pragmatiska alternativet som finns, säger Kokkonen.