Sverigedemokraterna presenterade sin skuggbudget vid en presskonferens på måndagen, men den stora frågan om var deras utslagsröst kommer läggas lämnades utan svar.
Vill minska invandringen
Varken ekonomipolitiska talespersonen Oscar Sjöstedt eller vikarierande partiledaren Mattias Karlsson bjöd på några större överraskningar vid podiet. Idén om att minska invandringen med 90 procent står fast. Redan från 2015 vill man får ner den till 55 procent av den ligger på i dag.
– Vi står inför en hotande systemkollaps, menade Karlsson under presskonferensen och berättade att man såg på Danmark som exempel på hur man snabbt kan få ner invandringen.
Tidigare under måndagen presenterade alliansen sin skuggbudget och där stor det klart att både alliansen och regeringen tänker satsa lika mycket pengar på migrationspolitiken. Men Mattias Karlsson gav inte mycket för deras förslag.
– Vi kommer behöva djupdyka i de här båda förslagen. Alliansens förslag säger väldigt, väldigt lite. Det saknas tabeller och är över huvud taget oseriösa förslag. Hade jag varit alliansväljare hade jag varit väldigt besviken. Vi har just nu en rödgrön regering som är väldigt svag och inkompetent. Och en allians som inte verkar vilja styra, det är en väldigt sorglig situation, fortsätter han.
Kan fälla budgeten
Sverigedemokraterna sitter i en position där man kan fälla regeringens budget och på så sätt tvinga fram ett nyval. Trots att många experter håller det för osannolikt ville varken Karlsson eller Sjöstedt svara på vilken budget man i slutändan kommer stötta, eller om Sverigedemokraterna kommer lägga ned sin röst.
– Vi fick ta del av en resumé av alliansens budget och har fortfarande inte sett den i sin helhet, vi kan inte ta ett beslut utifrån det, säger Oscar Sjöstedt.
– Vi ser det inte som ett strategispel utan vi har ett ansvar mot våra väljare att få till ett förslag om är mindre skadligt för Sverige, säger Mattias Karlsson.
Ändå öppnar Sverigedemokraterna för att de kan rösta på en annan budget än sin egen, trots att det skulle gå emot deras åsikter.
– Om siffrorna för migrationspolitiken är likadana i bägge deras förslag får vi se till andra parametrar och välja det som är minst dåligt för Sverige, säger Mattias Karlsson.