Bjuv ligger bara en kvart bort med pågatåg från Helsingborg i nordvästa Skåne. Men trots att storstaden finns nära och regionen är tätbefolkad och expansiv har Bjuv på många sätt hamnat i bakvattnet. Kulturjournalisten Dan Jönsson tillägnar Bjuv ett helt eget kapitel i boken Ingenmansland. Han flyttar tillfälligt hit och skriver att livet tycks ha sugits upp av ett vakkuumtryck. ”Att kliva av på perrongen i Bjuv är som att packa upp väskorna efter en semester – det luktar fuktigt tyg, och det enda som är kvar av alltihop är lite sand i fickorna” skriver han och konstaterar att pengarna ”finns någon annanstans”.
Hårda ord, men en dimmig och regnig februaridag är det svårt att inte bekräfta bilden. Husen är nedgångna, butikslokalerna gapar tomma och där finns mycket riktigt bara en enda bankomat.
"Platsen som gud glömde"
Journalisten Marianne Rönnberg Galmor, som till skillnad från Dan Jönsson bor permanent i Bjuv, har funderat mycket på varför just Bjuv blivit ett fäste för missnöjespartier. Hon är uppvuxen på orten och har efter många år i Stockholm återvänt hem. Hon har jobbat på Svenska Dagbladet, Expressen, TV4, Regeringskansliet och varit chefredaktör på Röda Korsets tidning – nu driver hon webbtidningen Bjuvsnytt med redaktion hemma i villan.
– Jag vet inte hur Bjuv blev platsen som gud glömde eller vad det är som lämnar Bjuv så ensamt, men när du tittar på statistiken så ligger vi lågt i allt från hälsotal till utbildningsnivå och sysselsättning, säger hon.
”Spegel av S-tillkortakommanden”
När Marianne Rönnberg Galmor växte upp var det annorlunda. Jobb fanns det gott om och i varje hörn en butik. Som hemvändare förundras hon över hur hålen i asfalten lämnats utan åtgärd och konstaterar att missnöjet har haft all anledning att gro.
– Detta var en välmående arbetarkommun där det fanns jobb och allt möjligt. När jobben försvann hade Socialdemokraterna inget annat att ta till. Jag ser Bjuv som en spegel av socialdemokratins tillkortakommanden. Man har byggt folkhemmet, men inte kommit på hur man ska gå vidare. Här i Bjuv finns till exempel inga utbildningsinstitutioner eller samarbeten med den industri som ändå finns kvar, säger hon.
Väljarna följer Jönsson
Men SD:s framgångar i Bjuv beror också på Allan Jönssons popularitet. Marianne Rönnberg Galmor har följt honom i fullmäktige och noterat att han och SD sällan fått igenom sina förslag. De motioner som skrivs kan viftas bort på grund av formaliteter.
Men väljarna röstar inte på Allan Jönsson för vad han gör i fullmäktige – enligt Rönnberg Galmor är det mycket sällan någon följer sammanträdena. Han fixar väljare på jobbet eller ute på byn.
Statsvetaren Anders Sannerstedt vid Lunds universitet tror att många kommer att följa Allan Jönnson till Framstegspartiet.
– Det enda som är säkert är att Framstegspartiet kommer att lyckas bra i Bjuv. Om de sedan lyckas i andra kommuner återstår att se, säger han.
SD-väljaren Annika Nilsson i Bjuv bekräftar. Utan att veta särskilt mycket om Framstegspartiet säger hon bestämt att hon kommer att följa med Allan Jönsson.
– Han har sunda åsikter och är en bra ledare. Jag kommer följa med honom, säger hon.
”Chanslösa riks”
Anders Sannerstedt dömer dock ut Framstegspartiets chanser på riksplanet och han tror SD-väljarna generellt är väldigt nöjda med partiet och med Jimmie Åkesson. Allt talar för att partiet kommer göra ett ännu bättre val än sist. I opinionsmätningar stiger SD hela tiden, trots konflikt, skandaler, uteslutningar och höga politikerlöner.
– Det finns inget utbrett missnöje, definitivt inte. Jimmie är ett dragplåster och så länge Sverigedemokraterna inte ger upp invandringsfrågan kommer folk att rösta på dem, säger han.
Men ju större SD blir desto fler kommer försöka knapra på framgångarna, tror Sannerstedt.
– Men de kommer sannolikt få marginell effekt, de blir som små pirayor, säger han.