Mattias Karlsson verkar inte tycka att granskningen av Robert Hedarv och kopplingen till honom är rimlig. I ett långt inlägg på X skriver han att gränsen för vilka anhöriga media granskar har töjts till orimlighet. Men att han själv nu kommer spela med, och under den kommande tiden ska delta i granskningen av hur väl ”journalister och vänsterpolitiker, historiskt och i nutid har värnat de moraliska principerna om hur var och en i offentligheten bär ansvar för den moraliska oklanderligheten hos sina ex-partners partners och bekantas medföljande och bekantas, bekantas medföljande på fester”. Sedan uppmanar han sina följare att tipsa honom om exempel på dubbelmoral.
Journalisten Annika Hamrud, som även är projektledare för ett regeringsuppdrag om hot och hat mot journalister, tolkar inlägget som att Mattias Karlsson tycker att journalisters anhöriga och bekanta ska granskas och hängas ut. En minst sagt allvarlig uppmaning av en förtroendevald riksdagspolitiker, menar hon.
– Vi har redan ett stort problem i att allt fler journalister slutar rapportera om viktiga saker. Det är det man brukar säga är första steget mot att demokratin går tillbaka. Journalister, forskare, konstnärer, i alla de här grupperna kan man se hur man tystnar allt mer.
Obehaglig utveckling
Kerstin Almegård är ordförande för Svenska Pen och en av initiativtagarna till ett upprop om hat, hot och trakasserier i den offentliga debatten. Uppropet undertecknades av drygt 70 personer. Hon tolkar Mattias Karlssons utspel som att det nu är dags för journalister att granskas av politiker.
– Om det är det han menar är det allvarligt. Det är ju journalisters arbete att granska makthavare, då kan det ingå att man behöver granska personer runt en folkvald, för att det kan ha påverkan på säkerhet till exempel. Det är inga konstigheter. Men att politiker skulle slå tillbaka och granska journalister är en helt annan sak, säger hon.
Hon säger att det skett en obehaglig utveckling i samhället där angrepp på personer snarare än deras budskap blivit vanligare.
– Det drabbar människor i offentligheten. Människor som utövar sitt yrke möter hot riktat mot sig själva och sina anhöriga, säger hon.
Åsa Rydgren, vd för Utgivarna, skriver i ett sms till Dagens ETC att hon välkomnar alla seriösa diskussioner om journalistik och bjuder in Mattias Karlsson att delta.
– Mattias Karlsson får gärna delta i den debatten, precis som Jimmie Åkesson gjorde när han i helgen kommenterade mediebevakningen av hans bröllop med att journalisterna hade ställt "fullt rimliga frågor" om varför presidenten för ett mc-gäng närvarade.
”Fasansfulla effekter”
Annika Hamrud tycker också att det är häpnadsväckande att varken Mattias Karlsson eller Jimmie Åkesson verkar inse det allvarliga i att en högt uppsatt inom den organiserade brottsligheten släpps in på en fest där partiledare och Sveriges vice statsminister deltar.
– Det handlar om en grovt kriminell person. Den stora frågan är hur han kan befinna sig i det här sammanhanget, vad Säpo har gjort. Det klart att det är relevant att rapportera om det.
Att det skulle legitimera att även journalisters umgänge och partners granskas är absurt, tycker Annika Hamrud.
– Skulle en journalist ha en släkting som är kriminell är det inte jämförbart med att en grovt kriminell släpps in på en partiledares fest, där även den vice statsministern är.
Vad kan Mattias Karlssons inlägg få för effekt?
– Det kan få fasansfulla effekter. Att han uppmuntrar folk att börja kartlägga journalisters familjer och vänner. Oavsett om de hittar något så är risken stor att vissa journalister och även deras familjemedlemmar kommer trakasseras.
Kerstin Almegård tycker att det är allvarligt att det är en folkvald politiker som uttrycker sig på det här sätter. Samtidigt är Mattias Karlssons utspel inte särskilt förvånande, enligt henne.
– Jag vill brasklappa för att det är oklart vad han menar, men det här tycker jag är i linje med hur många företrädare för SD uttrycker sig. Sådana här utspel kommer oftare från SD än från andra partier, säger hon.
Riskerar det att spä på hat och hot mot journalister?
– Det riskerar att journalister undviker att granska makthavare, eller undviker att skriva om vissa specifika ämnen som kan vara kontroversiella. Det är en farlig utveckling. Det är också svårt att mäta. Det som aldrig blir skrivet känner vi inte till, för att det uteblev. Det riskerar att bli tyst kring vissa ämnen.