Från samma nätbutik har även en tredje ordningsvakt köpt en flagga med en högerextrem symbol. Beställningarna är problematiska eftersom de tre ordningsvakterna arbetar för Avarn security. Det är samma bolag som bevakar skyddsobjekt som riksdagen, riksbanken samt Migrationsverkets boenden och flyktingmottagningar.
Nazister och extremister ska hållas ute från säkerhetsbranschen genom Säkerhetspolisens kontroller.
– Men det finns en del högerextrema som flyger under radarn, säger en ordningsvakt inom Avarn som vill vara anonym.
Löfven som kackerlacka
Bolaget har en strikt policy för vad deras anställda får lägga ut i sociala medier. Men när Dagens ETC går igenom Avarn-anställdas öppna Facebook-profiler hittar vi ett 20-tal personer som delat högerextremt material bara den senaste tiden. Många har militär utbildning och poserar med automatvapen och svärd framför svenska flaggor. De stoltserar med nazistkopplade tatueringar och sprider hat mot invandrare och vänsterpolitiker.
En Avarn-anställd vill straffa en dömd brottsling som har utländsk bakgrund med ”nackskott efter utvisning”. På Facebook gillar han vit makt-musik, högerextrema Swebbtv och delar bilder där Stefan Löfven framställs som en kackerlacka.
En annan som är operativt ansvarig för Avarn i Uppsala hetsar mot kvinnliga S-debattörer och kallar regeringen för ”jävla blodiglar!”.
Avarn security har den senaste tiden kritiserats för återkommande brister i bakgrundskontroller av just högerextremister. Nyligen avslöjade Expo och Svenska Dagbladet att två tjänstemän anställdes vid SD:s riksdagskansli trots att de samtidigt var aktiva i vit makt-miljön. I ett av fallen anlitades Avarn av partiet för en säkerhetsprövning som föregick tjänstemännens anställningar. Men utredaren missade de högerextrema kopplingarna.
Kraftig överrepresentation av SD-politiker
Dagens ETC har också funnit täta band till den Sverigedemokraternas partiorganisation. Bland Avarns drygt 7 000 anställda har vi hittat 35 kandidater i valet 2018 till antingen kommun, region eller riksdag för samtliga partier. Av dem var 14 Sverigedemokrater, vilket är en kraftig överrepresentation. Idag har elva av dem politiska uppdrag för SD runt om i landet.
I Finspång är hemvärnsmannen och Avarn-medarbetaren Torgny Maurer SD:s gruppledare i fullmäktige och Avarn-väktaren Mikael Brodin sitter på en fullmäktigeplats för Sverigedemokraterna i Mölndal. Kävlinge-politikern Thomas Borg är ledamot i fullmäktige och samtidigt anställd av Avarn.
I Stockholm bor en 47-årig Avarn-operatör som kandiderade för SD i det senaste valet. På Facebook har han lagt upp bilder när han umgås med profiler i den högerextrema nätmiljön.
På västkusten finns en exmilitär som arbetar som ”force protection officer” på Avarn. I sociala medier använder han ett alias inspirerat av tempelherreordens stormästare. Han sprider bilder på sig själv med automatvapen och delar antimuslimska karikatyrer. Han är också sverigedemokratisk partiveteran som sedan 2010 haft tunga uppdrag i kommunen men nu är ersättare i fullmäktige.
Valborg med Mattias Karlsson
En annan ung politiker började som skyddsvakt för Avarn och gjorde många långa vaktpass runt riksdagshuset. SD blev hans biljett in i värmen. Han engagerade sig i Ungsvenskarna, arbetade som politisk sekreterare och steg snabbt i graderna. 2018 firade han valborg med SD:s chefsideolog Mattias Karlsson och samma år valdes han in i Tyresö fullmäktige.
Han var under en period djupt involverad i partiets inre liv och hade ett av kansliet utfärdat passerkort till riksdagshuset. Men när Dagens ETC når honom vill han inte uttala sig.
– Jag har lämnat alla mina politiska uppdrag och har gått vidare i livet, säger mannen.
Kontor och passerkort
Det finns också nära relationer mellan Avarn och Sverigedemokraternas högsta ledning. En nyckelperson är Fredrik Alhbin som var säkerhetsskyddschef på Avarn security och anlitades under flera år som konsult av partiledningen. Han hade ett eget kontor i SD:s riksdagskansli och passerkort till riksdagshuset.
Formellt var Fredrik Alhbins uppdrag att organisera partiets säkerhetsarbete och göra bakgrundskontroller vid nyanställningar.
– Men ledningen använde honom också som en intern konfliktlösare när det uppstod problem mellan partikamrater, säger en källa inifrån partiet.
På SD:s kommun- och landstingskonferens i Västerås 2016 var Fredrik Alhbin en av talarna på scenen, tillsammans med flera riksdagsledamöter. För partimedlemmar uppfattades han som en del av partiledningen, berättar SD-avhopparen Åke Lidfalk.
– Fredrik Alhbin gjorde säkerhetskontroller av partiföreträdare och dessa användes emot medlemmar som ledningen inte gillade.
Åke Lidfalk upplevde sig motarbetad och begärde utträde ur partiet i ett mej till medlemsutskottet, partisekreterare Richard Jomshof och Fredrik Alhbin. I mejlet skriver Åke Lidfalk att SD-medlemmar är rädda för att komma till partimöten efter att de utsatts för en ”säkerhetsutredning av Fredrik Alhbin”.
Jobbade med Fogelklou – och Avarn
En av Avarns utredningar har blivit starkt kritiserad. På uppdrag av partiledning utredde bolaget kopplingarna mellan Jörgen Fogelklou, SD:s kommunalråd i Göteborg, och kontot Afghan som spridit grov antisemitism och rasism på nätforumet Flashback.
Den tidigare partikamraten Lars Hansson hävdar att Fogelklou erkänt att han ligger bakom kontot.
– Jag ställer upp i en rättegång och vittnar om det behövs. Men varken Avarn, SD:s medlemsutskott eller partistyrelse har pratat med mig, säger Lars Hansson till Dagens ETC.
”Ärendet är avslutat”, uppger SD:s pressekreterare Christian Krappedal. Men varken partiet eller bolaget vill berätta vilken roll sverigedemokraten Karl Robbjens hade i Fogelklou-affären.
Karl Robbjens, som idag är ersättare i riksdagen, var en av Fogelklous närmaste politiska allierade i Göteborgs fullmäktige. Han var också nummer sex listan till EU-parlamentet. Men parallellt med sitt engagemang i partiet arbetade han för Avarn security, enligt uppgifter från Länsstyrelsen.
Karl Robbjens vill inte bli intervjuad. Jörgen Fogelklou skriver i ett sms: ”Jag har nog inget att tillföra i några av de ämnen du ville fråga om.”
Vägrar svara på frågor
SD:s pressekreterare Christian Krappedal skriver: ”Sverigedemokraterna har ett konsultavtal med säkerhetsbolaget Avarn. Deras konsulter är fristående från oss som uppdragsgivare.” Fredrik Alhbin vill inte bli intervjuad och Avarn securitys pressjour vägrar svara på några frågor om såväl Fredrik Alhbins relationer till SD som vem som ansvarade för Fogelklou-utredningen.
I ett mejl tilläger Avarn att de inte åsiktsregistrerar sina anställda eftersom ”det bryter mot god sed på arbetsmarknaden samt EU:s dataskyddsförordning”. Bolaget tillägger att om någon anställd bryter mot deras sociala medier-policy kan de ”vidta arbetsrättsliga åtgärder”.
Men Avarn har ingen koll på vad de anställda skriver i sociala medier. Det uppger Bror Hellman, socialdemokrat och skyddsombud på bolaget.
– Arbetsgivaren måste respektera åsiktsfriheten och föreningsfriheten. Men det är inte tillåtet att uppträda rasistiskt mot allmänheten eller kunderna.
”Samhället måste reagera”
En politiker som engagerat sig i frågan om skarpare kontroller av ordningsvakter är riksdagsledamoten och vänsterpartisten Linda Snecker.
– Det som framkommer om Avarn-anställda i den här granskningen är minst sagt mycket oroväckande. Men jag är inte förvånad att det förkommer med tanke med den dåliga kontroll som finns i branschen. Men Avarn verkar inte se problemet eller ha förmågan att hantera det.
Avarn åsiktsregistrerar inte sina anställda, det är väl ändå en sund inställning?
– Det är det absolut. Det är såklart tillåtet att vara medlem i SD och samtidigt jobba som ordningsvakt. Men om det finns tydliga kopplingar till högerextremism eller jihadism måste samhället reagera, säger Linda Snecker.
”Man har för dålig koll”
Även Helle Klein, chefredaktör på Dagens Arbete, reagerar på uppgifterna i granskningen.
– Tyvärr gäller det här för hela säkerhetsbranschen att man har för dålig koll. Det gäller även Länsstyrelsen och Säkerhetspolisen. Det är uppenbart något som fallerar i hela systemet.
Helle Klein har personligen drabbats när Avarn slarvat med kontrollen. Under valrörelsen 2018 utsattes hon för allvarliga hot och tidningen anlitade då Avarn som satte in livvaktsskydd. Men livvakten visade sig ha högerextrema åsikter. På en Facebook-bild poserar mannen med ett svärd framför en svensk flagga.
– Det råder en rutten kultur på företaget, väldigt macho- och vapenfixerad. Det är något de uppenbarligen inte har gjort upp med.
Nytt prestigeuppdrag
Från och med måndag den 1 november och sju år framåt är det Avarns beväpnade skyddsvakter som vaktar departementen, regeringen och statsminister Stefan Löfven.
– Det känns otroligt glädjande att få detta förtroende, sade vd David Larsson i samband med nyheten att Avarn vunnit upphandlingen.
Fakta
Avarn security
• Bolaget började som statliga Abab 1964. Efter privatiseringen 1995 har det bytt ägare ett flertal gånger och ingått i G4S och Falck-koncernen.
• Från 1 januari 2020 heter det nya företaget Avarn Security AB. Huvudägare är norska Sector alarm.
• Antal anställda i Sverige: 7 000.
• Antal anställda i koncernen: 17 000.
Så gjorde vi granskningen
Från Länsstyrelsen fick Dagens ETC ut en lista på samtliga anställda på Avarn security AB, totalt 7500 namn. Uppgifterna använde vi i en datakörning mot valmyndighetens register över politiska kandidater i valet 2018. Vi gjorde också en datakörning mot nätbutikens Midgårds kundregister som läckte ut på nätet för några år sedan. Vi gick också igenom alla Avarn-anställda med tillgängliga Facebook-profiler och andra sociala medier-konton.