– Debattklimatet är mer polariserat än någonsin. Det beror inte minst på den hätska ton som kommer från media som gärna vill måla världen i svart och vitt, säger Henrik Vinge.
Han vill inte kommentera enskilda partikamraters uttalanden, som exempelvis Kent Ekeroths twittrande om lyxflyktingar, men beklagar att många uttrycker sig hårt.
– Tyvärr kan det nog vara så att människor uttalar sig i affekt när det blir den här typen av väldigt uppskruvat debattklimat. Jag tror det är viktigt att man kan hålla viss känslomässig distans till det som händer om man ska kunna utforma rationella lösningar.
Fler positiva till flyktingar
En undersökning från Sifo/SVD tidigare i veckan visade att den senaste tidens intensiva medieuppmärksamhet påverkat svenskarnas syn på flyktingar. På några dagar har andelen som tycker att Sverige ska ta emot fler människor ökat från 17 till 25 procent. SD-väljarna är fortfarande mest negativa till flyktingar men även bland dem har inställningen förändrats. Andelen som vill behålla flyktingmottagandet på nuvarande nivå har ökat från 2 till 13 procent. Henrik Vinge tror dock inte att svängningen i opinionen påverkar SD:s stöd.
– Jag tror inte det har någon påverkbar effekt på opinionsstödet. Samtidigt har vi ökat kraftigt den senaste tiden och man får räkna med att det fluktuerar under en mandatperiod, säger han.
Anders Sannerstedt, statsvetare vid Lunds universitet, påpekar att svenskarnas attityd till flyktingar förändrats under en längre tid.
– Långsiktigt har opinionen blivit mer flyktingvänlig kan man säga. Det är ingen ny trend. Möjligen kan man säga att tidigare när det kommit mycket flyktingar har opinionen blivit mer negativ tillfälligt. Så var det under Balkankriget och i början av 2000-talet. Så det är lite ovanligt att opinionen nu blir mer flyktingvänlig. Vad det har för betydelse för SD verkar ännu oklart, säger Anders Sannerstedt.
Läs också: Så sprider SD lögner om katastrofens offer