Riksdagsaktuell SD-topp vill sänka arvoden – tar själv ut miljonbelopp
Dagens ETC
I Uppsala är Kent Kumpula SD-ledaren som kampanjar för sänkta löner för politiker. Men Dagens ETC:s granskning visar att Kumpula själv tar ut miljonlön med ersättningar från Uppsala kommun, kommunala bolag, tingsrätten och partiet.
Efter en infekterad maktstrid petas han nu från ledningen i Uppsala. Och från och med förra veckan sitter Kent Kumpula i riksdagen.
– Jag har jobbat väldigt mycket mer än 100 procent, säger Kent Kumpula.
En pamp som skor sig på ersättningar och höga arvoden. Det är i stort en felaktig nidbild av alla de politiker som stretar på i våra kommuner. Det är också en bild som riskerar att skada förtroendet för det politiska systemet.
Därför är det enligt flera kommuner särskilt viktigt att systemen för ersättning, arvoden och lön är transparenta och att det finns tydliga och enkla regler samt att det görs uppföljande kontroller.
Kent Kumpula, Sverigedemokraternas starke man i Uppsala, har kampanjat och lagt fram förslag som går ut på att politikers arvoden är för höga och bör sänkas.
– Det finns ingen anledning att politiker ska tjäna så mycket som de gör. Ingen skulle bli fattig om de får lite lägre ersättning, sa han till UNT för två år sedan, när SD lade fram ett förslag om att sänka alla politikerarvoden rakt av med 30 procent.
Petas efter maktstrid
Kumpula har, förutom att vara gruppledare för Sverigedemokraterna i Uppsala, också varit politisk sekreterare på deltid i regionen. Nu tar han plats i riksdagen som ordinarie riksdagsledamot efter en partikollegas bortgång.
Lokalt i Uppsala har en infekterad maktstrid härjat där Kent Kumpula anklagas för att ha sökt och hamnat i konflikter med andra partimedlemmar. Som ett led i striden anklagas han också för ekonomiska oegentligheter, och för att ha skott sig på politiken, enligt flera medlemmar som Dagens ETC har pratat med.
Och det stämmer att Kent Kumpulas taxerade inkomst har ökat rejält under tiden som politiker: från 671 229 kronor år 2021 till 944 312 kronor år 2022 och 1 089 000 kronor år 2023. Den största delen är fasta politiska arvoden och lönen som politisk sekreterare. En annan stor del är ersättning för förlorad inkomst.
Handlingar som Dagens ETC har tagit del av visar att Kent Kumpula har haft en politisk tjänstgöringsgrad som ligger över 100 procent under 2023, något som han själv bekräftar. Det innebär att han är politiker på heltid och lite till.
– Det är väldigt mycket mer än 100 procent. I november ser det ut att bli sammanlagt ungefär 245 timmar med de möten som har avhandlats och de som finns inlagda på schemat framöver. Vilket skulle innebära en tjänstgöringsgrad på 144,5 procent, ungefär. Det är lågt räknat och endast mötestider och faktiska arbetstider vardagar. Lägger vi till tid för telefonsamtal och epost-hantering kommer jag med all säkerhet upp över 150 procent. Ibland mer, ibland mindre, säger Kent Kumpula till Dagens ETC.
Intygar på heder och samvete
Kent Kumpula har även varit ledamot i arvodesberedningen, som bereder ärenden som rör regler för arvoden för förtroendevalda i Uppsala kommun, och är alltså väl bekant med reglerna.
Och regelverket i Uppsala kommun är tydligt: om lokalpolitiker som är egenföretagare och anställda i sitt eget bolag, som Kent Kumpula, vill få ut ersättning för förlorad arbetsinkomst ska man på heder och samvete intyga att den lön man uppgett är korrekt.
Teoretiskt är det alltså möjligt att ge sig själv valfri hög lön och sedan ta ut ersättningar baserat på den angivna lönen.
Trots att Kent Kumpula redan tjänar drygt 65 000 kronor i månaden från sina politiska uppdrag och deltidsjobbet har han även valt att ta ut ersättning för förlorad arbetsinkomst utifrån en månadslön på 46 000 kronor.
Enligt kommunens regler kan ersättning för förlorad arbetsinkomst ges för ”sammanträden, förrättningar med mera under normal kontorstid kl. 8-17” samt för restid.
I Kent Kumpulas fall har han begärt ersättning för förlorad arbetsinkomst för 55 sammanträden för hela året, i snitt fyra och ett halvt möte per månad. Trots detta drar han alltså av nästan hela månadslönen i sitt företag, sett till timmar, och använder det som underlag när han söker ersättning hos kommunen. Under 2023 handlar det om drygt 140 jobbtimmar i månaden i snitt som Kent Kumpula menar att han missat för att pyssla med politik. Sammanlagt har han fått drygt 80 000 kronor i ersättning för förlorad arbetstid.
Regelverket för förlorad arbetstid är tänkt att se till att ingen fritidspolitiker förlorar ekonomiskt på att engagera sig politiskt. Men resultatet av upplägget i det här fallet blir att Kent Kumpula får ersättning från kommunen för att han missar sitt heltidsjobb – utöver att han redan arbetar över heltid med politiken.
Det är inte olagligt men går stick i stäv med kraven på att politiker tjänar för mycket – och möjliggör en miljoninkomst.
Kent Kumpula menar att tiden och antalet möten går ihop i och med restider och tidsspillan, och att han har följt gällande regelverk för förlorad arbetsinkomst.
– Det är helt enkelt så att det går åt tid att ta sig till och från möten. Man ska givetvis vara på plats i god tid, och lägg därtill transporter och bilköer, parkering och promenad. Allt tar tid. Det blir inte rättvisande att bara räkna ihop sammanlagd sammanträdestid.
Det går att lägga till ungefär en timme innan och efter varje möte, säger Kent Kumpula, beroende på när mötet är förlagt.
– Om ett möte börjar eller slutar så att det bara blir en skvätt arbetstid kvar av början eller slutet av arbetsdagen efter transport är det inte vettigt eller produktivt att åka och etablera och starta upp ett jobb, för att jobba en halvtimme eller en kvart, och sedan avetablera. Hela passet eller arbetsdagen blir missad.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.