Hetaste kandidaterna att ta över SD när Åkesson slutar
Bild: Shutterstock & Tim Aro/TT
Dagens ETC
Det har börjat viskas om vem som ska ersätta Jimmie Åkesson när han till slut väljer att lämna över Sverigedemokraterna som han nu varit ledare för i 17 år.
Jimmie Åkesson har ägnat över halva livet åt Sverigedemokraterna. Partimedlem efter valet år 1994, lokalt aktiv i SDU, regionalt aktiv, förbundsstyrelsen, suppleant i moderpartiets partistyrelse, IT-gruppen med studiekamraterna, SDU-bas, kommunpolitiker, kandidat till Europaparlamentet, och partiledare sedan 2005.
Med 17 år vid det blågula rodret är han riksdagens meste partiledare.
På vägen har han varit med och startat partiets första hemsida, uteslutit två hela ungdomsförbund, tagit sig in i riksdagen, blivit utbränd och fört SD in i ett regeringsbildande samarbete tillsammans med det politiska högerblocket.
Sverigedemokraterna har gått från marginella extremister i småkommuner till att bli en dominerande politisk folkrörelse med polerade företrädare.
Nu är man etablissemanget.
Namnen som oftast nämns
Det finns idag inga tydliga tecken på att SD står inför ett partiledarbyte i närtid. Men viskningsleken om Åkessons framtid och efterträdare är igång. Även internt. Dagens ETC:s rundringning pekar ut tre SD-profiler som möjliga arvtagare: Jessica Stegrud, Henrik Vinge och Tobias Andersson.
Klart är att det blir ett enormt skifte oavsett vem som kliver fram för att leda framtidens SD. De tre som idag pekas ut som efterträdare är välutbildade, har gjort snabba politiska karriärer, kommer från olika bakgrunder och kan tilltala nya väljargrupper. Ingen av dem var med under partiets öppet rasistiska 90-tal: två var barn och en gick med i partiet under sent 10-tal.
De är alla tre arvtagare till ett förändrat parti och Åkessons unikt framgångsrika projekt.
Valberedningen: ”Stort mod”
Josef Fransson är riksdagsledamot och ordförande i partiets nationella valberedning. Han var den som 2019 ringde till Jessica Stegrud och frågade om hon kunde tänka sig att sadla om inför valet till Europaparlamentet. Från ekonom och business controller i det privata näringslivet till SD-politiker. Det var partiledningen som hade upptäckt Stegruds debattinlägg och politiska statusuppdateringar på sociala medier. Hon var perfekt. En lite dold allmänborgerlig opinionsbildare utan partipolitiska kopplingar, med en ständigt växande publik på nätet.
Fransson säger att erfarenhet och rutin är viktigt men att man ibland behöver chansa på någon man tror på.
– Nu står vi inte inför ett byte, men ska man lyckas behöver man nog ha naturliga ledaregenskaper, vara en taktiker och besitta stort mod. Det kommer att bli väldigt stora skor att fylla. Oavsett parti är det en utmaning att ersätta en ledare som varit framgångsrik, men vi har flera kandidater som har potential att klara uppgiften och kanske rent av ta partiet till nya nivåer, säger Josef Fransson.
Från Facebook till riksdagen
Flera som Dagens ETC pratar med lyfter fram Stegrud som en möjlig efterträdare till Åkesson. Hon följs av smeknamnet ”kronprinsessan”, som upprepas i både sociala och etablerade medier. Stegrud är gotlänningen som började skriva politiska vardagsbetraktelser på Facebook och högerbloggarna I otakt och Ledarsidorna. Några av inläggen blev virala debattartiklar i tidningar som Expressen. Sedan gick det fort.
Jessica Stegrud hade inte varit med i den sverigedemokratiska folkrörelsen när hon tackade ja till att bli partiets toppnamn i Europaparlamentet. Hon lämnade karriären som ekonom inom el- och energibranschen för Bryssel. Stegrud sa att hon var arg på EU och politiken som hade förts av tidigare regeringar, men inte invandring eller invandrare i sig. Hon sa till Kvällsposten att liberalismen är en ”i mångt och mycket fin tanke” och att hon själv inte tillhör ”de som hyllar Viktor Orbán”.
I en intervju med författaren och överläkaren Stefan Krakowski för hans bok om incelmän säger Stegrud att hon tror på medelålders kvinnor som en framtida väljargrupp för Sverigedemokraterna. De har hunnit skaffat familj och barn, och ”mött verkligheten”.
– En sådan som jag helt enkelt, säger hon.
Kvinnlig ledare ger annan bild
En kvinnlig partiledare kan förändra bilden av SD som parti, men det behöver inte leda till fler kvinnliga röster. Det säger Lisa Pelling, chef på den fackliga tankesmedjan Arena Idé.
– Om de ska kunna vinna fler moderatröster så tror jag att de skulle behöva fjärma sig från sitt förflutna, med ledare som inte var med på 90-talet utan tillkommit efter det. Då blir det troligtvis någon från det nuvarande ungdomsförbundet eller en person med högt förtroende som kan växla in det mot makt.
Pelling ser ett skifte, och räknar inte med att någon ur det tidigare toppskiktet tar över.
– Den närmaste var länge Mattias Karlsson, eftersom han redan varit partiledare en gång. Men han har fått nya uppgifter i partiet, jag upplever inte att han är den som står längst fram längre. De fyras gäng har en lång tid bakom sig i partiet, ska man förnya sig väljer man någon som inte har den bakgrunden. Jimmie Åkesson själv var ganska ung när han blev partiledare, så det finns ingen som kan säga att man inte kan vara ung och leda partiet.
Skyddsling högt på listan
Henrik Vinge är juristen från Järfälla som mer eller mindre har uppfostrats i partiet. Han har hanterat allt ifrån pressfrågor och interna ärenden till politisk förhandling och Tidöavtalet. Precis som Stegrud och Tobias Andersson har även Vinge kallats för ”kronprins”, men Vinge särskiljer sig med ett mer städat intryck. Han är den lojala tjänstemannen som inte syns lika mycket på Twitter, och som gör det som önskas från partiledningen.
Den som söker efter Vinge i tidningsarkiven hittar en insändare i Svenska Dagbladet från 2008. Insändaren är en replik på ett skyddsombud som vill se ett förbud mot att högerextrema Nationaldemokraterna får vistas på gymnasieskolor. Vinge skriver att det är en pervers demokratiuppfattning och ställer den retoriska frågan: ”Värnar vi verkligen vår demokrati genom att förbjuda dem som hyser från riksdagspartierna skilda åsikter att uttrycka sig?” Vinge, vid tillfället 20 år gammal, säger att det är ”otroligt verklighetsfrånvänt” att kräva ”selektiv yttrandefrihet i demokratins och den Heliga mångkulturens namn”.
Fem år senare, 2013, är han förbundsstyrelseledamot och förbundsjurist för SDU. Ett år efter det fylls CV:t på med meriten som förbundsjurist för det SD-kopplade och kortlivade – misslyckade – fackförbundet Löntagarna.
Sjukskrev sig för utbrändhet
Diskussionen om Åkessons efterträdare är inte ny och eldades på rejält under partiledarens sjukskrivning för utbrändhet hösten 2014. Redan då lyftes en ung Vinge fram som ett framtidsnamn i partiet i sällskap med mer erfarna profiler som Mattias Karlsson och Martin Kinnunen. Vinge var lojal och omtyckt. Allra först skulle han hjälpa partiledningen att göra sig av med Gustav Kasselstrand, den radikala SDU-basen i ständig konflikt med moderpartiet. I november 2014 uppmanades Kasselstrand att avgå och Vinge presenterades som nästa förbundsordförande. Men Vinge förlorade valet med röstsiffrorna 25-31, ett nederlag för partistyrelsen. Som tröstpris blev han partiets nya presschef.
Ungdomsförbundet SDU kom att fortsätta bråka med moderpartiet fram till punkten att Sverigedemokraterna valde att helt bryta med sitt dåvarande ungdomsförbund. Istället startade man en ny ungdomsgren utan egna stadgar, helt kontrollerad av partiet och partistyrelsen. Det nya förbundet är inte en separat förening och det råder inte föreningsdemokrati.
Här gör Tobias Andersson entré på den nationella blågula scenen när han installeras som ”talesperson” för den nya grenen under hösten 2015. Han tar i stort över samma roll som Vinge ockuperat fram till dess, som det unga lojala framtidsnamnet.
Ett eko från 90-talet
Tobias Andersson beskrivs som både hängiven och konfrontativ. Med en cynisk ton i sociala medier tar han den offentliga debatten på ett sätt som få andra SD-profiler gör idag. Det är ett eko från 90-talets agitation och ett sätt att behålla mer radikala väljare och aktiva samtidigt som partiet har gjort stora anpassningar för att kunna passa in bland den etablerade högern.
Trots sin ålder, född 1996, har Andersson relativt lång politisk erfarenhet från uppdragen som kommunalpolitiker och riksdagsledamot. Idag är han ordförande för riksdagens näringsutskott.
Källor med insyn beskriver Andersson som skandalomsusad och oseriös, men att det har blivit bättre de senaste åren. Dagens ETC har tidigare rapporterat om Anderssons framträdande roll i SD:s trollfabrik.
Andersson har i år sagt till Dagens Opinion att han inte titulerar sig som kronprins, men att han står till förfogande och att han är beredd att ta mer ansvar om så önskas. Men till Dagens ETC svarar Andersson inte på om han ser sig som en möjlig efterträdare. Han hälsar istället: ”God fortsättning!”
Börjar bildas grupperingar
Flera sverigedemokrater som Dagens ETC pratar med säger att det går att se hur vissa grupperingar börjar ta form rund de tre utpekade kandidaterna. Peter Wallmark var Sverigedemokraternas starke man i Stockholm innan han och andra i samma partidistrikt uteslöts ur partiet tidigare i år.
Han säger att de flesta vill se Stegrud som ny ledare, men att han personligen tror att det blir Vinge som tar över ordförandeklubban. Wallmark är en uttalad kritiker av Vinge, som han tycker använder sin makt för att gagna sig själv och tysta intern opposition.
– Tyvärr för partiets vidkommande blir det Henrik Vinge. Det kommer vara dåligt för partiet. Han kommer att stå som enda förslag och ingen kommer att våga rösta emot eller föreslå någon annan. För att leda Sverigedemokraterna måste man vara tillgänglig, öppen, social, ha karisma och gilla att träffa och prata med medlemmar, sympatisörer och meningsmotståndare. Där kan inte Henrik Vinge leverera, säger Wallmark.
”Skakas av ständiga skandaler”
Tobias Hubinette, forskare och författare som länge studerat Sverigedemokraterna, tycker att det är svårt att sia om framtida SD-ledare.
– Sverigedemokraterna är ett parti som skakas av ständiga skandaler och interna stridigheter, vilket gör att potentiella ledarämnen tenderar att i det närmaste passera revy. Men om det blir en kvinna, vilket inte är otroligt, så skulle jag i så fall gissa på Jessica Stegrud. Med tanke på att SD fortfarande har mycket svårt att locka kvinnliga väljare skulle partiet antagligen tjäna på att välja en kvinnlig partiledare.
Därtill bör nästa partiledare helst sakna en bakgrund i 90- och 00-talens version av SD och framför allt bör hen eller kanske snarare just hon vara fri från skandaler. Och sist men inte minst behöver SD:s nästa ledare klara av att hålla ihop partiet med tanke på alla tidigare utbrytningar och fraktionsstrider, säger Hubinette.
Dagens ETC har sökt både Jessica Stegrud och Henrik Vinge. I en intervju med Svenska Dagbladet säger Stegrud att hon inte ser sig som en framtida partiledare. ”Aldrig”, svarar hon på en direkt fråga.