BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Mina föräldrar och hela deras nätverk är sossar, har alltid varit, ända sedan de kom till Sverige. De vet att jag är mer åt det borgerliga hållet. Men jag skulle aldrig berätta för dem att jag tänker rösta på Sverigedemokraterna. De skulle aldrig förstå det beslutet, säger han.
– Jag vill dessutom inte att mina patienter och min arbetsgivare ska veta.
Han har gjort en resa över den politiska skalan. Socialdemokraterna, sedan Moderaterna – och till hösten Sverigedemokraterna.
– Jag uppskattar att partiet har en konservativ hållning. Sedan handlar det om invandringen. För mig blev det hösten 2015 påtagligt att samhället inte klarar mer. Jag har ett yrke i vårdapparaten och där är det pressat läge. Sverigedemokraterna ställer invandring mot välfärd. Jag köper det argumentet. Det blir för dyrt att integrera afghaner som inte är läskunniga, som kommer direkt från någon bergsby.
Han nämner fallet med den centerpartistiska nämndeman som blandade in sharia i tingsrättens juridiska prövning. Räknar upp gängskjutningar och hedersförtryck.
– Sverige känns trasigt. Vi har tagit emot för många på för kort tid. Andra partier underskattar problemet med att religiösa krafter utmanar vår demokrati.
Du menar islam när du talar om religion?
– Ja. Det kanske är enklare att se för oss som har erfarenhet av länder där religionen styr.
Något har hänt i opinionsläget för Sverigedemokraterna. Dels en viss avmattning. Dels en tendens vad gäller stödet hos personer med utländsk bakgrund. Det senare har ökat markant senaste åren, från två procent i november 2014 till drygt tio procent i november 2017, enligt SCB:s partisympatimätning.
Läkaren som bjuder på cappuccino i ett nyrenoverat kök i en nyinköpt bostadsrätt är inte ensam. Ett ökande antal väljare med utländsk bakgrund tilltalas av Sverigedemokraterna. Förändringen står ut jämfört med partiets generella tillflöde av sympatisörer.
Paula Bieler är en av Sverigedemokraternas toppkandidater till riksdagen och talesperson i frågorna migration och jämställdhet. Hon är inte förvånad över utvecklingen. Partiet börjar skörda frukten av ett projekt vars målsättning har varit att överbrygga avståndet mellan invandringskritisk politik och invandrade väljargrupper. Ett exempel, säger Paula Bieler, är vad Jimmie Åkesson gör när han åker på turné till svenska städer.
– Han bokar in möten med olika personer och organisationer som finns i utsatta områden, för att uppnå ömsesidig förståelse. Vi vill förbättra vår politik och få in fler perspektiv.
– Det handlar om att skapa dialog. Som att vi fanns på plats under politikerveckan i Järva (ett alternativt Almedalen i nordvästra Stockholm). Där förändrades synen på vårt parti medan dagarna gick. Om någon är rädd för oss, då ska vi möta upp och visa vad vi står för på riktigt.
Ni måste bemöta synen på er som ett rasistiskt parti?
– Ja, det kan finnas mycket oro först. Så vi måste visa vilka vi är. Och vilka vi inte är.
Utländsk härkomst kan betyda många saker. Att dina föräldrar migrerade från Finland för 50 år sedan. Eller att du själv migrerade på grund av Balkankrigen under 90-talet. Exakta vilka grupper det är som nu dras till Sverigedemokraterna förtäljer inte statistiken. Men enligt Paula Bieler märker hon ett inflöde, även av personer som vill engagera sig i partiet.
– Det ser vi i vårt medlemsregister. Där ligger vi på cirka 25 procent med utländsk bakgrund.
Den uppgiften bekräftas av Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallenstein, men undersökningen är relativt gammal, den utfördas 2012–2013.
I helgen ska Sverigedemokraterna enas om en riksdagslista. Ingen av de 60 föreslagna kandidaterna har ett namn som signalerar utomeuropeisk bakgrund.
– Vi jobbar inte med den sortens identitetspolitik, säger Paula Bieler.
Men det speglar inte riktigt ett parti som vill öppna upp för andra perspektiv och erfarenheter.
– Vi sysslar inte med kvotering. Det viktiga är vad vi har för politik, vad vi vill göra för landet.
Hur många muslimer är det som söker sig till Sverigedemokraterna?
– Det är inte så många. Det finns naturligtvis personer med muslimsk bakgrund, kulturellt sett, men det är en annan sak med personer som identifierar sig med islam, eftersom det är en livsåskådning som ofta har mer värdsligt anspråk. Vi är tydliga med att islam inte ska blandas ihop med politik.
Anders Sannerstedt är docent vid Lunds universitet och forskar på Sverigedemokraterna, framför allt på partiets väljare. Han tolkar SCB-mätningarnas tendens:
– Jag kan misstänkta att det inte främst är bland muslimer som förändringen skett, men tveklöst är det så att Sverigedemokraterna nu har ett starkare stöd i gruppen med utländsk bakgrund. Rimligen beror det på att en allmän bild av partiets främlingsfientlighet inte finns på samma sätt längre. Sedan lägger Sverigedemokraterna fokus på lag och ordning i utsatta områden. Man kan tänka sig att personer som bor där upplever gängkriminalitet och annat som mycket negativt.
Med andra ord är det här en konsekvens av vad som brukar kallas normaliseringen av Sverigedemokraterna?
– Det är en starkt bidragande förklaring till partiets framgång över huvud taget.
Sverigedemokraternas politik placerar sig nära människor som lever i utsatta områden, hävdar Paula Bieler.
– Det är deras bilar som bränns upp, de har upplevt sveket från övriga partier. Många börjar fundera på hur deras rykte förstörs när andra får bidrag och inte gör rätt för sig.
Det är Sverigedemokraternas budskap inför valet. Sju partier har nonchalerat att invandring med efterföljande segregation sliter itu Sverige. Det här skadar samhället, inklusive svenskar som har sin bakgrund i andra länder. Välfärden krackelerar, kriminaliteten breder ut sig. Alla har därför ett intresse av att minimera invandring – gärna också stimulera ”återvandring”, som Jimmie Åkesson och andra partiföreträdare nu talar om.
– Utanförskapet hade aldrig uppstått med oss, säger Paula Bieler.
Det parti som vill göra en inbrytning i utsatta områden måste förhålla sig till Socialdemokraterna. Det är en koloss. Hur dominant partiet är framgår när valresultat bryts ner till mikronivå. Ta valdistriktet ”Spånga 21 Rinkeby C”. Alliansen fick totalt knappt sju procent (Centerpartiet tappade sin enda röst från 2010). Samtidigt fick de rödgröna partierna nästan 90 procent. Socialdemokraterna på egen hand nästan 70 procent. Sverigedemokraterna ökade från 0,6 till 2,6 procent.
– Vi ska prata om den passiviserande politik som bedrivits. Men vi ska också prata om hur personer där faktiskt kan sköta företag, arbeta och försörja sig själva, säger Paula Bieler.
Alla ska med. I alla fall om du har hittat rätt i Sverige och inte belastar trygghetssystemen. Ett kravställande men inkluderande parti som slutligen kastat av sig sitt högerextrema arv? Ja, blir svaret om du frågar Paula Bieler eller andra ledande sverigedemokrater. Men sedan gör verkligheten sig påmind, med ständiga övertramp där företrädare talar om somalisk inavel och att muslimer inte är fullvärdiga människor.
– Vi hanterar den sortens ärenden. Är man nedsättande är man inte välkommen i vårt parti, säger Paula Bieler.
Partiets nolltolerans är dock en sanning med modifikation. Förra våren twittrade Richard Jomshof ut en bild med en trojansk häst och ordet ”islam”. Han är fortfarande partisekreterare. Han är fjärde namn på riksdagslistan.
Hätska utfall mot invandrare är inte optimalt för den som vill utgöra ett alternativ för invandrare, konstaterar Nima Gholam Ali Pour. Han är politisk sekreterare för Sverigedemokraterna i Malmö.
– När generalisering sker så ska man vara kritisk.
Han var tidigare socialdemokrat men lämnade 2013. Därefter hittade han hem i Sverigedemokraterna.
”Som son till iranska flyktingar och med en uppväxt i invandrartäta Fosie har undertecknad haft möjligheten att se det mångkulturella Sverige från nära håll, utan den kosmetika, som vissa människor i det här landet förser den med”, presenterade han sig på den lokala hemsidan, och avslutade:
”Vi tycker att den som sökt en fristad i Sverige borde anpassa sig till vårt samhälle, för vi är stolta över det samhälle vi byggt.”
Sverigedemokraterna har som målsättning att locka fler väljare från invandrargrupper. Men denna strategi, beslutad centralt, har inte sipprat ned till Skåne.
– Jag har inte sett något av det, säger Nima Gholam Ali Pour.
– Men vi i Malmö har samma politik för alla. Det behövs ingen särskild strategi.
Han tycker att han märker av en attitydförändring.
– Det är helt okej för mig att gå ut på torget i dag. Folk med utländsk härkomst tycker att det är bra att jag aktiverat mig i ett parti som tar problem på allvar. Sedan har andra partier tagit efter vår politik, det går inte att peka på oss och säga att vi är emot invandrare.
Varför är det inte fler invandrare som engagerat sig i Sverigedemokraterna?
– Vi har många invandrare som är aktiva här Malmö. men de vill inte ta på sig uppdrag för att de känner att de kan få problem, och att de kan bli kritiserade för att bryta mot en inbillad invandrargemenskap. De är rädda för att kallas svikare.
Vilka är det som söker sig till er?
– Det är folk från alla grupper. Med kanske viss överrepresentation från Östeuropa. Men nu finns det även människor med irakiskt ursprung i partiet.
Den som själv har migrerat till Sverige, eller vars föräldrar har gjort det, måste kunna ha en restriktiv syn på invandring, säger Nima Gholam Ali Pour.
– Det är bisarrt att förutsätta att en person med utländsk bakgrund per automatik skulle vilja ta emot fler människor i Sverige. Man kommer hit för trygghet. Sedan väljer man en politik som ska skapa ett bättre samhälle. Man kan ha hundra olika tankar om hur man ska förverkliga sina drömmar.
Samma krav på anonymitet, men ett annat kök, denna gång i en flagnad studentkorridor. Hon har halva utbildningen kvar, sedan är hon färdig lärare. Hon bjuder på te och beskriver hur det blev allt svårare för henne och andra unga kvinnor i Södertäljes miljonprogram att leva när män, och snart även pojkar, började begränsa dem. Ett kvävande förtryck, utövat av – vilket hon betonar – både muslimer och kristna.
– Nu undviker jag att hälsa på min mamma och pappa.
Hon är kurd, född i Sverige, med föräldrar från Irak. Hon kommer att ge Sverigedemokraterna sin röst.
– Sverigedemokraterna bryr sig inte ett skit om invandrare, men de fattar åtminstone hur illa det är. Politikerna har tappat kontrollen. Min uppväxt förstördes för att politikerna släppte in för många nya invandrare. Priset för det får gamla invandrare betala. Alltså, jag tycker att Sverigedemokraterna är rasister. Men jag proteströstar.
SD:s projekt att vinna över väljare med utländsk bakgrund går vidare.
– I vår släpper vi ett program för invandrare, avslöjar Joakim Wallenstein.
– Det riktar sig till folk i de mest utsatta områdena och beskriver hur vi ska lösa problemen.
Saida Hussein Moge ger inte mycket för Sverigedemokraternas förmåga – eller vilja – att formulera vad människor behöver i eftersatta förorter och stadsdelar. Hon är fritidspolitiker för Socialdemokraterna och bor sedan 20 år i Biskopsgården, fyra kilometer från centrala Göteborg, medialt uppmärksammad för grov brottslighet och social misär.
– Jag tror inte Sverigedemokraterna får fler väljare här. De vågar inte ens komma hit.
Hon stör sig på hur den debatten – inte bara Sverigedemokraterna – verkar ha glömt att även i utsatta områden har de allra flesta jobb och betalar sin skatt.
– Det är hederliga människor som finansierar välfärden.
Den som vill åstadkomma något i Biskopsgården måste vara beredd att ta itu med utanförskapets orsaker, säger hon. Som att skapa jobb.
– Efter att vi tog över makten har ungdomsarbetslösheten minskat. Vi är inte nöjda, men det är ett steg framåt. Sverigedemokraterna har bara en enda fråga. Invandringen. Allt är invandrarnas fel. Ingen här går på sådana galenskaper.