Omställningen stannar av, industrier flyr utomlands, mängder av arbetstillfällen likaså. SD:s vindkraftsmotstånd kan få stora konsekvenser. I alla fall om regeringen går dem till mötes och ger dem inflytande över energipolitiken.
De reser sig som vita jättar över hus och trädtoppar. Ständigt surrande stålskogar som saboterar för både djur och natur, som till och med ger människor psykiska problem. Så låter det när Sverigedemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt pratar om vindkraft. I en intervju med Svenska dagbladet från i våras förklarar han varför vindkraften inte får byggas ut, varför varje kraftverk till och med borde plockas ned.
– Jag vill inte ha vindkraft överhuvudtaget, säger han.
Oscar Sjöstedt är inte ensam om sin inställning till vindkraft i partiet. Sverigedemokraterna vill att Sverige satsar på kärnkraft, inte vindkraft. De kräver också att få ha inflytande över regeringens energipolitik. När regeringen i maj sa ja till två nya havsbaserade vindkraftsparker rasade Tobias Andersson, näringspolitisk talesperson i SD, över att de inte involverats i beslutet. Han menade att agerandet bryter mot Tidöavtalet. Miljö- och klimatminister Romina Poumokhtari höll dock inte med. Regeringen behöver inte alls ta hänsyn till SD. Men att de i det här fallet höll Sverigedemokraterna utanför betyder inte att SD saknar inflytande över energipolitiken, menar Kalle Sundin, klimatutredare på Katalys.
– SD är det största partiet i regeringsunderlaget, det klart att de har ett stort inflytande över vad regeringens politik blir. Ulf Kristersson vill visa att de är en modern regering som förstår att vindkraft är viktigt, men ska de bli trovärdiga i det hade de behövt gasa på ett helt annat sätt, säger han.
Övergett stålskogarna
Filip Johnsson, professor i energisystem vid Chalmers, gör en liknande analys. Retoriken må ha ändrats – från Ebba Buschs beskrivning av vindkraft som ”stålskogar som förstör vår natur” till att både hon och Ulf Kristersson pratar om vindkraftsutbyggnad som en nödvändighet – men i praktiken finns flera exempel på beslut som bromsar utbyggnaden.
– Ett exempel är att de stoppade förslaget om kommunernas vindkraftsveto, så att kommunerna bara får säga nej till vindkraft en gång, tidigt i processen. Som det är nu kan kommunerna dra tillbaka ett tidigare godkännande, säger Filip Johnsson.
Vindkraftsvetot spelar stor roll – de senaste sju åren har över hälften av alla vindkraftsbyggen stoppats av kommunpolitiker som använder vetot, enligt Energimyndigheten. För att få fler kommuner att säga ja till vindkraft gjordes en utredning som föreslog att staten skulle ersätta kommuner ekonomiskt, men regeringen sa nej till det och menar att det är vindkraftsföretagen som ska ersätta kommunerna. Regeringen har också stoppat det planeringsstöd som länsstyrelserna skulle få för att hitta lämpliga områden på land för vindkraft.
– Den här regeringen har försvårat på en rad punkter för utbyggnaden av vindkraft. Dels handlar det nog om att de är pressade av SD, även om ingen vet hur hårt de håller regeringen i en rävsax. Och dels handlar det om deras tro på kärnkraft. De tror att ny kärnkraft skulle ge oss lägre och mer stabila elpriser, men det är ju ett missförstånd, säger Filip Johnsson.
Skickar viktig signal
Både Filip Johnsson och Kalle Sundin tror att regeringens energipolitik kan få stora konsekvenser. Inte minst om Sverigedemokraterna får inflytande över den.
– Jag tror att det har skadat redan nu. Om Oscar Sjöstedt, den person som sitter och förhandlar med regeringen om deras budget, säger att han vill riva befintliga vindkraftverk, så klart att det skickar en jättesignal till näringslivet och investerare att inte välja Sverige, säger Kalle Sundin.
För industrin har vindkraften allt mer blivit en knäckfråga – mängder av storbolag och som LKAB, SSAB och Northvolt har varit tydliga med att mer vindkraft kommer vara avgörande om bolagen ska kunna satsa och ställa om till fossilfri tillverkning.
– Risken är annars att vi tappar möjligheten att minska koldioxidutsläppen, att utveckla den gröna industrin. Vi tappar ledartröjan för otroligt många projekt. Det gäller inte bara gruvindustrin utan även kemiindustrin, transportsektorn och produktionen av grönt stål. Alla är beroende av mer elkraft, och där är egentligen bara vindkraft lösningen de närmsta tio åren, säger Stefan Savonen, koncernansvarig för energi och klimat på LKAB.
Vind enda lösningen
Energimyndigheten och Svenska kraftnät drar samma slutsats. I en rapport från i vintras konstaterar de att industrins behov av el ökar så mycket att det elöverskott Sverige vant sig vid snart kan bli ett underskott.
– För att klara industriutbyggnaden till senare delen av 2020-talet är det i princip bara landbaserad vind som kan lösa behoven, säger Martin Johansson, enhetschef på Svenska kraftnät, till SVT.
Kalle Sundin tror att risken är stor att den nödvändiga utbyggnaden av vindkraft inte kommer att bli av. Och han tror att konsekvenserna av det kan bli allvarliga.
– Industrin säger det ju själva, de flyttar sin produktion utomlands om inte vindkraften byggs ut ordentligt. Så får SD som de vill kan de driva tusentals jobb ur landet. Paradoxalt nog kommer det drabba bruksorter där SD har många av sina väljare, säger han.
Men när näringslivet och industrin själva är så tydliga med behovet av vindkraft, kommer regeringen verkligen bortse från det?
– Det återstår att se, men än så länge gör de absolut inte det som krävs för att locka nya vindkraftsetableringar och industrier till Sverige. Det är tydligt att de försöker balansera olika intressen, men för att kunna sitta kvar vid makten måste de ha SD med sig. Så ja, risken är stor att de böjer sig för dem.