Men att politisera kulturen på det sätt som Sverigedemokraterna gör systematiskt upplevs som relativt nytt för de äldre partierna som är vana vid större konsensus, menar Niklas Bolin, docent i statsvetetenskap som forskar om politiskt beteende och politiska partier.
– Rent generellt kan man säga att kulturpolitik sällan är en fråga som har så stor betydelse. Där är ju Sverigedemokraterna ett parti som faktiskt lägger vikt vid det. På så sätt finns det potential för ett ännu större konfliktområde, säger Niklas Bolin.
Kulturen har inte varit någon stridsfråga bland partierna tidigare, menar han. Man har varit hyfsat överens om i alla fall de stora dragen.
– Så när det kommer en ny stor spelare, ett stort parti, med en annan syn så öppnas det upp en stor konflikt, säger Niklas Bolin.
”Drag story hour” som turnerat med sagostunder på biblioteken i fem år är bara det senaste exemplet på kultur som rört upp känslor bland den yttersta högern. Den lokala SD-politikern Jonathan Sager skrev inför en sagostund i Kalmar förra helgen att: ”Sverigedemokraterna ser motbjudande på detta event och anser att det inte är något annat än indoktrinering och sexualisering av barn som är känsliga och lättpåverkade”.
I sociala medier nådde sedan hatet röd nivå på skalan.
Principen om armlängds avstånd mellan politik och kultur kom till för att bejaka kulturens självständighet, och har tidigare setts som en självklarhet som inte behövt diskuteras. Att SD bryter mot den principen kan ses som ett paradigmskifte. Men sett från deras håll är det fullt logiskt, menar Niklas Bolin.
– SD menar nog att det redan finns rådande normer som styr kulturen som de etablerade partierna står bakom. Så för att få till ett skifte där så måste de gå in och peta. En sverigedemokrat skulle nog hävda att kulturen idag inte är fri från politiskt inflytande, men att det är de andra partiernas politik som styr den.
Det är först nu när man befinner sig i den maktposition man har som man kan realisera det här.
Som Dagens ETC listade tidigare i november så finns det mängder med exempel på högerutspel som syftar till att stoppa kulturella uttryck man inte tycker om. Ibland gränsar det till komiskt, men bakom utspelen finns en tydlig sverigedemokratisk agenda som skiljer sig från de övriga partiernas.
– De brukar ju säga att politiken ligger nedströms från kulturen. Kulturen har ju så stor betydelse. Det har med normer och värderingar att göra och SD menar att genom att påverka där så kan man påverka större skeenden och den större bilden av värderingar. Så de ser kulturpolitiken som ett centralt område, säger Niklas Bolin.
Han menar att små frågor, som kan tyckas enkla att förstå, blir till verktyg för att få till stånd debatt och få publicitet.
– Det är först nu när man befinner sig i den maktposition man har som man kan realisera det här. Det är symboliska saker som kommer upp i de kommuner där SD är med och styr, som vilka flaggor man har på kommunhuset.