Carina Ståhl Herrstedt har suttit i riksdagen sedan SD kom in 2010 och har bland annat tagit plats i socialutskottet, utbildningsutskottet och civilutskottet. Utöver riksdagsuppdraget var hon ordförande för sidoorganisationen SD-kvinnor mellan 2010-2019.
Nu utses hon av regeringen till ny landshövding för Gävleborgs län och flyttar därmed in i residenset på Gävle slott.
– Carina Ståhl Herrstedt är en erfaren politisk ledare. Hennes förståelse för kommunpolitikens förutsättningar och erfarenheter som riksdagsledamot kommer att vara en tillgång för invånarna i Gävleborgs län. Jag är glad att Carina Ståhl Herrstedt tackat ja till uppdraget som ny landshövding i Gävleborgs län, säger civilminister Erik Slottner i ett uttalande.
Till Dagens ETC säger Carina Ståhl Herrstedt att det känns jättekul.
– Jag är tacksam för det förtroendet jag fått och för att än en gång få vara med om något så historiskt. Nu går jag in i en roll som är frikopplad från partipolitik så jag ser fram emot dessa nya arbetsuppgifter.
Försvarade rasistiskt skämt
Som politiker på lokal och nationell nivå har Ståhl Herrstedt varit med länge. Och den politiska karriären har varit bitvis tyngd av skandaler. Förutom att hon är dömd till böter för att ha förtalat två politiker aktiva i Sveriges kommunistiska parti har Ståhl Herrstedt med kraft försvarat användandet av ordet ”neger”.
2016 avslöjade Aftonbladet att Carina Ståhl Herrstedt skämtat om nyförvärv till fotbollslaget Landskrona Bois. I ett brev skickat 2011 skrev hon:
”Först skaffar man 2 st judar, eftersom det enligt lag är förbjudet att förfölja dem. Anfallet förstärks med en neger, en kines o en indian för att bli mer färgstarka. Som backar värvas 2 bögar för att få mer tryck bakifrån. Till målvakt värvar man en 40-årig nunna, hon har inte släppt in något på 40 år! Som reservmålvakt skaffar man en zigenare, de tar ju allt!”
Konfronterad för sina kommentarer väljer Ståhl Herrstedt, då andre vice ordförande i SD och 45 år gammal, att stå bakom ordvalen i en intervju med TT. Hon tycker inte att skämtet innehåller negativa värderingar av minoritetsgrupperna:
– Står det några åsikter om judar, negrer eller kineser i mejlet? Nej.
TT: Men att använda ordet ”neger”?
– Fick man inte använda det, var det tabu 2011?
TT: Ja.
– Hette det inte fortfarande negerbollar då? Det är inte jag som förknippar neger med något negativt, det är i så fall du. För mig har det aldrig varit ett negativt ord.
TT: Använder du det i dag?
– Jag säger negerboll, men försöker säga chokladboll eftersom jag vet hur folk reagerar. Det finns inget negativt i skämtet.
TT: Jo, det är negativt att använda ordet "neger" och att skriva att "zigenare" tar allt.
– Ja, det där med zigenare är det enda som i så fall skulle vara negativt.”
Kritik från oppositionen
Idag skulle hon använda andra ord än n-ordet, säger Ståhl Herrstedt till Dagens ETC.
– Det jag med största sannolikhet sagt och menat är att det för mig aldrig under min uppväxt varit något nedsättande ord. Nu är det så det uppfattas och då tycker jag det är att finns andra benämningar man kan använda som inte riskerar att upplevas som stötande, säger Carina Ståhl Herrstedt.
På Twitter/X kritiserar socialdemokraten Teresa Carvalho utnämningen som olämplig med hänvisning till uttalandet.
”Sverige förtjänar bättre än en ledare som har sådana här rasistiska uttalanden på sitt CV.”
Dagens ETC har sökt civilminister Erik Slottner.