Snart är det dags att rösta fram en ny talman i riksdagen, en post som i rang kommer före statsministern. Efter SD:s framgångar i valet väntas de kräva posten. I så fall kan Björn Söder vara aktuell för en comeback.
”Du är inte min talman!” I december 2014 markerar Rossana Dinamarca, dåvarande riksdagsledamot för Vänsterpartiet, sylvasst mot Sverigedemokraternas Björn Söder, dåvarande andra vice talman, efter att denne avbrutit henne för att påpeka att hon glömt att inleda sitt anförande med ”herr talman”.
Vilket hon naturligtvis inte hade.
– Min första tanke när jag såg att han var talman den dagen var att stryka mig från talarlistan, men till slut bestämde jag mig för att gå upp och inleda med bara ”åhörare”, säger Rossana Dinamarca idag.
– Det blev helt knäpptyst i salen när jag svarade ”du är inte min talman”. Det enda jag hörde var någon som gjorde en chockad inandning. Reaktionerna kom sedan, på sociala medier. Folk tryckte t-shirts, gjorde Barbiedockor och pärlplattor av händelsen. Det bara spred sig!
Representerar alla?
Nu när SD är största parti i det vinnande blocket kan partiet komma att åberopa praxis och kräva talmansposten. Vilket bäddar för Björn Söders comeback.
– Jag hade förväntat mig en större upprördhet över SD:s framgångar men det är tydligt att de normaliserats och nu omhuldas av en stor del av det politiska etablissemanget – trots att de är mer öppet rasistiska nu än när de kom in i riksdagen. Det är talande när Rebecka Fallenkvist ropar ”helg seger”. De behöver inte dölja något längre, säger Rossana Dinamarca.
Vill man förstå SD tror jag att man ska lyssna på Björn Söder. I hans uttalanden finns deras grundideologi.
Kritiken mot Björn Söder kvarstår. Han är inte lämplig som talman. En sådan ska representera hela riksdagen – och därmed hela svenska folket. Vilket han enligt Rossana Dinamarca inte kan göra med tanke på alla uttalanden han kommit med genom åren.
Om judar, samer, homosexuella, romer, om utländsk mat, om dödsstraff, om att ”gammelmedia ljuger” och i dagarna om att public service bör reformeras i grunden. Och de spänner över två decennier.
Embryot till dagens SD
Björn Söder gick med i SD redan 1994. Året därpå, 19 år gammal, flyttar han från Höganäs till Lund för att studera vid Lunds tekniska högskola LTH och fyra år senare träffar han Jimmie Åkesson, Richard Jomshof och Mattias Karlsson. De blir vänner och bildar ”de fyras gäng”, embryot till dagens ledarskikt i SD.
De bildar också Nationaldemokratiska studentföreningen i Lund (NDL), diskuterar politik, spelar kubb, återupptar 30-novemberfirandet till Karl XII:s ära och dricker öl, gärna på österrikiska ölkällaren Rauchrackel, enligt studenttidningen Lundagård.
Till skillnad från andra medlemmar i NDL hymlar inte Björn Söder med sitt nationalistiska engagemang. Vilket leder till att andra studenter mobiliserar sig och ser till att avsätta honom från posten som ledamot i teknologkåren. Senare går rektor Boel Flodgren ut och säger att NDL inte är välkomna vid Lunds universitet och portar gruppen från studentmässan Hälsningsgillet.
– Det bekräftade bara vår världsbild och känsla av att ingen ville förstå eller acceptera att man kunde tycka annorlunda. Det var vi mot alla andra, sa Gabriella Hedarv, dåvarande partner till Mattias Karlsson, för några år sedan till Lundagård.
”Låter honom hållas”
Idag är det inte längre SD mot alla andra. Istället är det de som håller i taktpinnen. Björn Söder har däremot inte längre kvar sin självklara roll i de fyras gäng. Även om han på papperet haft prestigeuppdrag han har, enligt Annika Hamrud, journalist och författare som i många år bevakat SD, blivit alltmer marginaliserad i partiet.
– Han är inte med och lägger linjen för partiet längre. Han gör många konstiga uttalanden, särskilt på sociala medier, men får inte backning. Han får nog inte skäll heller, utan ledningen låter honom hållas. Jomshof kan också uttala sig drastiskt, men när han gör det är det mer en del av en strategi, säger hon.
Apropå Björn Söders plats i det sverigedemokratiska spektrat från identitärer via islamofober till nationalister placerar Annika Hamrud honom bland de senare.
– Han tror på nationen, och han tror inte att det är ett medborgarskap som bestämmer om du tillhör eller inte. På många sätt är han en typisk sverigedemokrat.
Och apropå hans kontroversiella uttalanden är Annika Hamrud övertygad om att de till stor del speglar även partiets inställning.
– Han är egentligen inte mer problematiskt än någon annan, även om han kanske agerar utan så mycket eftertanke ibland. Men hans åsikter är i linje med SD:s själ, skulle jag säga. Vill man förstå SD tror jag att man ska lyssna på Björn Söder. I hans uttalanden finns deras grundideologi.
Uttalanden av Björn Söder
Bra att alternativ media finns så att svenskarna kan få en mer komplett bild av vad som händer i vårt samhälle än genom ’gammelmedierna’ som har en politisk agenda att förtiga vissa saker för folket.
Björn Söder 2015 på Facebook om en film där en väktare dunkar en nioårig pojkes huvud i marken. Efter det fylldes hans kommentarsfält av rasistiska kommentarer riktade mot barnet, kommentarer som Björn Söder lät bli att moderera.
Jag tror att de flesta med judiskt ursprung som blivit svenskar lämnar sin judiska identitet. Men gör de inte det behöver inte det vara ett problem. Man måste skilja på medborgarskap och nationstillhörighet. De kan fortfarande vara svenska medborgare och leva i Sverige.
Partisekreterare Björn Söder i Dagens Nyheter i december 2014 om att minoriteter inte kan behålla sin identitet och samtidigt vara svenskar.
Det var en vacker och fin bal med god mat och dricka, som en bal ska vara.
Tio år efter Björn Söders Paristripp till stöd för Jean-Marie Le Pen uppmärksammar Aftonbladet att de bägge är gäster på balen Wiener Korporations-Ball i Wien, som anordnas av österrikiska och högerpopulistiska Frihetspartiet FPÖ, vars första partiledare var Anton Reinthaller, före detta Brigadeführer i SS.
Idag är det dock inte tillåtet att kritisera hbt-världen. Då är man inskränkt, intolerant, fördomsfull med mera. Jag menar tvärtom; man är insiktsfull om vad livet egentligen går ut på och visar aktning och respekt för det som vi är skapta för.
Björn Söder skriver på sin blogg 2007 om ”homolobbyn”, Pridefestivalen, de ”perversiteter” som pågår där och jämställer homosexualitet med pedofili.
Ge oss plastsugrören åter!!! När MP nu är ute ur regeringen och snart också ur riksdagen kanske ordningen kan återställas?
Björn Söder på Twitter efter att hans papperssugrör gått sönder – trots att det är EU som ligger bakom förbudet, inte MP.
Ge oss plastsugrören åter!!! När MP nu är ute ur regeringen och snart också ur riksdagen kanske ordningen kan återställas? pic.twitter.com/3tjYyzSUzR
Nu får banne mig SVT skärpa sig och sluta med rena propagandainslag. Kvällens Aktuellt borde omgående anmälas för partiskhet. Och public service ska banne mig reformeras i grunden!
Björn Söder går i taket 2002 efter att SVT bjudit in Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism, för att ge en kommentar om SD:s framgångar i riksdagsvalet.
Jag bad om ursäkt, på många svenskars vägnar, för hur den svenska regeringen har betett sig.
Björn Söder förklarar 2019 för TT att han bett den ungerske premiärministern Viktor Orbáns talesperson och statssekreterare Zoltan Kovács om förlåt, för att han inte fick träffa någon från regeringen i samband med ett besök i riksdagens utrikesutskott.
”Jag hade satt mig för att om jag inte hittade något svenskt så fick min mage stå ut med att vara hungrig.”
En 20-årig Björn Söder beklagar sig i ett blogginlägg från 1996 över att utbudet av snabbmat på Malmöfestivalen samma år var för internationellt.
”Det kanske finns en anledning till att de nekas.”
Björn Söder sparkar ännu en gång nedåt när han på Facebook år 2012 försvarar dem som vägrar hyra ut bilar till romer.
”Det fanns en uttalad policy från ledningen att, oavsett om vi inte hade [kandidater]... till exempel så i valet 2002 så skenskrev vi… eller vi skrev folk på listorna… vi hade alltså inte kandidater, men vi skrev ändå bara för att stoppa dem…”
Björn Söder i läckt inspelning från ett möte i SD:s verkställande utskott 2009 om partiets metoder för att hindra utbrytargruppen Nationaldemokraterna från att stjäla mandat från SD.
”Sverigedemokraterna är emot dödsstraff, men personligen är jag förespråkare av dödsstraff.”
Björn Söder till SVT på plats i Paris i maj 2002 dit han tagit sig för att visa sitt stöd för antisemiten och förintelseförnekaren Jean-Marie Le Pen inför avgörandet i franska presidentvalets andra omgång.
Under det franska presidentvalet år 2002 deltog Björn Söder och en officiell delegation från SD för att ge sitt stöd till den ökända antisemiten och förintelseförnekaren Jean-Marie Le Pen. pic.twitter.com/hINB6akh0x
”Klart Socialdemokraterna ignorerar brister i valsystemet om det kan gagna dem själva… De vill så klart invänta och se om de kan dra nytta av bristerna.”
Björn Söder antyder på Twitter ett par dagar före riksdagsvalet 2022 att S ägnar sig åt valfusk.