– Vi är ju en en av världens äldsta anarkistiska tidningar, så mycket stämmer, kommenterar Mathias Wåg, ansvarig utgivare för Brand.
Men där tar också sakligheten slut, säger han.
Krokar arm med nazister
Med sitt ifrågasättande ser Alexander Christiansson ut att göra gemensam sak med Avmaskerat, en uthängninssajt kopplad till den av USA terrorklassade nazistorganisationen NMR. Den har tidigare försökt pressa organisationer som samarbetar med Brand att avbryta samarbetet med tidningen.
Även den högerextreme aktivisten Christian Peterson har kampanjat mot Brand. Peterson ligger bakom projektet Förtalsombudsmannen, inom vilket han försöker tysta meningsmotståndare med hjälp av förtalsstämningar. En av de som han har dragit inför rätta – och förlorat mot – är Mathias Wåg.
Christian Petersons kampanj mot Brand inleddes efter ett nummer som kom 2023 och ägnades åt Antifascistisk aktion, Afa, som då fyllde 30 år. Även Alexander Christiansson nämner Afa i riksdagen.
– Tidskriften Brand har täta kopplingar med Afa. Afa är en organisation som Säpo omnämner som våldsbejakande vänsterextremism. Vi pratar alltså om organisationer som vill störta vår demokrati och vårt samhälle. Detta är något som statliga skattemedel går till för att finansiera, vilket jag och Sverigedemokraterna ser som bekymmersamt, för att använda ett milt ord, säger han.
”Aldrig varit våldsbejakande”
Mathias Wåg kommenterar:
– De drar detta till att vi skulle vara Afas tidning, och det stämmer ju inte alls. Högerextremisterna har inte visat något intresse för vår tidning förrän vi gjorde samarbetsnumret med Afa. Sådana där nummer gör vi ibland, nästa nummer kommer exempelvis vara med Ingen människa är illegal, senaste numret har vi med olika akademiker som arbetar för Palestina. Vi försöker alltid göra numren i dialog med någon form av rörelse eller organisation.
Och våldsbejakande vänsterextremism?
– Vi har aldrig fått några anmärkningar på vår tidning att någonting i den har varit våldsbejakande. Vi skriver om radikala protester världen över och det förs en diskussion med aktivister. Men vill du ha en tidning som romantiserar våld så kommer du att bli väldigt besviken om du plockar upp Brand.
Mathias Wåg tycker tvärt om att Alexander Christianssons agerande är anmärkningsvärt på ett principiellt plan.
– Det är inte att hålla armlängds avstånd till kulturen. Det är att gå in och politiskt styra och villkora och namnge vilken tidning som inte ska ha bidrag. Det är verkligen extremt på en ny nivå.
Vill rucka på principen
Christiansson har tidigare sagt att han vill omdefiniera begreppet armlängds avstånd. Till SVT Kulturnyheterna sa han i februari 2023:
– Det är viktigt att vi definierar vad det betyder och hur det ska se ut, så att det inte finns ett narrativ som är satt av en ideologi, säger Christiansson, och förklarade att begreppet hittills präglats ”kraftigt av en vänsterideologi”.
För att komma tillrätta med detta vill han rucka på principen, så att politiker ges större frihet att styra innehållet i kulturen.
Frågan har flera gånger aktualiserats i samband med att sverigedemokrater kritiserat, och i vissa fall velat stoppa, Drag queen story hour, där dragartister läser sagor för barn.
Dagens ETC har sökt Alexander Christiansson, som avböjer att kommentera. Sverigedemokraternas pressavdelning skickar en skriftlig kommentar:
”Sverigedemokraternas inställning är att allt offentligt stöd till civilsamhället, medier och trossamfund ska omfattas av demokrativillkor för att säkerställa att skattebetalares pengar inte tillfaller antidemokratisk verksamhet. I det nya mediestödet finns numer ett demokratikriterium, och vi vill tillämpa detsamma på kulturtidskrifter. Vi har jobbat med frågan under en längre tid och vi kommer även fortsättningsvis att jobba med frågan i linje med den kommittémotion som vi lämnade in under allmänna motionstiden tidigare i år.”