Örkelljunga, Ljusnarsberg, Svalöv, Burlöv, och Bromölla. Det är de fem kommuner i landet där Sverigedemokraterna fick starkast väljarstöd i kommunalvalen. I skånska Örkelljunga tog partiet hem 24 procent av rösterna och är därmed bara en procent mindre än Socialdemokraterna. Gemensamt för Sverigedemokraternas fem starkaste fästen är att det är små kommuner med relativt låga medelinkomster och låg andel högskoleutbildade.
– Bland Sverigedemokraternas väljare finns fler män än kvinnor, de bor på landet i högre utsträckning och är arbetarklass. Men de är inte mer arbetslösa än andra, utan har oftast hyfsade socioekonomiska förhållanden, säger Anders Sannerstedt, statsvetare på Lunds universitet, som specialstuderat Sverigedemokraterna i Skåne.
Lokal faktor i Örkelljunga
Han är inte överraskad över att partiet går fram i före detta brukskommuner som Burlöv och Bromölla. Att Sverigedemokraterna mer än lyckats fördubbla väljarstödet i Örkelljunga beskriver han däremot som ett ”specialfall”
– Örkelljunga har inte karaktären av bruksort och är traditionellt inte en stark SD-kommun. Partiet fick relativt dåliga resultat 2010, men gick bra i EU-valet senast. Min uppfattning är att lokala faktorer spelat in i Örkelljunga, säger Anders Sannerstedt.
Sverigedemokraternas förstanamn på kommunlistan i Örkelljunga är Mikael Eskilandersson. Hans uppfattning är att framgångarna beror på att partiet uppfattas som ett seriöst alternativ. Sverigedemokraterna lägger egen kommunal budget varje år och vill ge äldrevård och skola ökade resurser. De extra pengarna vill Mikael Eskilandersson få loss genom att säga upp Örkelljungas avtal med Migrationsverket.
– Vi har tre Migrationsboenden i Örkelljunga nu, två har startat och ett ska snart starta. De orsakar underskott i vår socialnämnd som vi anser borde bäras av Migrationsverket. Därför vill vi framförallt säga upp avtalet men också stänga alla tre boendena.
Arbetslöshet i Bromölla
Bromölla är en före detta bruksort på gränsen mellan Skåne och Blekinge, och ett traditionellt SD-fäste. Partiet fick nästan 23 procent av rösterna i årets val vilket är en ökning med sex procent sedan 2010. Bromölla har också landets högsta ungdomsarbetslöshet. Tvärtemot Anders Sannerstedt tror Gudrun Bengtsson, SD:s andranamn på kommunlistan, att arbetslösheten kan vara en förklaring till framgångarna.
– Kanske påverkar den höga arbetslösheten bland unga att folk röstar på oss, det är mycket möjligt. Vi märker stor respons från unga och äldre när vi är ute och pratar med folk. I Bromölla finns det kvar ett tänk att man kunde gå direkt från skolan till bruket och få jobb, så är det inte längre, säger Gudrun Bengtsson.
Invandringsmotstånd överskuggar
Enligt Anders Sannerstedt oroar sig Sverigedemokraternas väljare generellt inte för jobben eller ekonomin i första hand. Invandringsmotståndet är den allra viktigaste frågan och den kopplas i sin tur till en rad andra frågor.
– Man tycker det är för mycket invandring. Sedan kopplas det säkert ihop med brottslighet, att pengarna inte räcker till pensioner och vård, att välfärdsstaten var bättre förr och så vidare. Det finns också de som retar sig på precis allt med invandrare – som firandet av ramadan eller att vissa inte äter fläskkött, säger Anders Sannerstedt.
Samtidigt är han kritisk till de stereotyper om Sverigedemokraternas väljare som han stöter på i den allmänna debatten. Att kollektivt avfärda dem som bittra, arbetslösa och korkade lantisar är varken korrekt eller konstruktivt, anser Anders Sannerstedt.
– Det gagnar bara SD att baktala deras väljare på det sättet och spär på bilden av martyrskap. Jag tror inte det är bra, säger han.
Karl Grauers
Dag Ankersen