Men nu har man öppnat för att svänga.
I en intervju med Altinget på tisdagen säger SD:s bostadspolitiska talesperson Mikael Eskilandersson att de är fortsatt är öppna för att förhandla i frågan inom regeringssamarbetet.
– Denna fråga är en sådan fråga vi kan diskutera, säger han till Altinget.
SD: "Ingen hjärtefråga"
Införandet av fri hyressättning i nyproduktion är ett steg mot att införa marknadshyror i hela bostadsbeståndet, vilket SD ”egentligen inte är beredda att ta”, uppger man.
– Men man måste också vara öppen för vad man kan få i gengäld, säger Eskilandersson.
Vad de skulle få i utbyte är inget som han vill gå in på, men han säger att ”hyressättningsfrågan inte är en hjärtefråga för partiet, så som invandringspolitiken eller trygghetsfrågorna”.
Utspelet från SD tas emot som en glad överraskning av Centerpartiet.
– Jag är förvånad att de är beredda att svänga, men jag välkomnar om de tar steget, naturligtvis, säger Alireza Akhondi (C), bostadspolitisk talesperson, till Dagens ETC.
– Det fälldes en regering på just den här frågan.
Han syftar på när oppositionspartierna M, KD, SD och V i juni 2021 gick samman i ett misstroende mot dåvarande statsminister Stefan Löfven (S).
C vill pressa
Om Sverigedemokraternas gör verklighet av sin antydan och svänger i frågan så skulle det innebära att det finns en klar majoritet i riksdagen för frågan, där C får sällskap av alla tre regeringspartierna, M, KD och L.
– Jag tolkar det som att vi borde kunna sätta press på regeringen att bereda frågan som väl ligger kvar i byrålådorna på Rosenbad. Om det nu finns tendenser på att frågan kan lösas ut, som vi i så fall välkomnar, säger Alireza Akhondi.
Han ser inga betänkligheter i att Centerpartiet som oppositionsparti skulle rösta för en fråga som Tidöpartierna driver.
– Det här är en fråga som Centerpartiet har drivit länge och som vi fick igenom i januariavtalet. Vi röstar för de propositioner som vi tycker är bra, som en självständig opposition, säger han.
Nästa steg för att göra verklighet av frågan är redan taget, avslöjar Alireza Akhondi.
– Jag kommer att lämna in en interpellation idag, tisdag, till bostadsministern med anledning av det här. För att jag är väldigt intresserad av att höra hur Andreas Carlson vill gå vidare, säger han.
V: Extra ledsamt
Vänsterpartiet har varit riksdagens främsta motståndare mot marknadshyror och partiets bostadspolitiske talesperson Malcolm Momodou Jallow är arg och besviken över att SD öppnar för att svänga i frågan.
– Det är både upprörande och sorgligt att SD öppnar upp för att svika tre miljoner hyresgäster, i ett läge när människor kämpar mot fattigdom med höjda priser och inflation och för att överhuvudtaget ha råd att bo kvar i sina lägenheter. Det är djupt beklagligt, säger han.
Han ser det som ett solklart steg mot marknadshyror för hela bostadsbeståndet.
– SD vet att det är i dessa bostäder som flest ekonomiskt utsatta bor, och att ett införande av fri hyressättning i nyproduktion är ett steg mot marknadshyror i hela bostadsbeståndet. Det är precis det som kommer ske nu. Det är extra ledsamt att SD är beredda att sälja sig i denna viktiga fråga.
Malcolm Jallow undrar också vad SD kommer att få i utbyte för att släppa frågan om hyressättningen.
– Det är knappat en överraskning att Sverigedemokraternas kamp mot invandrare står högst på agendan, säger han.
Lågt stöd hos väljarna
Att det var just denna fråga som Vänsterpartiet var med och fällde regeringen på för två år sedan gör den extra laddad.
– Men nu får vi ta ett steg i taget här. Jag hoppas att SD ändå tar sitt förnuft till fånga och inte går så långt som att svika de här tre miljoner människorna. En sak som är säker är att Vänsterpartiet aldrig någonsin kommer vara med och införa marknadshyror, säger han.
Enligt en rapport från SOM-institutet inför valet 2022 vill bara 15 procent av svenskarna ha marknadshyror på bostadsmarknaden. Även väljare som är tydligt till höger är negativa till förslaget. Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen, ser med oro på SD:s öppning i frågan.
– Jag har väldigt svårt att tro att Sverigedemokraternas väljare skulle vilja ha marknadshyror. Och det är vad man föreslår. Vi vet folk har det extremt tufft ekonomiskt och att bostadsbyggandet störtdyker. Att i det läget föreslå att det ska bli ännu dyrare att bo, då förstår jag faktiskt inte hur man tänker, säger hon.
– I senaste valet var de väldigt tydliga med att de inte är för marknadshyror. Jag är chockerad över det här utspelet. Människor, vanligt folk, vill inte ha marknadshyror, oavsett vilket parti man röstar på. Vi vet att det finns ett markant motstånd.
Hon ser förslaget som ett första steg mot marknadshyror och säger att Hyresgästföreningen är beredda att ta kampen.
– Skulle det komma ett förstag så mobiliserar vi en kampanj!