Det var tidigare i september som tidningen Nerikes Allehanda avslöjade att Ulf Nilsson, som då var sverigedemokrat och stod på fjärde plats på kommunlistan, hade länkat till både rasistiska och nazistiska sajter på sin Facebook-sida. Det handlade om artiklar från både nazistiska Svenskarnas partis tidning Realisten och rasistsajten Fria tider som Ulf Nilsson hade gillat och delat.
– Det var artiklar av allmän nyhetskaraktär. Tyvärr visade det sig i efterhand att några kom från bland annat Svenskarnas partis hemsida, säger han.
Ulf Nilsson fick lämna SD och tvingades avstå sin kandidatatur i kommunvalet i Örebro.
Inte uppenbart olämplig
Under den gångna mandatperioden har Ulf Nilsson också varit nämndeman i Örebro tingsrätt. När tingsrättens chef, Björn Lindén, uppmärksammades på Ulf Nilssons beteende i sociala medier kallade han Nilsson till ett samtal. Efter det lämnade Ulf Nilsson även sitt uppdrag som nämndenamn.
– Jag hade inget val. Det var ett beslut under bilan, avstängd hade jag ju blivit ändå, säger Ulf Nilsson till Dagens ETC.
Men enligt Björn Lindén är det inte så säkert att Ulf Nilsson hade blivit avstängd om han inte själv valt att gå.
– Enligt de gamla reglerna, som gäller för de nämndemän som har suttit den gångna mandatperioden, måste det framkomma att de är uppenbart olämpliga för att de ska kunna stängas av, säger han.
Och att nämndemän uttrycker sig rasistiskt är inte självklart något som gör dem uppenbart olämpliga, enligt Björn Lindén.
– Nämndemännen har sin yttrandefrihet och det ska ställas mot kravet på opartiskhet och oavhängighet, säger han.
Björn Lindén informerade Ulf Nilsson om att beteendet kan påverka allmänhetens uppfattning av domstolen som opartisk.
Resurser för kontroll saknas
Sedan första september gäller nya regler. Domstolen ska begära ut utdrag ur polisens belastningsregister och det ska bli lättare att avsätta en nämndeman som har begått brott eller som är olämplig. Men enligt Björn Lindén har tingsrätten inga egna resurser för att kontrollera vilka åsikter nämndemännen uttrycker i till exempel sociala medier. Han känner ingen särskild oro över många SD-politiker nu kommer att bli nämndemän som ett resultat av valet.
– Nej, tingsrätten är tydlig med att oavsett vem man är så ska man lägga sin politiska kappa vid tingsrättens dörr, säger Björn Lindén.