En av nämndemännen är Halmstads-SD:aren Ludvig Andersson, som har spridit både rasistiskt och invandringskritiskt innehåll på plattformen X. Nu ska förvaltningsrätten utreda om han kan sitta kvar som nämndeman, rapporterar SR. Det är den andra utredningen i sitt slag efter att sverigedemokraten Gunilla Gomér petades i mars.
– Vår förhoppning är att rättvisa ska skipas, och att det ska göras en objektiv bedömning om Ludvig Andersson har varit jävig eller inte, säger Hanif Jafaris advokat Emilie Hillert.
Ifrågasätter nämndemannasystemet
Rättegångar ska avgöras av opartiska domare och rätten ska ha en allsidig sammansättning. Så har det inte varit i det här fallet, anser Emilie Hillert. Nyhetskolumnisten Oisín Cantwell skriver i Aftonbladet att det här fallet utgör ett ”osedvanligt pedagogiskt exempel på problemet med politiskt tillsatta domare”. Det är en bedömning som Emilie Hillert håller med om.
Jag har svårt att se att man kan ha partipolitiska uppdrag och driva en viss fråga så hårt, och sedan sitta i en domstol där samma fråga ska avgöras
– Nämndemannasystemet har fått återkommande kritik genom åren och det finns flera rapporter som visar att partipolitisk tillhörighet påverkar de domslut som fattas. Det blir särskilt problematiskt i migrationsmål, eftersom migrationsfrågan är central för det parti som alla de här tre nämndemännen tillhör, säger hon.
– Jag har svårt att se att man kan ha partipolitiska uppdrag och driva en viss fråga så hårt, och sedan sitta i en domstol där samma fråga ska avgöras, och påstå sig vara helt oberoende.
Med nämndemän från V, MP och KD i ett asylärende blir det mer sannolikt med bifall, medan sverigedemokratiska nämndemän sänker den sannolikheten, skriver Dagens Arena. I migrationsmål krävs det att alla tre nämndemän går ihop för att rösta mot juristdomaren, för att det ska ge utfall. Det är en ovanlig företeelse, och väldigt allvarligt att nämndemännen har agerat så i det här fallet, säger Emilie Hillert.
– Det finns en juridiskt utbildad domare som gör en juridisk bedömning och bedömer att Hanif är flykting, att han riskerar att utsättas för förföljelse och att bli dödad i sitt hemland. Nu ska han utvisas till det hemlandet. Det är hans liv! Vi riskerar hans liv genom att tillåta tre sverigedemokratiska nämndemän besluta att han ska utvisas, trots att domaren bedömer att han är flykting.
Sverigedemokraternas presstjänst hänvisar till Ludvig Anderssons kommentar i SR, där han säger att han håller sina två uppdrag separat från varandra.