Decennier av storskalig invandring tar ut sin rätt, Sverige är ett land i kris och inte ens Sverigedemokraterna är villiga att ta sig an uppgiften att lyfta landet ur krisen. Det slår det nybildade partiet Alternativ för Sverige, AFS, fast på sin hemsida. ”Bara med storskalig massåtervandring kan Europas trygghet och säkerhet återupprättas”, skriver de i sociala medier. Retoriken är tydlig, partiet vill vara ett mer radikalt alternativ till SD. Målet är att ta plats i riksdagen efter höstens val.
– Efter åtta långa år i riksdagen vet vi vad Sverigedemokraterna går för. Alla kan i dag se att Sverigedemokraterna inte räcker till. Partiets tillstånd kan närmast beskrivas som paralyserat. Luften har gått ur dem och den ser inte ut att komma tillbaka, säger grundaren och partiledaren Gustav Kasselstrand i sitt lanseringstal.
Avhoppare från SD
Sedan AFS lanserades i början av mars har tre av SD:s riksdagsledamöter vid tre separata presskonferenser meddelat att de lämnar partiet för AFS. Ingen av dem fanns med på Sverigedemokraternas riksdagslista som presenterades i slutet av februari. Den senaste avhopparen är SD:s tidigare partiledare Mikael Jansson, som uttrycker sin besvikelse över hur Sverigedemokraterna enligt honom har övergett sina tidigare kärnfrågor och redan före valet lagt sig platt inför Moderaterna.
– Sverigedemokraterna har anpassat sig alldeles för mycket och släppt sina grundfrågor. Det ser jag som ett stort problem, sade han vid presskonferensen.
Första namnet på AFS riksdagslista är partiets grundare, Gustav Kasselstrand, som har ett förflutet som politisk sekreterare för SD och förbundsordförande för Sverigedemokratisk ungdom, SDU.
Han har gjort sig osams med partiledningen vid ett flertal tillfällen, bland annat genom att kritisera SD:s politik när det gäller Israel-Palestina och för att ha kritiserat partiets hantering av Erik Almqvist efter den så kallade järnrörsskandalen. I april 2015 uteslöts Gustav Kasselstrand ur partiet. Året därefter krävde han Jimmie Åkessons och partiledningens avgång i samband med att SD bestämt sig för att starta ett nytt ungdomsförbund.
– Han (Jimmie Åkesson), (Richard) Jomshof och Mattias Karlsson är grötmyndiga gödbukspolitiker, sa Kasselstrand då till Aftonbladet.
Enligt Daniel Poohl, vd för den antirasistiska stiftelsen Expo, är det just SD:s ambition att rensa ut extremisterna och bli ett parti som är tillräckligt rumsrent för att kunna ingå samarbete med andra partier, som gör att Sverige får ett nytt högerextremistiskt parti just nu.
– Sverigedemokraterna har dragit slutsatsen att de måste anpassa sig efter de spelregler som finns, bli mer rumsrena och minska träffytorna för de som vill kritisera partiet. I andra änden finns det människor som inte är nöjda med det, som faller utanför ramen och inte längre passar in i SD, säger han.
Ann-Cathrine Jungar, statsvetare vid Södertörns högskola, delar hans analys.
– Det här är en konsekvens av det som har skett under Jimmie Åkessons ledning av Sverigedemokraterna och partiets försök att bredda stödet och bli ett parti som andra partier kan tänka sig att samarbeta med och ta stöd av. Dessutom är det valår i år och då vet vi att högerradikala organisationer brukar vara mera aktiva och vi ser en ökad partipolitisk aktivitet, säger hon.
Kan splittra nätanhängarna
Så vilket hot utgör Alternativ för Sverige mot Sverigedemokraterna? Enligt Daniel Poohl skapar det nya partiet en viss oro och splittring i bland de högerpopulistiska alternativmedierna och i Facebookgrupper som ”Stå upp för Sverige”, där SD tidigare haft ett stabilt stöd.
– AFS hotar att bryta lojalitetsbanden mellan partiet och nätsvansen. Andra partier har ju ofta stöd från gräsrotsorganisationer och bildningsförbund i ryggen, men SD har ju bara nätsajterna. Men å andra sidan har Sverigedemokraterna alltid haft kritiker bland de mest extrema grupperna, säger han.
Både Ann-Cathrine Jungar och Daniel Poohl tror att AFS snarare kommer att spela Sverigedemokraterna i händerna.
– Väljarmässigt kommer SD inte att förlora så mycket, orsaken till att partiet har vuxit så mycket är ju att de har breddat sin politik och nu får de ytterligare en chans att visa på att man är det moderata invandringskritiska partiet. Det kommer framför allt att gynna SD, säger Ann-Cathrine Jungar.
Jimmie Åkesson själv säger i en intervju i Dagens Nyheter att han inte är orolig för konkurrensen från det nya partiet.
– Nej, det finns ju det här nystartade och Nordiska motståndsrörelsen. Båda består av människor som vi av olika anledningar inte vill ha med i vårt lag. De borde kalla sig alternativ för avhoppare. Vi konkurrerar inte med dem, säger han till DN.
Enligt Daniel Poohl är det ren taktik från Jimmie Åkessons sida att tydligt ta avstånd från AFS.
– Absolut, Sverigedemokraterna tar vara på möjligheten och de vet precis vad de gör när de förhåller sig till AFS. Detta kommer i SD:s egen historieskrivning att vara den slutgiltiga punkten för när SD blev ett riktigt parti, de kommer att kunna säga att ”titta här, nu har de sista extremisterna lämnat oss”, säger han.
Stämmer det att SD har blivit mer rumsrena?
– Nej, i veckan avslöjade Smålandsposten att SD:s ordförande i Växjö så sent som nu i vinter har varit aktiv i en styrketräningsgrupp med rasideologer. Sådana historier kommervi att fortsätta höra, säger Daniel Poohl.
Han menar att Sverigedemokraternas ideologiska agenda är den samma som förut.
– De är inte nazister eller renodlade fascister, men de delar en del av de åskådningarna, säger han.
Ann-Cathrine Jungar är inne på samma spår.
– SD har lagt till socialkonservatismen, tonat ned nationalismen och infört en nolltolerans mot rasism som ledde till hundratalet uteslutningar av personer som ansågs skada partiet. Men läser man intervjun häromveckan med Richard Jomshof (SD) där han pratar om islam blir det tydligt att dagordningen finns kvar, säger hon.
I DN-intervjun berättar Richard Jomshof om sitt hat mot islam, och om sin oro för att Sverige ska omvandlas till en sorts islamistisk stat. Enligt honom är islam är en våldsam ideologi som är långt värre än nazism och kommunism.
– Jag tror att Västeuropa kommer att gå under, som en följd av islamisering, om vi inte vågar hantera de problem som vi har i dag, säger Jomshof i DN-intervjun.
Chanslösa i valet
Varken Ann-Cathrine Jungar eller Daniel Poohl tror däremot att AFS har någon chans att ta sig in i riksdagen. En opinionsundersökning som Metro låtit göra visade att AFS fick nästan två procent redan två veckor efter etablerandet. Undersökningen bygger på en onlinepanel som folk själva kan anmäla sig till, och metoden har fått kritik.
– De siffrorna ska man ta med en nypa salt. Och dessutom var SD väldigt marginella så länge SD var extrema, de kom de sällan över riksdagsspärren, säger Ann-Cathrine Jungar.
– Tidigare försök som missnöjda gräsrötter har gjort för att samla sina krafter har inte lyckats. Ju fler röster Sverigedemokraterna får, desto mer inflytande får de. Att i det läget lägga sin röst på någon annan kan vara en bortkastad röst, säger Daniel Poohl.
Ann-Cathrine Jungar tror att Kristdemokraterna och Moderaterna kan komma att öppna dörren för ett samarbete med Sverigedemokraterna, men kanske inte redan vid höstens val. Daniel Poohl vill däremot inte utesluta att det kan bli redan nu.
– Allt är möjligt, det enda jag vet är att politiker vill ha makt och kan gå långt för att bygga de allianser som är nödvändiga för att få inflytande, säger han.