Det parti som inte har fått vara med och dela på biståndet är Sverigedemokraternas stiftelse Hepatica.
– Hepatica har ansökt om medel vid några tillfällen. Ansökningarna nådde inte upp till kraven på kvalitet, relevans och förväntade resultat i enlighet med regeringsuppdraget Strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer 2023–2027, säger en pressekreterare vid Sida till Dagens ETC.
Hepatica har alltså inte fått några statliga biståndsmedel via myndigheten. Men det kan nu komma att förändras radikalt.
Stöd efter partistorlek
Webbtidningen Global Bar Magazine avslöjade förra veckan att UD inkommit med ett reformförslag till regeringen. Stödet ska istället för att utgå från Sidas kravlista spegla partiernas storlek. Sverigedemokraterna som idag är Sveriges näst största parti skulle således få en betydande summa att tillhandahålla.
I en mejlkorrespondens som tidningen tagit del av mellan UD och Sida riktar Sida skarp kritik mot förslaget. Bland annat ser myndigheten att förslaget minskar Sidas utrymme som expertmyndighet. De anser också att utkastet inte tydliggör om eller hur Sida ska kunna kräva tillbaka medel som inte anses ha följt Sidas kvalitetskrav. Dessutom har myndigheten reagerat på att individer och ”informella rörelser” ska kunna ta del av bistånd enligt det nya förslaget:
”Sida har enligt nuvarande styrning inte möjlighet att stödja informella rörelser. Om regeringen vill att Sida ska stödja informella rörelser behöver styrningen ändras och det behöver framgå av strategin att regeringen villiga att ta de risker som ett sådant beslut medför”, skriver de i mejlkonversationen till UD.
Förslaget vill även bredda stödet till länder som Sida inte har benämnt som mottagarländer, såsom ”länder i EU:s närområde”. Något som återigen begränsar Sidas möjlighet till myndighetsutövning.
Har inte tillfrågats
Global Bar Magazine har talat med flera av stiftelserna som kommer att påverkas om förslaget går igenom. Dessa är förvånade över att det redan finns ett utarbetat förslag – utan att ha rådfrågat någon av organisationerna.
– Vi har inte varit delaktiga alls i processen till skillnad från tidigare regeringar som kontinuerligt haft dialog med oss och Sida, säger Therese Näsman som är generalsekreterare på Miljöpartiets stiftelse Green forum till Global Bar Magazine.
Det återstår att se om två av de partier som fått minst stöd för biståndsprojekt, Sverigedemokraterna och Moderaterna, nu kommer att få mest. Enligt UD:s presstjänst ska förslaget nu utredas i regeringskansliet och Sidas synpunkter kommer att tas med i beräkning.
Björn Söder rekryterar
Sverigedemokraterna verkar åtminstone hoppas på en förändring. Hepatica har länge legat slumrande, men i slutet på oktober annonserade de ut tjänsten för en generalsekreterare. För en person som är ”redo att vara med och bygga upp en organisation som fullt ut åtagit sig att skapa en bättre värld”. Hepatica är enligt annonsen inriktad på östeuropeiska länder. Mottagare av ansökningar till jobbet är Björn Söder, som nyligen petats från Sverigedemokraternas partistyrelse.