Även gäster från andra sidan Atlanten har kommit till Stockholm den här novemberkvällen 2016. Bland annat är Becky Norton Dunlop från den konservativa tankesmedjan Heritage Foundation på plats. Hon blir senare en del av Donald Trumps team. Jimmie Åkesson hälsar de internationella gästerna välkomna, och håller därefter ett kort tal där han han framför allt pratar om EU:s brister. Hur unionen inte lyckats skydda gränserna ett år tidigare, under flyktingkrisen 2015.
– Människor från Syrien, Afghanistan, Irak och många andra länder använde olika vägar in i Europa, och unionen misslyckades. Ett fåtal länder fick bära bördan av att ta emot en stor majoritet av de här migranterna. Det här visar att den europeiska unionen inte kan ansvara över att skydda de yttre gränserna. Varje europeiskt land måste därför ta ansvar för sina egna gränser, säger han.
Bytt fokus till USA
Mattias Karlsson skrev i samband med galan på Grand Hôtel – som ägde rum i samma lokal som nazistiska ministern Rudolf Hess den 14 maj 1935 höll ett bejublat tal om det nya Tyskland – följande på Facebook:
”SD och Sverige fått äran att stå i centrum för denna historiska sammankomst där konservativa vänner av demokrati och nationellt självbestämmande ifrån hela västvärlden träffas för att umgås och fördjupa sitt samarbete.”
Karlsson talar på CPAC
Galan blev inte något återkommande event, men efteråt har representanter för SD bedrivit ett allt mer intensivt nätverkande med den amerikanska ytterhögern. Senaste åren har delegationer från Sverigedemokraterna flera gånger flugit över för att delta på konservativa konferenser, för att hitta nya samarbeten och för att träffa representanter för Trump-administrationen. Inte minst har partiets ledande politiker öppet visat sitt stöd för Republikanerna och Donald Trump.
Att Sverigedemokraterna vänder sig utåt, för att hitta internationella samarbeten, är inte något nytt. Men tidigare har utbytet främst allt skett med europeiska systerpartier. Intresset för USA har inte funnits på samma sätt tidigare, säger Daniel Poohl, vd för stiftelsen Expo.
– Banden till USA och framför allt republikanska partiet är en ganska ny sak för SD. De har länge haft internationella relationer, men då ofta inom ramen för EU och de grupper de har varit med i där. Kontakterna över Atlanten är de själva mer drivande i. Det är en påtaglig förändring i deras sätt att bygga relationer.
Början av mars 2019, drygt två år efter galan på Grand, hålls jättekonferensen Conservative political action conference (CPAC) i Washington. Här samlas USA:s konservativa toppskikt och tusentals av deras anhängare. Det här året finns också några svenskar på plats: Sverigedemokraternas tidigare gruppledare Mattias Karlsson, som nu kallas chefsideolog, och partiets handelspolitiske talesperson, Tobias Andersson. De går på föreläsningar och middagar. De nätverkar. Karlsson medverkar också själv som talare under en lunch på temat försvars- och säkerhetspolitik.
Efter att de kommit hem till i Sverige igen berättar Tobias Andersson i podcasten Amerikanska nyhetsanalyser om syftet med resan. Bland annat handlar det om att nå ut till likasinnade, men också om att göra sig mer legitima.
– Om de här etablerade, respekterade parterna kan sitta ner och prata med oss på ett civiliserat sätt, då kanske även partierna i Sverige kan göra det, säger han.
Tobias Andersson säger också att ett syfte är att studera och lära av konservativa partier i andra länder. Kunskapsinhämtning och nätverkande är lika viktigt, menar han.
Ann-Cathrine Jungar, statsvetare och expert på Sverigedemokraterna, ser kontakterna med USA som en ganska väntad strategi.
– Det speglar Sverigedemokraternas utveckling, att försöka få legitimitet genom att samarbeta med partier som anses legitima av andra. Tidigare hade Moderaterna täta band till Republikanerna, sedan Trump blev president ser det annorlunda ut, men det gör ändå att det är svårt att kritisera SD för att försöka knyta liknande kontakter, säger hon.
Besök på amerikanska UD
Några månader efter CPAC är Mattias Karlsson och Tobias Andersson återigen i USA. Den här gången besöker de amerikanska utrikesdepartementet och träffar medarbetare till Trump. De ska, enligt partiet, bistå den amerikanska regeringen i ”deras globala kampanj för att avkriminalisera homosexualitet”. Men besöket handlar om mer än så.
– Det är ett led i att etablera en bredare konservativ rörelse i Sverige där en ny tankesmedja är en central del, säger Mattias Karlsson till Expressen.
Ungefär ett halvår senare lanseras hans tankesmedja Oikos. Jungar ser den som ett steg på vägen mot Sverigedemokraternas och Mattias Karlssons mål – en rörelse där den mer liberala högern ska kunna samarbeta med den värdekonservativa, patriotiska högern för att bryta vad de menar är den vänsterliberala dominansen. Kontakterna med amerikanska konservativa tankesmedjor, strävan efter ett slags intellektuellt utbyte, ska ge Sverigedemokraterna tyngd, och deras idéer genomslag.
– Sverigedemokraterna försöker navigera bort från den rent nationalistiska ideologin, socialkonservatismen ska fyllas med innehåll. Den långsiktiga strategin är att bli en etablerad röst i det offentliga samtalet, och förstås att få genomslag för sin politik, säger Ann-Cathrine Jungar.
”Ett skifte i Europa”
En aula i den lilla orten Steamboat Spring i Colorado. Mattias Karlsson är inbjuden av den konservativa tankesmedjan Steamboat Institute. Här håller han ett tal om politiken, formulerar de idéer han önskar ska nå betydligt längre än till de 20-tal åhörare som sitter i publiken. Han beskriver den svenska konservativa högerns utmaningar. Hotet från vänstern.
– Den nya vänstern försöker utmana allt som vår nation är. De ifrågasätter den västerländska civilisationens rötter, de ifrågasätter vår historia, de försöker förändra strukturen av familjen, av ekonomi, av sociala relationer. Jag skulle säga att essensen är en form av kommunism, säger han.
Det är det här som gör att de konservativa i Sverige, Europa och USA måste samarbeta. Att det är viktigare än någonsin.
– En av anledningarna till att vi behöver samarbete är att vi ser ett skifte i Europa. Det är något väldigt dramatiskt som pågår just nu, och jag ser paralleller till USA där.
Mattias Karlsson beskriver en nationell identitet som håller på att gå förlorad, att många i Sverige tror på öppna gränser, globalism och multikultur. Samtidigt finns också en annan sida, som vill motsatsen. Enligt Karlsson har det lett till att olika sidor av högern kunnat förenas. I länder som Finland, Danmark och Norge har liberalkonservativa och nationalkonservativa börjat samarbeta, i Polen och Ungern har de nationalkonservativa till och med tagit makten. Framgångsexempel finns, och de kan USA influeras av, säger Mattias Karlsson. Samtidigt finns hoten:
– Jag tror att det är extra viktigt nu, när vi ser utvecklingen mot en mer multikulturell värld, och hur Ryssland och Kina blir mer aggressiva, att Amerika följer vad som händer i Europa och har starka samarbetspartners här.
Släktskap med Trump
Efter besöket i Colorado flyger Mattias Karlsson till Washington och CPAC-konferensen. Det är slutet av februari 2019 och ett och ett halvt år till det amerikanska valet. Tiden fram tills dess blir det allt tydligare hur Sverigedemokraterna står bakom en republikansk regering ledd av Trump. Och hur mycket av de tankegångar Karlsson delade med sig av under talet i Steamboat Spring, förenar dem.
Erik Åsard, professor emeritus i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet och författare till boken Hotet mot demokratin, om högerpopulismen i Europa och USA, som han skrivit tillsammans med journalisten Martin Gelin, tycker att det är uppenbart hur mycket Sverigedemokraterna och Donald Trump har gemensamt.
– Det som främst utmärker Trumps politik är främlingsfientligheten. Det är en politik som är ojämlik och fördomsfull gentemot minoriteter. En viktig del är också de ständiga attackerna mot medierna. Allt det här utgör också en del av kärnan hos Sverigedemokraterna, säger han.
Erik Åsard menar också att Sverigedemokraterna stöd till Trump går i linje med de partier de stöttar och lyfter fram som förebilder i Europa.
– Framför allt refererar de till Dansk Folkeparti, men förutom dem ses mer auktoritära högerpopulistiska ledare i Ungern och Polen som föredömen. Därför är det inte alls förvånande att även Trump blivit ett föredöme, säger han.
Kanske var det yttersta beviset för stödet till Trump när flera Sverigedemokrater i höstas ställde sig bakom att han bör få Nobels fredspris. En utnämning som de har stått fast vid, även efter de senaste veckornas händelser.
”Klivit fram som ledarfigur”
Daniel Poohl är inte heller han förvånad över vurmandet för den amerikanske expresidenten.
– Trump har klivit fram som en ledarfigur för en höger där traditionell konservatism blandas upp med högerextrema teman och konspirationsteorier. Det är en inriktning som knyter ihop extremhögern och konservatismen. Där har funnits en del att hämta för SD.
Även om det finns skillnader mellan Sverigedemokraterna och Trumps politik, står de på många sätt ideologiskt nära varandra, menar Daniel Poohl.
– De upplever sig vara en del av en slags gemensam kamp, där hotet består av Kina och islam, och där synen är att majoritetsbefolkningens position och status i samhället utmanas. Det är en berättelse där roten till allt ont har att göra med socialister, liberaler och flyktingar, allt som för dem ingår i någon slags vänster.
Karlsson beskriver det på liknande sätt under sitt tal i aulan i Colorado. Vänstervinden i både Europa och USA är för stark. De måste stå emot den, blåsa hårdare, tillsammans.
1997
Sverigedemokraterna är med i ett europeiskt nätverk för nationalister och högerextrema tillsammans med bland andra franska Front National – Euronat. Några år senare tar SD avstånd från nätverket.
1998
Under slutet av 90-talet har SD mycket kontakt med högerextrema Front National, och inför valet 1998 får de ekonomiskt stöd av partiet.
2013
Inför EU-valet bildas Europeiska alliansen för frihet, där Kent Ekeroth blir internationell sekreterare. Med i EAF är också Front National, österrikiska Frihetspartiet och belgiska Vlaams Belang. SD:s förebild Danske Folkeparti tar dock avstånd och menar att partierna är för extrema – så länge SD är med i gruppen utesluter de samarbete med SD.
2014
Sverigedemokraterna tar plats i EU-parlamentet, och ingår i gruppen ADDE, med bland andra tyska AfD, italienska Femstjärne-
rörelsen och brittiska Ukip.
November 2016
SD arrangerar galan European Freedom Awards tillsammans med Ukip.
Augusti 2017
SD inleder ett nordiskt samarbete med Sannfinländarna och Dansk
Folkeparti. I Nordiska rådet utgör de tre nu partigruppen Nordisk frihet.
Juli 2018
Sverigedemokraterna byter partigrupp i EU-parlamentet, till den EU-kritiska och konservativa ECR, där polska Lag och rättvisa, brittiska Tories, Sannfinländarna, och Dansk Folkeparti ingår.
Juli 2018
Kent Ekeroth träffar Donald Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon i London. Bannon, som också har lett den högerextrema sajten Breitbart, vill flytta till Europa och skapa högerrevolution, bland annat genom att bilda stiftelsen The Movement.
Februari–mars 2019
Mattias Karlsson och Tobias Andersson är i USA för att delta i den konservativa konferensen CPAC. Mattias Karlsson talar också vid tankesmedjan Steamboat.
Augusti 2019
Mattias Karlsson och Tobias Andersson besöker amerikansk UD och träffar medarbetare till Trump. Under USA-besöket träffar de också flera konservativa organisationer som Heritage foundation, Hudson Institute och Leadership institute. De deltar också på konservativa opinionsbildaren och Trump-förespråkaren Candance Owens bröllop med George Farmer, vars pappa är en stor finansiär till brittiska Tories.
Februari 2020
Mattias Karlsson deltar på en internationell konferens för konservativa i Rom, med bland andra Ungerns premiärminister Viktor Orbán och franska Marion Marechal, systerdotter till Marine Le Pen.
Februari 2020
Mattias Karlsson och Tobias Andersson besöker återigen CPAC-konferensen. Tobias Andersson håller bland annat i ett panelsamtal där Brasiliens president Jair Bolsonaro deltar.
November 2020
Mattias Karlsson, Tobias Andersson och Björn Söder nominerar tillsammans med tio andra europeiska politiker, från partier som polska Lag och rättvisa och ungerska Fidesz, Trump till Nobels fredspris.