Christina Jutterström – SVT-chef på 00-talet och nu ordförande för föreningen Oberoende public service – menar att förslag i SD:s riktning skulle vara förödande. I den politiska debatten har det varit alldeles för tyst, anser hon. Åtminstone tills nu.
– Många har tagit för givet att public service alltid ska finnas och vara som det är, säger Christina Jutterström.
”Viktigt med enighet”
Historiskt har beslut om public service fattats i bred politisk enighet. Mycket tyder på att så inte blir fallet denna gång. När Dagens ETC ringer runt till kommitténs ledamöter är det locket på om vad man kommit fram till. Men i en debattartikel i Dagens Nyheter hävdar journalisten och före detta TV4-vd:n Jan Scherman att kommittén, enligt hans källor, kommer lägga en rad förslag med SD-prägel. Om oppositionen körs över är det problematiskt i sig, anser Christina Jutterström.
– Om public service ska vara till för alla och för hela samhället, då är det också väldigt viktigt att man har en så stor enighet som möjligt. Annars blir public serviceföretagen osäkra och svaga.
Den årliga uppräkningen av anslagen till public service kommer enligt Scherman att trappas ner till endast en procent i slutet av perioden – vilket med dagens löneutveckling i praktiken skulle innebära en kraftig nedskärning. Följden skulle bland annat bli ett smalare programutbud och därmed färre tittare. Att sådant som sport och bred underhållning mer eller mindre kan lämnas åt kommersiella aktörer har inte bara varit SD:s linje, utan är en uppfattning som Moderaterna och Kristdemokraterna haft länge.
Minskad publik kan också bli följden av det förslag om att kraftigt minska public service-bolagens närvaro i sociala medier, som kommittén kommer lägga fram, enligt Scherman.
Måste public service-bolagen locka till sig publiken – räcker det inte med att man är tillgänglig för den som vill ta del av utbudet?
– Det handlar om att man ska nå publiken och alla typer av människor. Det gäller inte minst i kris- och krigstider. Att begränsa verksamheten på sociala medier gynnar bara kommersiella medier, säger Christina Jutterström.
Bråk med tidningar
Att begränsa public service verksamhet på nätet har dagstidningarnas branschorganisation Tidningsutgivarna drivit under lång tid. Public service är en jätte som snedvrider konkurrensen och lägger krokben får tidningarna, har man ansett. Christina Jutterström håller inte med. Hon efterlyser mer av samarbete mellan tidningar och public service.
– Det är ju inte public service som tagit tidningarnas intäkter, det handlar ju om de stora techbolagen som tagit en stor del av annonseringen. Ändå är Tidningsutgivarna inriktade på att fajtas med public service.
I riksdagsmotioner har SD tidigare uttryckt att public servicebolagen varit ängsliga och ”hållit sig inom åsiktskorridoren”. Dessutom menar partiet att man behöver ta hänsyn till det låga förtroendet hos M- och SD_väljare. Enligt Scherman ska SD ha fått igenom skrivningar om detta i utredningen. Samtidigt ska SVT:s uppdrag att verka för jämställdhet tas bort, medan strävan efter att spegla ”en variation i befolkningen” ersätts med ”hela befolkningen”.
Man ska alltid lyssna på kritik – men inte anpassa sig, menar Christina Jutterström. Och det är vad hon fruktar kommer att ske.
– De här 20 procenten som har lågt förtroende för public service har inte heller förtroende för polisen och en rad andra instanser i samhället. Man kan inte göra om journalistiska värderingar på grund av det. Nyheter ska vara sanna och opartiska, inte minst idag när så mycket osanna nyheter florerar.
Försvagas public service naggas demokratin i kanten, enligt Christina Jutterström.
– Det vore ett av många små steg mot ett mer auktoritärt samhälle, säger hon.
Kallades upp av Stegö Chilò
Public service-bolagen har varit ansatta från politiskt håll förut, enligt Christina Jutterström. Som SVT-chef var hon 2006 en av få som hann med ett möte med Cecilia Stegö Chilò under hennes tio dagar som kulturminister. Jutterström kallades upp till ministern och fick beskedet att villkoren för public service skulle göras om. Den överenskommelse som gjorts i bred politisk enighet några månader före valet skulle rivas upp. Men så blev det inte. Stegö Chilò fick avgå efter avslöjandet att hon inte betalat sin tv-licens och efterträdaren Lena Adelsohn Liljeroth lät överenskommelsen i stort sett ligga fast.
– Moderaterna har alltid velat gynna kommersiella medieaktörer i förhållande till public service. De har aldrig haft framgång med det. Nu kombineras det med att Sverigedemokraterna vill ha mycket mer kontroll, säger Christina Jutterström.
När de två perspektiven förenas, kan förändringen bli stor, menar hon.
– Kanske kommer statsministern använda ordet paradigmskifte också om public service.
Medier är centrala för samhällets förmåga att hantera kriser och höjd beredskap, slog försvarsberedningen fast i sin rapport ”kraftsamling” strax före årsskiftet. Enligt rapporten – som alla riksdagspartier står bakom – har public service en ”särställning genom sina breda uppdrag i allmänhetens tjänst, sin stabila finansiering, de höga kraven på tillgänglighet och det förtroende allmänheten hyser för företagens verksamhet”.
– Då rimmar det väldigt dåligt att man vill begränsa public service från Tidöpartiernas sida, säger Christina Jutterström.