Undersökningen väger tungt eftersom antalet svarande är betydligt större än i andra opinionsmätningar. Samtidigt handlar det om ”gamla” resultat – enkäten besvarades redan under hösten 2016. I tabellerna jämförs siffrorna för Göteborg med den nationella SOM-undersökningen som genomfördes samtidigt samt med resultatet i senaste kommunvalet.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
SD tappar stöd
Det som sticker ut allra mest är det svaga opinionsstödet för Sverigedemokraterna. Medan partiet ser ut att växa nationellt och får stöd av mellan 14 och 20 procent av väljarna i den ena undersökningen efter den andra, bekräftas bilden att SD inte har alls lika lätt att locka sympatisörer i Göteborg.
Den aktuella mätningen ger Sverigedemokraterna rekordlåga 6,6 procent. Det är rentav en liten minskning jämfört med valet till kommunfullmäktige i Göteborg 2014 och tre procentenheter lägre än i SCB:s lokala undersökning från början av juni.
Jörgen Fogelklou, ordförande för SD i Göteborg, förklarade då för ETC Göteborg att det svaga stödet beror på att partiet har svårt att nå ut till allmänheten. Han hänvisade också till att ”Göteborg av tradition är en ganska röd stad”.
Vänsterpartiet fick i samma SCB-mätning sensationella 14,9 procent, ett resultat som knappast någon riktigt trodde på. Nu svarar 10,8 procent av göteborgarna att de tycker V är bästa parti, även det en klar uppgång sedan valet och drygt fyra procentenheter mer än i hela landet.
I övrigt har det bara skett små förändringar av opinionen i Göteborg jämfört med valresultatet. Både Vägvalet och Feministiskt initiativ har fortfarande stöd av tillräckligt många göteborgare för att kunna försvara sina platser i fullmäktige. Däremot lyckas varken Centerpartiet eller Kristdemokraterna i denna mätning nå över treprocentsspärren.
Politikerna okända
Något överraskande når Moderaterna når hela 23 procent och är nästan lika stora som Socialdemokraterna, men då måste man hålla i minnet att undersökningen gjordes före partiledaren Anna Kinberg Batras utspel om samarbete med SD.
Även om M i Göteborg inte visat samma intresse av att närma sig SD, brukar rikspolitiska nyheter av den digniteten få genomslag i opinionen även lokalt.
Ett problem för samtliga partier är att politikerna i Göteborg inte är särskilt kända ens bland sina egna väljare. Sju av de tio gruppledarna i fullmäktige är helt okända för en majoritet av de 3 500 göteborgare som svarat.
Kändisligan toppas av David Lega (KD), följd av kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S), Jonas Ransgård (M) och Helene Odenjung (L).
När det gäller vilken politiker som är mest omtyckt av göteborgarna ser det lika dystert ut. Forskarna konstaterar att ingen av dem är särskilt populär.
Martin Wannholt, som när mätningen gjordes hade beteckningen oberoende, har en blygsam ledning i popularitetsligan. Därefter kommer David Lega (KD) och Helene Odenjung (L).