Sannolikheten att SD-ledaren skulle få för sig att tala om partiets rötter är obefintlig. Det tror i alla fall författarna till den nyutgivna boken ”Utan ånger”.
– Jimmie Åkesson har tagit generellt avstånd från nazism, men ger svävande svar om partiets specifika nazistiska bakgrund. I vissa fall har ledningen förnekat partiets rötter i nazismen, säger Johan Ulvenlöv en av tre författare.
På uppdrag av LO gjorde de för några år sedan en dokumentärfilm om SD:s historia och då föddes idén till boken.
– Vill ville gå till botten och följa en person så långt det var möjligt. Men boken har vi skrivit på fritiden, den är inte finansierad av LO, säger Matti Palm.
”Det här är fakta”
Efter flera års grävande i svenska, tyska och israeliska arkiv kan de nu berätta fler detaljer i SD:s tidiga historia och framförallt Gustaf Ekströms 70 år i nazismens tjänst. Författarna har funnit en rak linje mellan de allra första fascistiska och nazistiska organisationerna i Sverige och nutidens politiska situation. Och det är Gustaf Ekström som knyter allt samman.
– Det här är fakta. SD har kopplingar till praktisk nazism, det vill säga Förintelsen. Det går inte att förneka Gustaf Ekströms och därmed Sverigedemokraternas kopplingar till Förintelsen, säger författaren Matti Palm.
På ålderns höst blev SS-veteranen Gustaf Ekström en av grundarna till Sverigedemokraterna. Det skedde På Sankt Gertruds konferensanläggning i Malmö.
Den 21 februari 1988 samlades förutom Ekström en ökänd skinnskalle, en välkänd nazist och ett 20-tal andra personer. Partiets riksorganisation startades knappt två veckor tidigare i en lägenhet i Stockholmsområdet.
Gustaf Ekström ingick i den grupp på drygt 40 personer som utgjorde grunden för partiet. Av protokollet från Malmömötet, som Dagens ETC publicerat tidigare, framgår att Gustaf Ekström valdes till revisor. Året därpå valdes han även in i den nationella partistyrelsen.
– Han var en viktig person i partiets bildande. Att bli vald till revisor är att få en nyckelfunktion, säger Johan Ulvenlöv.
Här ses Gustaf Ekström dela ut SD-flygblad på ett torgmöte i Landskrona den 11 april 1992. Mötet organiserades av SD i Skåne, samma distrikt som Jimmie Åkesson anslöt sig till när han blev medlem i partiet 1995.
Svor trohetsed till Hitler
Men Gustaf Ekströms hade innan dess i hela sitt liv engagerat sig i olika högerextrema rörelser. Som 19-åring gick han med i Sveriges fascistiska kamporganisation och senare nazistiska Nordisk ungdom.
Många år senare lämnade han Sverige och anslöt sig till Waffen SS i Berlin, för att ”kämpa mot världsjudendomen”. Som alla SS-män svor han trohetseden till Hitler: ¨Jag svär dig, Adolf Hitler, det tyska rikets Führer och rikskansler, trohet och tapperhet”.
Som tjänstgörande vid SS i Berlin på 40-talet var han en aktiv del av ett av Förintelsens olika steg där nazisterna definierade judar som icke-människor, menar Johan Ulvenlöv.
I boken beskriver de tre författarna hur Förintelsen är så mycket mer omfattande än bara massmorden i lägren. I alla tyska städer fördes judar till uppsamlingslägren och sedan fick de tåga genom på gatorna framför allas ögon till tågstationen.
Gustaf Ekström kände antagligen inte till i detalj vad som skedde i Auschwitz.
– Men befolkningen i Berlin vid den här tiden såg vad som skedde med judarna, det är belagt. Och folk i Gustaf Ekströms bostadsområde gick ut för att se när judarna togs till stationen. Det vore mycket osannolikt att inte SS-personal pratade om vad som skedde.
SS-byggnaden där han arbetade på Lützowstrasse 48 var tidigare ett äldreboende för judar. Men de 256 personerna som bodde där hade förts bort. Enligt vad författarna har kunnat bevisa mördades minst 163 av dem och ingen av dem som överlevde deportationen.
– Alla visste att de inte skulle komma tillbaka eftersom deras bostäder beslagtogs, säger Matti Palm.
Varför reda ut vad som hänt, spelar det någon roll idag?
– Det pratas om SD:s nazistiska rötter som om det är omstridda fakta. Det vill vi reda ut, en gång för alla. Man kan inte klippa bort SD:s historia och hävda att historien inte är relevant idag. Många av Ekströms idéer lever vidare i Sverigedemokraterna. Ett av de mest uppmärksammade exemplen på senare tid är när SD-toppen Björn Söder definierade judar som icke-svenskar, säger Johan Ulvenlöv.
– Det får en helt annan historisk kontext om man ser det i ljuset av vad SD:s grundare Gustaf Ekström och de andra nazisternas ägnade sig åt med judelistor och propaganda.
Ställdes aldrig till svars
Författarna har kunnat visa att Gustaf Ekström, vid krigets slut, lyckades undgå arrestering och fly till Sverige tillsammans med de vita bussarna.
Inte heller i Sverige ställdes han tills svars för sina handlingar. Istället släpptes han på fri fot. Han fortsatte med sitt politiska engagemang och tog aldrig avstånd från sin SS-tid.
Han förblev nazist in i döden.