– SD knyter kontakter för att bygga en ny maktallians i EU, säger statsvetaren Ann-Cathrin Jungar.
Under kristallkronorna i Grand Hôtels finaste sal hålls fredag kväll galan European Freedom Awards. Att pristagaren är Václav Klaus avslöjade Dagens ETC redan förra veckan.
– Han är mycket hedrad, säger pressekreteraren Petr Macinka.
Galan arrangeras av SD tillsammans med brittiska Ukip. För notan står partisammanslutningen Alliance for Direct Democracy in Europe (ADDE) där även tyska AfD och italienska Femstjärnerörelsen ingår. Grand Hôtel vill inte svara på varför de låter de europeiska extrempartierna hyra in sig på hotellet.
– Vi pratar inte om våra gäster, säger hotellchef Madeleine Barck.
”Lögnaktig politiker”
Enligt Sverigedemokraterna har pristagaren gjort betydande insatser i den politiska strävan efter ”ökat nationellt självbestämmande, demokrati och inflytande för medborgarna i Europa”. Men Václav Klaus demokratiska värderingar har under lång tid ifrågasatts, berättar journalisten Hynek Pallas.
– Klaus tar med glädje emot priset. Han gillar saker som blänker och är helt upptagen av sin egen spegelbild. För honom är inte SD eller Ukip kontroversiella på något sätt. I Sverige har vi aldrig sett maken till en mer lögnaktig politiker, säger han.
Hynek Pallas är född i Prag och har följt Václav Klaus under arbetet med en bok om förtrycket av romer i Tjeckien.
– Klaus är en ökänd rasist, homo-fob och samtidigt en extrem libertarian som beundrar Thatcher. Han var högst ansvarig när oligarkerna plundrade Tjeckien under 90-talet.
Men Klaus har också tagit tydligt ställning för Putin vilket gjort honom till utfrysning i libertarianska kretsar.
I juli förra året då hundra-tusentals människor flydde till Europa kallade Klaus dem för ”lycksökare”. Under sina tio år som president har han bedrivit en personligt korståg mot ”-ismerna”, berättar Hynek Pallas. Framför allt ”multikulturalismen” menar han ”är ett av den västliga -civilisationens tragiska fel”.
– Och det finns inget han hatar så mycket som EU, säger Hynek Pallas.
Kampanjat i Tyskland
Tidigare i år påstod Václav Klaus att flyktinginvandringen är orkestrerad av ”EU-eliten”.
– Migrationen är en metod för att späda ut Europas befolkning och skapa en foglig massa, sa Václav Klaus till den tjeckiska tv-kanalen Prima.
Efter massmordet på Utøya förklarade Václav Klaus att attacken var ”en konsekvens av dagens postmoderna, inkonsekventa, alltför övermodiga samt högfärdiga och alltför tillåtande samhälle”.
Václav Klaus är också känd för sin homofobi. I samband med att Prag firade sin första Pride 2011 gick Václav Klaus, som då var president, ut och kritiserade festivalen: ”Homosexualitet ska tolereras men inte förhärligas”, skrev Klaus och uttryckte sitt stöd för sin närmsta medarbetares uttalanden om att ”festivalen är en politisk demonstration där sexuella avvikelser upphöjs till dygd”.
Klaus lämnade presidentposten 2013 men har har fort-farande en stark ställning bland i Europas konservativa och högerpopulistiska partier. Han har bland annat kampanjat för tyska AfD.
Kvällens gala marknadsförs av SD som ett ”alternativt fredspris”. Stockholm har man medvetet valt för att dra till sig en del av nobelprisets glans, tror Ann-Cathrin Jungar, statsvetare vid Södertörns högskola
– Med galan vill man manifestera sina internationella kontakter och visa enighet. Sverigedemokraternas långsiktiga strategi är att knyta band till systerpartier i EU efter Brexit, säger hon.
Ukip är stommen i partigruppen European Alliance for Freedom (EFD), i Europaparlamentet. Men när Storbritannien lämnar EU måste Sverigedemokraterna bygga en ny allians. Politiskt inflytande och miljoner kronor i EU-stöd står på spel. Kanske är det österut som SD ser sin framtid, tror Ann-Cathrin Jungar.
Visegrádgruppen med Tjeckien, Polen, Ungern och Slovakien har agerat som ett enat block mot EU:s flyktingpolitik. De fyra länderna röstade mot bindande flyktingkvoter i EU förra året.
När nyheten om detta spreds jublade SD-toppen Kent Ekeroth på Facebook: ”Tänka sig att man idag cirka 25 år efter Sovjets fall nu ser att Östeuropa som nog är Europas räddning.”
Ungern har länge setts som ett föregångsland för Sverigedemokraterna. SD-profilen Erik Almqvist, känd från järnrörsskandalen, bor sedan länge i Budapest och partisekreterare Rickard Jomshof har hyllat landets ”politisk ledning som vågar värna landets gränser”.
Är det inte en paradox att extremnationalistiska partier verkar för internationellt samarbete?
– Det som hänt nu med EU är att dessa partier har tonat ner antisemitismen. Nu är muslimerna den gemensamma fienden och då är det mycket lättare för dem att samarbeta. Man har närmat sig varandra i flera värdekonservativa ståndpunkter om till exempel sexuella minoriteters rättigheter.
Ann-Cathrin Jungar menar att galan fredag kväll är ett tydligt exempel på hur den nya alliansen gjort partierna starkare tillsammans.
– Det har också gett ekonomiska fördelar. Utan pengarna från EU hade de antagligen inte kunnat dela ut det här priset.