När Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder och partiets EU-toppkandidat Kristina Winberg höll möte på Drottningtorget i Göteborg i veckan samlades drygt 600 personer till motdemonstration.
En kärna på runt 30 personer skanderade slagord mot SD som hade det svårt att göra sig hörda trots mikrofon och högtalarsystem. Polisen omhändertog 26 personer. Björn Söder var mycket upprörd över att inte fler demonstranter avvisats och ansåg att polisen hade "misslyckats fullständigt med sin uppgift att upprätthålla demokratin".
Polisen har en annan uppfattning.
– Det finns ingen lag i Sverige som säger att folk måste vara tysta. Det måste i så fall vara en paragraf som jag missat, säger dialogpolisen Kalle Allard till GP.
De demonstranter som omhändertogs använde megafon, gastutor och musikinstrument.
– Att ropa och bua ingår i yttrandefriheten. Vi kan förstå att Björn Söder är upprörd, men han hade inte heller någon jättekraftig högtalare, säger polisen Martin Fredman till GP.
Förvirrad debatt
Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, underkänner också SD:s resonemang. Han tycker att det är en förvirrad debatt om yttrandefrihet som följt i kölvattnet av protesterna mot SD.
– Enligt grundlagen har SD mötesfrihet, men det har motdemonstranter också. De får hojta och tjoa på sitt håll. Hur högt eller hur mycket är inte reglerat utan det får polisen bedöma, säger Ulf Bjereld.
– Man blandar också ihop motdemonstranternas rätt att demonstrera med huruvida det är lämpligt att de demonstrerar eller inte.
"Stärker en antirasistisk norm"
Han menar att det i debatten finns två olika huvudargument för att det inte är lämpligt att demonstrera mot SD:s torgmöten. Dels finns det de som tycker att det gynnar SD, och dels anser vissa att det skapar en odemokratisk kultur.
– Väldigt kortsiktigt kan nog SD tjäna någon procent i opinionen eftersom man hamnar i mediefokus. Samtidigt bidrar den här typen av demonstrationer till att stärka en antirasistisk norm i debatten. Det gör det omöjligt för något parti att samarbeta med SD, det motverkar deras strävan efter normalisering, säger Ulf Bjereld.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Den här artikeln är finansierad av Dagens ETC:s prenumeranter. Utan betalande läsare blir ingen journalistik fri. Prenumerera du också. Du kan få tidningen både digitalt och som morgontidning på papper.