”Oacceptabelt att skattepengar avsedda för skolundervisning slussas över till aktieutdelningar”. Så lät det i Sverigedemokraternas gamla skolprogram, som antogs 2011. Därefter gick partiet 2014 till val på att kraftigt begränsa vinsterna i hela välfärden, inte bara i skolan.
Men idag tycker Sverigedemokraterna ungefär som allianspartierna: alltså att vinst ska tillåtas utan begränsningar.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Håller inte med om kovändning
Ekonomisk-politiske talespersonen Oscar Sjöstedt håller dock inte med om beskrivningen att paritet svängt 180 grader.
– Vi har inte svängt alls egentligen och inte 180 grader. Den här frågan var uppe till diskussion på den valkonferens vi hade i mars 2014. Då antog vi också ett mer principiellt utlåtande kring de här frågorna då vi tydliggjorde att driftform inte är det som är avgörande utan att det är kvaliteten. Det är ungefär den linje vi har idag, säger Oscar Sjöstedt till Dagens ETC.
2015 avslöjade Dagens Industri hur Svenskt Näringsliv och företrädare för välfärdsbolagen hade intensiva kontakter med Sverigedemokraternas toppskikt. Syftet var att få dem att ändra uppfattning i vinstfrågan och skapa en riksdagsmajoritet mot regeringens planer på vinsttak. Svenskt Näringsliv försedde bland annat Sverigedemokraterna med policydokument men Oscar Sjöstedt förnekar att kontakterna haft någon betydelse för inriktningen i välfärdspolitiken.
– Noll, säger han och lägger till:
– Jag har de frågorna på mitt bord, så jag vet vad jag pratar om.
Menar du verkligen att kontakterna inte har haft någon betydelse, överhuvudtaget?
– Inte för utformningen av politiken. Däremot tycker jag alltid att det är bra att träffa människor i största allmänhet, höll jag på att säga, men jag menar människor som arbetar med den typ av frågor som hamnar på mitt bord.
Skärpta kvalitetskrav
Likt allianspartierna förespråkar Sverigedemokraterna numera skärpta kvalitetskrav i välfärden, som exempelvis tillståndsplikt och nationella kvalitetsmål. I valrörelsen 2014 sa Jimmie Åkesson att något behövde göras åt ”övervinsterna” i välfärden, men idag säger Oscar Sjöstedt att vinsterna är rimliga.
– Vinstbegränsningar kan man göra på olika sätt. Antingen gör man som regeringen, som inför ett vinstförbud rakt av i princip, vilket kommer att röstas ned. Eller så ställer man så pass höga kvalitetskrav på olika sätt så vinsterna inte blir för höga. Och det är de inte heller, om man tittar på verksamheten vi pratar om ligger de i ganska exakt nivå som övriga tjänstesektorn.