I våras berättade Göteborgsposten att SD-medlemmar anklagade Lars Hansson, kommunalråd för Sverigedemokraterna i Göteborg, för toppstyrning och för sitt sätt att hantera medlemmarnas pengar.
När tidningen granskade de interna boksluten visade de bland annat att partipengar gått till att betala catering till Lars Hanssons son och till att köpa och reparera hans dotters bil – båda två själva aktiva i partiet.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Nu avslöjar GP att partiets distriktsstyrelse, där Lars Hansson är ordförande, har lagt ett förslag om att tillsätta en grupp med uppgift att ta reda på vilka partimedlemmar som läckte uppgifterna till GP. I protokollet från mötet skriver Lars Hansson själv: ”Jag skulle vilja att det tillsätts en grupp av styrelsemedlemmar som tillsammans med mig och Mats E kan bena ut detta ärende och att vi kan få fram vilka som ligger bakom GP-sveket.”
”Bör få följder”
Med Mats E menas Mats Eriksson (SD), ersättare i Göteborgs fullmäktige. Hansson skriver också att de som ligger bakom bör straffas: ”De som är inblandade i detta partiskadliga förfarande mot sina partikamrater bör få följder för sitt agerande.”
Flera partimedlemmar har reagerat på Lars Hanssons uppmaning, och menar att det visar att kritiken om toppstyrning stämmer. Men varken Lars Hansson eller SD Göteborgs ordförande Jörgen Fogelklou vill kommentera uppgifterna. Agneta Kjarebeck (SD), som är en av dem som valts in i gruppen säger dock:
– Jag tycker inte det är konstigt att man vill veta om någon betett sig illa i ett sällskap. Vad jag tycker är värre är att någon tar information och går till pressen med den.
Inte olagligt
För ett politiskt parti är det inte, som för till exempel myndigheter, olagligt att eftersöka källor. Men det är ändå ett ovanligt agerande, menar statsvetare Marie Demker som bland annat har forskat kring högerextrema partier.
– Det här tyder på en repressiv partikultur. Det är givetvis inget parti som tycker om läckor som skadar partiet. Men reaktionen i de flesta andra partier brukar vara annorlunda, säger hon till GP.
Karin Annebäck