Det är andra året i rad som Oikos anordnar den unga ledarskapsakademin tillsammans med EU-tankesmedjan New Direction, nationalkonservativa ECR-gruppens egen tankesmedja i EU. Dess ordförande är europaparlamentarikern Tomasz Poreba från polska Lag och rättvisa (Pis).
Till Sundbyholms slott kommer deltagare från olika politiska läger men de samlas kring striden mot en gemensam politisk motståndare: vänsterliberalismen.
SD-toppen Mattias Karlsson, som driver tankesmedjan Oikos, säger att kulturkriget utkämpas även utanför parlamentariska församlingar.
– I utbildningsväsendet, kultursektorn och ekonomin menar jag att vänstern har pushat ett visst narrativ, säger Mattias Karlsson till Dagens ETC och tillägger:
– Syftet här är att ta del av hur andra jobbar med att få konservativ eller högernärvaro i de här sfärerna för att bygga upp en motståndskultur.
På väg i rysk riktning
En ärrad kulturkrigare som föreläser i helgen är Boris Kálnoky från tankesmedjan MCC, som har nära kopplingar till ungerska regeringspartiets Fidesz. Han är rektor för MCC:s medieutbildning för journalister. Men på Twitter har han nyligen uttryckt stöd för en ny presslag i Polen som kritiserats av EU-kommissionen för att föra landet i rysk riktning. På slottskonferensen ska han lära ut hur man bekämpar vänstermedier.
En metod som ytterhögern i både Polen och Ungern använder alltmer frekvent är ogrundade förtalsprocesser mot journalister, så kallade Slapp-stämningar. Sedan Lag och rättvisa tog över regeringsmakten har över hälften av Europas stämningar mot journalister ägt rum i Polen. Nästan uteslutande är det representanter från Lag och rättvisa som givit sig på kritiska journalister, enligt en ny rapport från den EU-finansierade organisationen The Case. Denna taktik har nu kopierats av den svenska radikalhögern. Så sent som förra veckan stämdes en Dagens ETC-skribent av Roger Sahlström som under lång tid arbetat för Sverigedemokraterna.
Kopplingar till diktaturer
I slottets stora sal, under kristallkronorna, inleds mötet med ett tal av Witold de Chevilly, New Directions generalsekreterare. Han har tillsammans med ordföranden Tomasz Poreba (Pis) åkt på en kritiserad resa till den hårdföra diktaturen Azerbajdzjan, vilket Blankspot tidigare avslöjat.
Trots att pengarna kommer från EU rör sig tankesmedjor i en gråzon. Därför har New Direction kunnat samarbeta med diktaturer utan krav på att redovisa sina kontakter till EU:s transparensregister. Bland annat har New Direction publicerat en rapport författad av en av den azerbajdzjanska statens tankesmedjor, som också uppger att New Direction är en formell partner.
Den Pis-styrda organisationen ingår i ett helt ekosystem av tankesmedjor, publikationer och frontoganisationer med nära band till de auktoritära regeringspartierna i Polen och Ungern.
Timbro: ”Förändra samhället”
En till synes udda fågel i helgens sammankomst i Sörmland är Catarina Kärkkäinen, Timbros ideologiansvarige och rektor för en av den liberala tankesmedjans utbildningar. Hon deltar vid konferensen trots att Liberalernas ungdomsförbund och Centerstudenter markerat mot att Timbro släppte in SD Riks journalist Denice Westerberg till en av sina utbildningar, vilket Dagens Nyheter rapporterade om.
Till Dagens ETC skriver Catarina Kärkkäinen att hon tänker lyfta frågor som berör frihetlig konservatism.
”Jag är inbjuden av Oikos för att kommentera en skrift och ge min syn på frihetlig konservatism, och tänkte till exempel ta upp hur värden som individuell frihet, äganderätt, pluralism och maktdelning bör hänga ihop med konservativ samhällssyn.”
Hon tillägger:
”Mina och Timbros värderingar förändras inte av platsen för ett sådant samtal, och vi har förstås intresse av att vara där och ge våra perspektiv. En tankesmedjas huvuduppgift är att förändra samhället, och det görs bäst med fri och öppen debatt.”
SD har blivit en nyckelspelare
New Direction-sfärens nära band till auktoritära regimer har inte heller avskräckt Sverigedemokraterna. Tvärtom. Partiets EU-parlamentariker Charlie Weimers är medlem i New Direction och Mattias Karlssons Oikos har blivit en nyckelspelare i denna politiska miljö. 2020 delade Mattias Karlsson talarstol med Viktor Orbán på en nationalkonservativ konferens i Rom under parollen ”Gud, ära, land”. 2021 satt han i minst en New Direction-panel och i höstas var SD och Oikos representerade på två ytterligare möten i Helsingfors och Lissabon. New Direction har blivit en språngbräda för Mattias Karlsson in i de till synes fina salongerna.
Mudde: ”Intresse för Sverige”
Slottskonferensen är en uppvisning av hur extremhögern ser ut idag. Det säger statsvetarprofessorn Cas Mudde som är en av världens ledande experter på högerradikala partier. Sverigedemokraterna och deras systerpartier styrs idag av universitetsutbildade människor som vill förändra systemet inifrån.
– De förstår hur politik fungerar och det är därför de umgås i de här tankesmedjorna. Inte för att framstå som mer seriösa, eller för att imponera på dig eller mig, utan för att faktiskt lära dig hur man ändrar lagar. Och vi ska inte underskatta dem. På det här mötet finns personer från Pis och Fidesz som har ändrat lagarna sina länder. De lär sig av varandra och gör exakt samma sak som socialdemokrater har gjort i decennier.
I den meningen är Sverigedemokraterna ett helt normalt parti, argumenterar Cas Mudde.
– SD behöver inte spränga systemet längre. De kan bara förvandla det.
Vad har Fidesz och Pis för intressen i Sverige?
– Sverige har tidigare varit det isolerade fallet, en sovande jätte. Men nu har SD indirekt fått regeringsmakten. Och efter nästa val kanske de till och med tar statsministerposten vilket gör dem till en viktig röst i ministerrådet. Så de har ett stort intresse för Sverige.
Försvarar deltagarlistan
Ända sedan SD-toppen Mattias Karlsson, med partiet i ryggen, bildade Oikos 2020 har målsättningen varit att bygga upp en tankesmedja med ”internationell profil”. Syftet med Oikos kan sammanfattas med grundarens älsklingsfras att ”politiken ligger nedströms från kulturen”, en slogan lånad från alt right-sajten Breitbart. Tankesmedjan är en farkost för Sverigedemokraternas inbrytning i den intellektuella sfären, akademin och kulturen.
– Nu kommer jag att få chansen att fokusera på att ge konservatismen och Sverigedemokraterna en plats på de arenor där vi i dag inte finns representerade, sa han till Expressen 2019.
Mattias Karlsson, en av de mest betydande krafterna inom Sverigedemokraterna, verkar nu lägga mycket av sin arbetstid på tankesmedjans arbete. Han får sin riksdagslön varje månad, men har få viktiga riksdagspositioner och har knappt lagt några motioner eller ställt skriftliga frågor i Riksdagen på flera år.
I en intervju med Dagens ETC säger Mattias Karlsson att panelisterna på slottsmötet i helgen inte nödvändigtvis speglar vare sig hans eller Oikos syn på politik.
– Man behöver skilja på politiken (SD) och vad som sägs på konferensen. Politiskt är vi ganska oense och kommer från olika ingångsvärden. Timbro är där till exempel, vilka man får betrakta som en liberal tankesmedja och vars manifest jag knappt delar en stavelse av, säger Mattias Karlsson.
Hur ser du på att det är inbjudna panelister från tankesmedjor som är kopplade till eller har finansiering av ungerska regeringspartiet Fidesz? Finns det något att lära sig av deras metoder?
– Jag är inte säker på att det stämmer, men anledningen till att till exempel MCC är intressant är att det är en av de starkaste civilsamhällesorganisationerna på högersidan i Europa just nu. De har en utbildningsverksamhet som är avancerad och de arbetar aktivt med att bygga upp egna medier. Det kan vara intressant att se på deras modell. Däremot vill vi inte lära oss av dem hur man undertrycker eller inskränker oppositionen, säger Mattias Karlsson.
Mattias Karlsson inflikar även att han inte står bakom New Directions kopplingar till Azerbajdzjan.
– För protokollet är jag inte bekväm med New Directions kontakter med Azerbajdzjan. Jag har inte heller sett några azerbajdzjanska representanter på New Directions konferenser runt om i Europa, säger han.
Konferensen är New Directions produkt, som i sin tur har kopplingar till polska Lag och rättvisa. Är det befogat att tro att deras agenda är att vilja driva på en liknande utveckling som vi har sett i Polen?
– Nej, det tror jag absolut inte. Initiativet till den här konferensen är helt och hållet vårat och New Direction är en partner i det, säger Mattias Karlsson.