I slutet av förra året startades fackförbundet Löntagarna. Själva beskriver förbundet sig som partipolitiskt obundet, men i ledningen sitter flera personer kopplade till Sverigedemokraterna (SD). Bland dessa finns Sven Pernils, kommunpolitiker i Huddinge för SD, och Henrik Vinge, ledamot i förbundsstyrelsen för Sverigedemokratisk ungdom (SDU).
”Kan bryta mot lagen”
Nu polisanmäls fackförbundet. Bakom anmälan står Jenny Bengtsson, ordförande för Hotell- och restaurangfacket avdelning Stockholm-Gotland samt riksdagskandidat för Vänsterpartiet. Hon menar att fackförbundets stadgar brister på flera punkter, och till och med kan bryta mot lagen.
Bland annat har Löntagarna skrivit i sina stadgar att ”En person som inte är medlem men som bedömts vara olämplig som medlem kan registreras som utestängd.” Något som Jenny Bengtsson uppfattar som åsiktsregistrering.
– Det är mycket märkligt att de listar folk som inte ens ansökt om medlemskap som utestängda. Jag misstänker givetvis att de skriver upp personer som vänt sig emot Sverigedemokraterna. Det kanske handlar om fackliga aktivister från olika LO-förbund, jag skulle tippa på att jag själv står med där om de hunnit upprätta sitt register, säger hon.
Henrik Vinge, som är förbundsjurist för Löntagarna, ser dock inget konstigt med formuleringen i stadgarna.
Vad innebär det att ni utesluter medlemmar på förhand? Hur bedömer ni dem som olämpliga – kan det exempelvis röra sig om deras politiska åsikter? Är inte detta olagligt?
"Bestämmelsen reglerar förbundets möjlighet att neka en person medlemskap. Beslut tas ytterst av förbundets styrelse. Motsvarande reglering återfinns normalt i den här typen av organisationer", svarar Henrik Vinge via mejl.
Jenny Bengtsson menar dock att denna typ av registrering knappast är vanligt förekommande i andra förbund.
– Det finns inget annat fackförbund som någonsin skulle göra så här, att föra ett register över personer som inte är medlemmar.
Hon tänker även anmäla Löntagarna till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Enligt henne utesluter stadgarna kvinnor från att bli valda till förbundsstyrelsen och valberedningen. Detta eftersom det står ”Nomineras till ledamot av förbundsstyrelsen kan den göra som innehaft förtroendeuppdrag i förbundet under minst en sammanhållen kongressperiod före det branschmöte till vilket han är nominerad.”
– Det innebär ju att bara personer som identifierar sig som en han kan bli valda. Därför tänker jag DO-anmäla dem också, säger Jenny Bengtsson.
”Vanligt använda ’han’”
Men att det handlar om diskriminering är inte Henrik Vinge med på. Att använda ordet ”han” är vanligt i dylika sammanhang, enligt honom.
– Begreppet används frekvent inte minst av lagstiftaren och föranleder inte den typen av tolkningsutrymme. Män och kvinnor har samma stadgereglerade möjlighet att besätta förtroendeposter, skriver han.