SD: Ammande spädbarn inte välkomna på kommunens möten
Oppositionsrådet Liza Kettil (S) fick ett oväntat mejl från kommunstyrelsens ordförande.
Bild: Shuttestock/Privat
Dagens ETC
På vissa håll väcker ammande barn under politiska möten fortfarande ilska. Det har Liza Kettil, socialdemokrat och oppositionsråd i Munkedals kommun i Västra Götaland, fått erfara.
– Min son är nio veckor gammal och jag ammar honom. Jag kan inte lämna bort honom, säger hon till Dagens ETC.
Det har gått över 50 år sedan Birgitta Dahl väckte uppståndelse genom att amma sin nyfödda dotter i riksdagen. Hon var den första kvinnan som fick barn under tiden hon satt i riksdagen 1968 och hon har tidigare berättat för Dagens ETC att hon inte fick en enda dag ledigt och inte hade någonstans att gå undan med sitt barn.
– När jag kom in i riksdagen var vi tolv procent kvinnor och de män som var där var väldigt gammeldags, sade hon i en intervju hösten 2021.
Sedan 1968 har många riksdagsledamöter och även regeringsledamöter fött barn, och att kombinera föräldrarollen med politiska uppdrag är idag mindre laddad. Men på vissa håll väcker ammande barn under politiska möten fortfarande ilska.
Det har Liza Kettil, socialdemokrat och oppositionsråd i Munkedals kommun i Västra Götaland, fått erfara. Förra veckan fick sexbarnsmamman ett mejl från kommunstyrelsens ordförande, Sverigedemokraten Louise Skaarnes där hon skriver att hon och andra upplever att barn flyttar fokus från mötenas syfte.
”Med risk för att det kan vara känsligt behöver jag be dig om att på kommande möten framgent inte ha med barn på våra möten", skriver Skaarnes.
Upprepade kravet
Liza Kettil, som hade haft med sig sin yngste son som nu är nio veckor vid ett antal möten, blev arg och valde att inte svara på mejlet. Dagen efter tog hon med sig sin son till kommunstyrelsens sammanträde som vanligt.
– Jag blev väldigt upprörd. Min son är nio veckor gammal och jag ammar honom. Jag kan inte lämna bort honom. Som det är just nu är det en förutsättning för att jag ska kunna gå på politiska möten att jag har honom med mig, säger hon.
Hon menar att det är en viktig principfråga.
– Någonstans är politiken utformad på ett sådant sätt att den redan i dag försvårar för småbarnsföräldrar, särskilt om du är ensamstående. Det är en grupp som vi väldigt gärna vill ha med i politiken och på våra möten skriver vi alltid att barn är välkomna. Just för att vi inte vill att föräldrar i vårt parti ska känna att de stör, säger hon.
Louise Skaarnes upprepade kravet vid fullmäktiges möte i veckan, efter att en av Liza Kettils partikamrater bett henne förtydliga beslutet. I svaret, som går att se i sin helhet här, cirka 18 minuter in i sändningen säger hon att det är ett ställningstagande som är generellt och gäller alla ledamöter.
När Dagens ETC söker Louise Skaarnes om en intervju svarar hon skriftligt att hon inte skrivit till Liza Kettil att hon inte får ha barn med på möten:
"Det stämmer inte. I ett mejl har jag bett henne att inte ha med barn i enlighet med det mejl ni säkert har tillgång till. I övrigt lämnar jag inte fler kommentarer."
”Sprider mammaskam”
Även om mejlet från SD-gruppledaren inte uttryckligen förbjuder barn på möten, så tycker Liza Kettil att det är ett övertramp.
– Att ha ett så litet barn är ganska tufft för alla. Är det någon som är stressad över situationen att ha med sig barnet, för att man inte vill störa, så är det ju jag. Hon lägger ju på en mammaskam som är väldigt tuff att hantera.
Hon säger att hon kommer att fortsätta att ha med sonen på möten så länge det inte står i reglementet att det är förbjudet. Och så länge hon själv känner att det funkar för både henne och sonen.
– Det är viktigt att ta striden för att normalisera mammor som politiker och kvinnor som politiska maktvarelser. Birgitta Dahl tog en viktig strid, hon är en av orsakerna till att jag är politiskt engagerad.
Hon berättar att hon som barn skrev brev till Birgitta Dahl, som då var miljöminister, och fick svar.
– Det fick mig att känna "wow, jag kan påverka saker". Det känns någonstans både hemskt och fint att fortsätta hennes arv.