BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Möjligheterna att besöka den svenska naturen är däremot begränsade. Därför har Scouterna inlett ett samarbete med Google Sverige för att även skogarna, stigarna och bergen ska finnas tillgängliga för omvärlden. En person som fotar och delar med sig av sina smultronställen är scouten Louise Blixt från Göteborg. Hon anmälde sig som frivillig och fick då 360-graderskamerautrustning skickad till sig, samt instruktioner om hur hon skulle gå tillväga rent praktiskt. Utflyktsmålet var ett enkelt val.
– Jag tog med mina scoutkompisar på en endagsvandring vid Delsjön. Miljön där är otroligt vacker och det finns gått om eldplatser, vindskydd och badplatser. Jag har övernattat där flera gånger och vill att fler ska upptäcka området, säger hon.
Google ville gärna samarbeta
Samarbetet initierades av Scouterna eftersom de upptäckte att de hade gemensamma värderingar med företaget. Scouterna jobbar för alla likas värde och att alla ska få vara med, och Googles syfte är att organisera information så att den blir tillgänglig för alla. Därför var de snabba på att haka på idén om ett gemensamt projekt. Andrea Lewis Åkerman är kommunikationsansvarig på Google Sverige och är glad över kunskapsutbytet.
– När Street View först lanserades för tio år sedan var det med målet att ge människor möjligheten att digitalt utforska och uppleva platser från runt om i hela världen på ett enkelt sätt. Än lever denna målsättning kvar, och vi har i dag verktyg som gör det möjligt för människor att hjälpa oss kartlägga världens alla hörn. Vi är glada över detta samarbete med Scouterna, där vi genom kombinationen av ny teknologi och kunskap tillsammans arbetar för att göra vacker svensk natur mer tillgänglig för omvärlden, säger hon i ett pressmeddelande.
Projektet startade för två veckor sedan och går under namnet Scout View. Hittills har ett tiotal hajker kartlagts så man kan vandra digitalt med Scouterna på Ombergsleden längs med Vätterns strand och runt mossen Stålmyran utanför Falun. Varje scoutkår bestämmer själva var de vill ta kameran och projektet pågår under ett års tid. Scouten Louise Blixt hoppas att hennes och scoutvännernas insatser ska få fler att upptäcka tjusningen med den svenska naturen.
– Jag hoppas att vi visar upp naturen på ett sätt så att man inte bara vill sitta hemma i soffan och titta på bilderna utan att man väljer att gå ut själv också, säger hon.
Själv är hon van att sova utomhus och skogen är den tryggaste platsen hon vet. Men hon vet att många andra människor tycker att täta skogar och djupa sjöar väcker helt andra känslor.
– Det är många som är rädda för att gå ut i skogen på egen hand. Vi visar upp platser och förhoppningsvis känner man sig tryggare när man vet på förhand hur det kommer att se ut. Dessutom behöver man ju inte gå ut ensam, på våra bilder ser man ju att det är människor både framför och bakom kameran och det kan kännas som en trygghet, säger hon.
Vill göra naturen tillgänglig
En annan fördel med att kartlägga stigarna är att personer som är osäkra på om de kan ta sig fram i terrängen kan titta på fotona och avgöra om man kan ta sig fram exempelvis med en rullator.
– Tack vare Scout View kan personer med funktionsnedsättningar avgöra om de kan ta sig fram på olika ställen. Det är ytterligare ett sätt att göra naturen tillgänglig för alla, säger Louise Blixt.
Hon har skickat tillbaka den lånade kamerautrustningen men kan tänka sig att dokumentera hajker fler gånger.
– Jag kan absolut göra det igen. Vi vill kartlägga så många platser som möjligt så att fler kan upptäcka all vacker naturmiljö, säger hon.