Scientologer gör reklam med svenska kändisar: ”Fucking bullshit!”
Bild: Wikimedia, TT (montage)
Dagens ETC
De informerar om droger. De anordnar läger för ungdomar. De är scientologer. Organisationen Droginformation har länge kritiserats för sina nära band till den kontroversiella kyrkan. Och i samarbeten med behandlare, författare och kändisar håller de kopplingen hemlig.
– De sa att det var en helt vanlig intervju med en organisation som jobbade mot droger, säger artisten Linus Svenning, som medverkar i en av organisationens informationsvideor.
En ung man, piercad och tatuerad, berättar för kameran om hur han började röka cannabis. Först upplevde han positiva effekter och nya dörrar öppnades i hans musikskapande. Sedan stagnerade det. Kreativiteten dog, han blev glömsk och orkeslös. Och sedan kom ångesten.
Mannen heter Linus Svenning och är artist, känd bland annat för sitt deltagande i Melodifestivalen 2014. Videon är producerad av Droginformation, en organisation som arbetar med drogprevention, bland annat genom att föreläsa och anordna ungdomsläger. Enligt organisationen själva har nästan 800 000 personer lyssnat på deras drogföreläsningar.
Artistens vrede: ”Hade ingen aning”
Vad Linus Svenning inte visste när han gav intervjun var att Droginformation har en stark koppling till Scientologerna.
– Jag hade ingen aning om detta när jag spelade in. De sa att det var en helt vanlig intervju med en organisation som jobbade mot droger. I efterhand fick man höra: ”Jaha, är du scientolog?” och sådan fucking bullshit.
Du ställer dig inte bakom scientologernas agenda?
– Absolut inte, jag har aldrig gjort det. Har någon påstått det så är det felaktigt.
Det var längesedan de spelade in videon, förklarar Linus Svenning. Och han är inte okej med att Droginformation använder den.
– Nej, inte nu, tio år senare. Det är helt irrelevant. Och grejerna jag sa för tio år sedan kanske jag inte ens står för idag.
Drivs av scientologer
Det är inte första gången som Droginformation använder ovetande kändisar i sin reklam. Artisten Aleena Gibson – som enligt den granskande sajten The truth about Scientology har ett mångårigt engagemang inom scientologikyrkan – producerade 2005 en samlings-cd för organisationen där bland andra Nanne Grönvall och Jill Johnson medverkade. 2008 sa Grönvall till Expressen att hon inte känt till kopplingen till scientologerna och att hon inte ville bli förknippad med kyrkan.
Personerna bakom Droginformation hävdar att organisationen är religiöst oberoende, men granskningar från flera medier har visat tydliga kopplingar till scientologin.
Så ser kopplingarna ut
Organisationens grundare Åsa Graaf är en veteran inom Scientologikyrkan. Hon har enligt The truth about Scientology nått den högsta andliga nivån inom Scientologerna, kallad ”OT VIII”, och har tilldelats ett pris av kyrkan för sitt drogarbete i Sverige.
Även organisationens huvudföreläsare Alexander Breeze är scientolog och har arbetat för Narconon, enligt sin egen Linkedinprofil. Narconon är en frontorganisation till scientologikyrkan, och driver ett hårt kritiserat behandlingshem.
Ytterligare en person som samarbetat med Droginformation utan att känna till scientologkopplingen är den profilerade alkohol- och drogterapeuten Mattias Voltaire.
– 2023 var jag med i deras podcast och delade det på mitt företags Instagram. Sedan berättade en kollega i branschen för mig om banden till scientologerna. Då tog jag bort det direkt från mina sociala medier, för det är ingenting jag vill förknippas med.
Vad tänker du om att de inte var tydliga med att de är så nära scientologikyrkan?
– Det tycker jag är dåligt. Hade jag fått den informationen från början hade jag inte varit med.
Psykolog: ”En frontorganisation”
Håkan Järvå är psykolog och har arbetat med sekterism och radikalisering i 15 år. Han var också medlem i scientologikyrkan fram till 1990-talet, innan han hoppade av. Enligt Järvå är Droginformations påstående om religiöst oberoende falskt.
– Det finns ett stort antal frontorganisationer som alla syftar till att sprida scientologins budskap. De tillhör scientologin hierarkiskt. Droginformation är en av frontorganisationerna.
Värvar de medlemmar till scientologerna?
– Alla scientologer har som uppgift att värva nya medlemmar. Allt som görs i scientologins namn, även om man inte skyltar med det, syftar till att värva medlemmar.
Författare: ”Såg inga hinder”
Dagens ETC har pratat med två författare vars böcker säljs på Droginformations webbshop. Ingen av dem känner till organisationens kopplingar till scientologin, och ingen av dem ställer sig bakom kyrkans agenda. En av dem är vetenskapsjournalisten Ann Fernholm. Hennes bok om sockrets effekter på barns kroppar återfinns i Droginformations butik.
– Jag hade ingen aning. Åsa Graaf kom fram till mig efter ett föredrag och undrade om de fick sälja min bok via sin webbshop. Och det såg jag inga hinder för, säger hon.
Hon framhäver att den information hon sprider inte har något med organisationen Droginformation att göra, och att hennes bok är vetenskapligt grundad.
Björn Johnson är professor i socialt arbete vid Lunds universitet. Han har ofta uttalat sig kritiskt mot Narconons metoder.
– Det är bara trams. Det finns inget som helst vetenskapligt stöd för det.
Inte heller Droginformations arbete har något stöd i forskningen, säger han. Preventionsarbetet de bedriver fungerar helt enkelt inte.
– Ska man arbeta med information måste det vara integrerat i undervisningen och ges vid ett flertal olika tillfällen av personer som ungdomarna litar på – och vara trovärdigt. Den här typen av prevention har ytterst små effekter, även när de görs av seriösa aktörer.
Och ”seriöst” är inte ett adjektiv som kan användas om Droginformation, anser Björn Johnson.
Han exemplifierar med information som organisationen sprider om så kallade återtrippar, eller flashbacks – att en person plötsligt kan känna sig hög en lång tid efter att hen konsumerat en drog. Fenomenet existerar visserligen, men är mycket ovanligt och förekommer bara efter användning av vissa hallucinogena droger. Droginformation hävdar att även cannabis kan skapa återtrippar.
Flashbacks beror heller inte på det som Droginformation hävdar, att droger generellt ligger kvar länge i fettet, och kan utsöndras i kroppen en lång tid efter att man tagit drogen.
– Det är en idé som L Ron Hubbard (scientologikyrkans grundare, ) hade, och som Narconon bygger sin behandlingsfilosofi på.
Andra felaktigheter som spridits av organisationen, och som granskats av Svenska Dagbladet, är att beroende uppstår första gången man provar en drog, samt att Alvedon, sömntabletter och antidepressiva lagras i fettvävnaden.
Jämför med häxprocesser
Enligt Åsa Graaf är Droginformation en ”oreligiös ideell förening” och scientologin hennes privata religion. Hon säger till Dagens ETC att organisationen inte har några samarbeten med Narconon, men hävdar också också att Narconon är religiöst obundet.
Fast scientologerna ligger ju bakom Narconon?
– Jag trodde att det startades av en kille som satt i fängelse som hette William Benitez?
Det stämmer, enligt Narconon själva, att Benitez grundade organisationen – efter att ha studerat L Ron Hubbards böcker om scientologi. Han fick sedan stöd av Hubbard för att utveckla Narconon och rehabiliteringsprogrammet bygger på scientologigrundarens idéer.
– Scientologi har hjälpt mig på många olika sätt. Det har gjort att jag lättare hittar mitt mål och mitt syfte när jag arbetar. Det gör att jag förstår andra människor mycket bättre och kan hjälpa människor.
Här säger du ju att du använder scientologin som inspiration när du arbetar.
– Jag hittar inspiration av att vara scientolog i vilket jobb jag än jobbar med, eller när jag målar mina tavlor. Det innebär inte att allt jag gör är religiöst. Vi är en oreligiös organisation, pronto!
Samtidigt tror hon inte på att Linus Svenning var ovetande om organisationens koppling till scientologin när han gjorde intervjun med Droginformation.
– Han vet visst det.
Han vet nu, men han hörde det inte av er.
– Men vi är ju en oreligiös organisation. Jag berättar inte vad olika människor har för religion i min organisation, invänder Åsa Graaf.
Sedan höjer hon tonläget. Hon tycker att det är fel att Dagens ETC blandar in hennes privata religion, och uttrycker att hon känner sig diskriminerad.
– Det känns inte som att du tycker att jag får ha vilken religion jag vill. Du frågar mig ingenting om vilken utbildning jag har eller vad jag har för kunskap när det kommer till droger. Ska du fråga om min sexuella läggning också? Vad är detta för oseriös journalistik?
Kommer du ihåg inkvisitionen?
I Dagens ETC:s arbetssätt känner hon igen några av historiens mörkare kapitel.
– Kommer du ihåg inkvisitionen? Du är skyldig om du flyter och du är skyldig om du drunknar.
Dagens ETC har sökt Åsa Graaf för att komplettera med frågan om Droginformation värvar medlemmar till Scientologikyrkan, men har inte fått någon återkoppling.
I en tidigare version av texten stod det att Anna Book medverkade på en samlings-cd. Det stämmer inte, däremot medverkade hon i en videoreklam.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.