Siffror från Arbetsmiljöverket visar också att anställda inom vård och omsorg och sociala tjänster ligger i topp när det gäller anmälda arbetsplatsolyckor orsakade av belastning åren 2013-2017. 10 563 personer drabbades och tvingades till sjukskrivning, 9 300 av dem var kvinnor.
Störst var risken att skadas till följd av hög belastning för ambulanspersonal. Hemtjänstpersonal och personal på äldreboenden hamnar inte långt efter.
– Det är väldigt vanligt med arbetsskador inom omsorgsyrken, och det ökar, säger Yeshiwork Wondmeneh som är utredare på fackförbundet Kommunal.
Maria Steinberg är docent i Arbetsmiljörätt och har arbetat i 40 år med arbetsmiljöfrågor. Hon anser att personal med tunga arbetsuppgifter inom vården borde ha fysisk träning på schemalagd arbetstid.
– Självklart, då skulle vi få behålla dem längre på arbetet. Jag förespråkar en arbetsdag uppdelad på sex timmars arbete i verksamheten, en timmes träning och en timmes kompetensutveckling. Vi lever allt längre och vi måste vara rädda om personalen, säger hon.
Hon framhåller att skador och sjukdomar inte bara drabbar den enskilde.
– Det innebär stora kostnader för arbetsgivaren och samhället också.
Bättre bemanning är nyckeln
Idag är det bara poliser, brandmän och militärer som har obligatorisk schemalagd fys-träning på arbetstid. Friskvårdstimme, som många arbetsgivare erbjuder, är något annat. Yeshiwork Wondmeneh berättar om en kommun som erbjöd undersköterskorna i äldreomsorgen och den huvudsakligen manliga personalen inom Teknik, Fastighet och Underhåll att träna på arbetstid.
– Men undersköterskorna kunde inte träna, eftersom det inte fanns personal som ersatte dem. Männen däremot kunde lämna arbetet för träning, säger hon.
Enligt Yeshiwork Wondmeneh driver Kommunal på för förändringar som kan minska skador och olyckor på arbetsplatser. Det kan handla om rätten till fysisk träning, men också om den psykosociala arbetsmiljön, om inflytande på arbetet, utbildning och yrkesutveckling och bättre hjälpmedel.
– Skador och olyckor på arbetet skulle kunna förebyggas i mycket högre utsträckning än idag, men aldrig med den tighta bemanning som råder inom vård- och omsorgen. Många skador beror på stress och överbelastning. Bättre bemanning är nyckeln till alla åtgärder som kan minska skaderiskerna, säger hon.
Tidsbegränsade anställda inom hemtjänsten och på äldreboenden är extra utsatta, menar Yeshiwork Wondmeneh.
– Extrapersonal borde garanteras rätt ergonomisk kunskap för arbetsuppgifterna och kunskap om de omsorgstagare de möter. Kraven på de anställda förändras efter behoven hos omsorgstagarna som inte är lika dag från dag. Med kunskap, utbildning och träning kan många skador undvikas, men igen, finns det inte tid och personal så går det inte.