– Socialdemokraterna har vunnit röster från alla riksdagspartier förutom Vänsterpartiet, säger Leonora Uddhammar, statistiker på SCB i ett pressmeddelande.
Socialdemokraterna blir ensamma större än både Moderaterna och Sverigedemokraterna. SCB:s mätning visar att KD och L sannolikt skulle åka ur riksdagen om det var val idag. Det innebär att S alltså är större än hela regeringsunderlaget.
Tobias Baudin (S), partisekreterare är väldigt glad när Dagens ETC når honom på torsdagsmorgonen.
– Det blev ju en rejäl ökning. Bästa siffran sen 2008. Jag tror att det är tydligt att väljarna ser att vi sätter hela svenska folket främst. Och när Sverige står i kristider då står vi på vanligt folks sida. Det tror jag väljarna ser.
”Vi prioriterar vanligt folk”
Tobias Baudin tror också att Socialdemokraternas framgångar beror på andra partiers misslyckanden.
– Inte minst SD lovade väldigt mycket innan valet, och nu är det de som styr och leder den här regeringen och då ser man vad de prioriterar. De tjafsar om en plastpåseskatt, de tjafsar om vem som ska läsa böcker för barn på biblioteken. Vi socialdemokrater gör andra prioriteringar. Vi prioriterar vanligt folk och hela Sverige, det tror jag vi ser i den här stora ökningen.
De tre rödgröna har egen majoritet, 50 procent tillsammans, utan C. Hur ser ni på det? Är det en vänstervåg vi ser i Sverige nu?
– Det är många som är besvikna på den här regeringen och Sverigedemokraterna. Mitt fokus som partisekreterare för Socialdemokraterna är ju att få så stort stöd som möjligt för vårt parti, och det får vi verkligen i den här mätningen också. En rejäl och kraftfull ökning.
Bör de rödgröna gå till val nästa gång på ett regeringsalternativ utan Centerpartiet?
– Sverige är ju faktiskt i en kris. Vi har en utbredd kriminalitet där de skjuts och sprängs, svenska folket har svårt att få privatekonomin att gå ihop. Vi ser redan hur välfärden kommer att krackelera under den här regeringen. Så vårt fokus är här och nu, varje dag, vad gör vi bäst för vanligt folk. Vårt fokus är inte ett val om tre och ett halvt år bort.
Två av de borgerliga partierna, L och KD, hamnar under fyraprocentsspärren, hur ser du på det?
– Inte är det förvånande. Liberalerna har ju oerhört stora interna problem. Kristdemokraterna har ju stora problem med sitt ledarskap. Och när människor vill ha trygghet så tittar man ju mycket på ledarskapet, och varken L eller KD levererar något tryggt ledarskap, snarare tvärtom.
Betydligt mörkare på högersidan
På högersidan ser det mörkare ut. KD tappar hela 1,2 procentenheter och landar på 3,7 och Liberalerna tappar 0,7 och får 3,4 procent. Båda minskningarna är statistiskt säkerställda, och Liberalerna är statistiskt säkerställt under 4-procentsspärren.
För Moderaterna är det stiltje i opinionen. Partiet landar på 19,1 procent, och noterar ingen statistiskt säkerställd förändring jämfört med valet eller SCB:s undersökning i november 2022. Inte heller Sverigedemokraterna, som landar på 18 procent, har någon förändring jämfört med tidigare opinionsundersökning. Däremot har partiet en statistiskt säkerställd nedgång med 2,5 procentenheter jämfört med riksdagsvalet.
Centerpartiet kämpar med opinionen och tappar 1,2 procentenheter och landar farligt nära fyraprocentsspärren på 4,2 procent. Även det är en statistiskt säkerställd minskning.
Inga förändringar för V och MP
För V och MP noteras inga säkerställda förändringar jämfört med tidigare mätning.
– Den stora grejen med den här mätningen är ju att det går riktigt dåligt för regeringen. Jag tror man får gå tillbaka till ett decennium eller så för att se en större tapp för den regeringen. Och sen är det väl så i ett läge där vi har en borgerlig regering och folk är arga på den så markerar folk genom att lägga sin sympati hos socialdemokraterna i början. Det är en annan sak vilka partier man vill rösta på längre fram i perioden när man börjar tänka på alternativet till den här regeringen, säger Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler.
Vad skulle du säga förklaringarna till att de borgerliga tappar så mycket?
– Dels så har de ju en väldigt rå och hjärtlös politik. Inte bara mot alla de grupper som SD gillar att förnedra utan mot de flesta faktiskt. Kraftigt ökade ekonomiska klyftor. Det kommer stora nedskärningar i skolan snart. Många människor har en riktigt dålig ekonomisk situation därför att det är ekonomisk kris och de gör ingenting för att hjälpa till.
Om det här resultatet skulle stå sig till valet så skulle de rödgröna få egen majoritet utan Centerpartiet. Tror du att ni får med er S på det?
– Jag tror det enda man kan säga är att när vi går till val nästa gång så behöver det vara ett betydligt bättre och betydligt mer koordinerat regeringsalternativ.
Pratar ni nu? Är ni koordinerade nu?
– Jag tänker inte kommentera det alls.
Inte nöjd med resultatet
Katrin Wissing (MP), partisekreterare, är inte nöjd med de 4,1 procent som partiet får i SCB-undersökningen.
– Det vi jobbar med just nu är ett stort internt arbete med nya strategier för de kommande åren fram till valet. Där är ju en av våra viktigaste uppgifter att stärka bilden av oss som ett parti som lyssnar och förstår människors behov. Och som har kraften att driva politik som gör skillnad. Det tror jag kommer göra skillnad i opinionen.
Vad ska MP göra för att öka mer i opinionen och komma upp från att balansera på riksdagsspärren?
– Jag tror det är tre saker som vi behöver fokusera på: Dels nidbilderna som sprids om oss. De är väldigt effektiva, och även om det kan finnas korn av sanning i dem så vrider man dem till något man inte känner igen. Sen måste vi finnas med i debatten och acceptera att vi inte är agendasättande, fortsätta driva de frågor som vi tycker är viktiga, men också alltid finnas i debatten utifrån egna ingångar och vår egen politik. Och så får vi inte heller glömma bort partiet. Det behövs ett lagarbete, som inte bara handlar om språkrören eller partistyrelsen utan vi måste stärka oss på lokal och regional nivå i det gemensamma arbetet.
S ökar kraftigt och de rödgröna har egen majoritet, 50 procent tillsammans, utan C. Hur ser du på det?
– Ja, det betyder ju att skulle det vara val idag så skulle det bli regeringsskifte, men det är inte val idag. Så vi tar det på valdagen.
Är det en vänstervåg vi ser i Sverige nu?
– Det är lite för tidigt att säga. Regeringen har gått fram med väldigt många populistiska förslag i valrörelsen och nu kommer många till oss och vill engagera sig för att man ser hur Sverigedemokraternas marionettregering monterar ner välfärden och förstör klimatet.
Bör de tre rödgröna partierna gå till val på som ett regeringsalternativ utan Centern?
– Vi kommer ju att gå till val som eget parti, det gör vi alltid. Vi fortsätter att jobba på vår politik.
Dålig start för nya regeringen
Att det går så pass dåligt för den nya regeringen i mätningen har sina förklaringar, menar Jenny Madestam, statsvetare på Södertörns högskola.
– De lyckas inte införliva det som de gick till val på. Under valrörelsen hade regeringspartierna en hög svansföring om att lösa elpriserna och bränslepriserna, och att lösa gängkriminaliteten. Även om det tar tid att genomföra vallöften har väljarna inte det tålamodet, de blev lovade resultat och vill se resultat, säger hon.
Att det går allra sämst för småpartierna, KD och L, menar hon inte är särskilt förvånande.
– De hamnar i skuggan av Moderaterna och får ännu svårare än innan att göra sina röster hörda, säger hon.
L-väljare till S
För Liberalernas del är hon också övertygad om att samarbetet med Sverigedemokraterna har spelat roll. Även siffrorna från SCB talar för det – Liberalerna tappar allra flest väljare till Socialdemokraterna.
– Det finns en stor oenighet inom partiet kring hur man ska förhålla sig till SD. Många forna liberala väljare är oerhört besvikna på valet att samarbeta, säger Jenny Madestam.
Susanne Nyström, liberal ledarskribent på Dagens Nyheter, tror även hon att samarbetet spelar roll. Men även att småpartier generellt har det tufft i en regering.
– Det är aldrig lätt att vara den mindre parten i en regering. Det märktes under alliansåren och det har MP fått erfara när de regerade med S. Det som är unikt nu är att både L och KD har tvingats ge upp mycket av den egna politiken. Statsråden från L och KD administrerar därför politik som i mångt och mycket bestäms av SD, och det är inte särskilt troligt att deras väljare gillar den politiken.