Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tror att partiet har en stor anledning att jubla idag.
– Deras vägval har ju varit ifrågasatt, särskilt från politiska krafter till höger, men opinionsmässigt ser det ut som att C hittills valt rätt. Vilket torde stärka dem i deras övertygelse om sitt vägval, säger han.
Även SD går framåt och landar på 18,9 procent, motsvarande en ökning på 1,3 procentenheter sedan förra mätningen.
Betydligt dystrare ser det ut för Liberalerna, som hamnar på 2,5 procent. Det är en minskning med 0,5 procentenheter sedan förra mätningen, och SCB:s undersökning visar också på ett nettoflöde från Liberalerna till Centerpartiet motsvarande 0,5 procentenheter.
Även Socialdemokraterna backar, totalt 1,2 procentenheter, och landar på 28,2 procent. För Kristdemokraterna noteras en minskning på 0,9 procentenheter vilket ger partiet en röstandel på 4,5 procent av väljarkåren. För övriga partier noteras inga statistiskt säkerställda förändringar jämfört med föregående mätning.
Psykologisk effekt
Trots att det fortfarande är 15 månader kvar till nästa riksdagsval och att mycket ännu kan hända tycker Ulf Bjereld att man inte ska underskatta den psykologiska effekten av att S tillsammans med V och C nu har mer än halva svenska väljarkåren med sig, och inte heller av att de tre rödgröna partierna är större än forna alliansen.
Men en S-ledd regering med V och C – hur rimligt är det samarbetet?
– Till syvende och sist är det mandat som räknas. Skulle Stefan Löfven bilda ny regering med detta som valresultat, ja då hade han fått hantera konstellationen på bästa sätt. V:s svaga punkt är att de aldrig skulle släppa fram en regering stödd av SD, och det vet både S och C. Förhandlingsläget för V skulle försvåras. Samtidigt skulle man inte kunna behandla V på samma nedlåtande sätt som efter valet 2018.
”Ett styrkebesked för Dadgostar”
Aron Etzler, partisekreterare för V, tycker å sin sida att dagens siffror från SCB är särskilt tydliga på en punkt.
– Ska det bli en annan regering än en som leds av M och SD så behövs V, och då måste vi få inflytande också. Jag tycker att vi sitter i en jättebra position. Dessutom har vi sakpolitiskt mycket att bidra med, dels en offensiv klimatpolitik som skapar jobb, dels också en välfärdspolitik som de flesta svenskar i slutänden ställer sig bakom.
Vad säger du om er egen uppgång i opinionen?
– I förra novembermätningen fick vi våra bästa siffror sedan 2004. Här har vi ungefär samma. Att vi ligger kvar på samma nivåer, särskilt med tanke på att Jonas Sjöstedt då stod på sin topp som partiledare, är ett styrkebesked för både partiet och för Nooshi Dadgostar som ny partiledare.
En som är optimistisk trots det egna partiets kräftgång i opinionen är Katrin Wissing, ny partisekreterare för MP, ett parti som om det vore val idag skulle kastas ur riksdagen.
– Vi ska verkligen inte ligga så här lågt, men jag känner ändå att vi har en otrolig energi i partiet. Jag vet att vi har den bästa politiken för ett rättvist samhälle, och att vi är de enda som tar klimatpolitiken på allvar, säger hon och lägger till att partiet måste nå ut bättre med att de har svar på alla politikens frågor.
– Vi har varit dåliga på att nå ut med att en rättvis omställning och ett rättvist samhälle hänger ihop.
I en intervju med Dagens Arena i måndags öppnade Katrin Wissing upp för att samarbeta med Moderaterna, men det är inte aktuellt som det ser ut idag, säger hon.
– Vi vill samarbeta med alla partier som tar klimatfrågan på allvar, och där är ju faktiskt inte Moderaterna idag.