VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL
Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning
Med hjälp av tidigare publicerade medieuppgifter, SST:s (myndigheten för stöd till trossamfund) register, församlingars egna uppgifter och flera av varandra oberoende experter har Dagens ETC lyckats få fram en lista över de 25 största offentliga moskéerna i Sverige och hur de finansieras.
Historia av skandaler
Granskningen visar att 17 av dessa får eller har fått pengar från Saudiarabien, Qatar, Turkiet, Libyen, Förenade arabemiraten, Iran, Kuwait, Oman och Pakistan.
Granskningen visar också att flera av de moskéer som får pengar från andra länder också har en historia av antidemokratiska skandaler och det är här det blir problematiskt, menar Simon Sorgenfrei som forskar om religiösa minoriteter vid Södertörns högskola och är en av de experter som SST anlitar i frågor som rör muslimska församlingar.
– Att de får pengar behöver i sig inte vara kontroversiellt, Sverige sluter ju handelsavtal med både Saudiarabien och Qatar, men om ekonomiska bidrag kommer med motkrav på att man driver någon slags antidemokratisk verksamhet så blir det genast kontroversiellt. En sak som man kanske kan räkna in där är om man driver en verksamhet där kvinnor inte ges samma utrymme och möjligheter i verksamheten, till exempel. Det skulle kanske kunna ses som att de bryter mot demokratiska ideal, säger han.
Just en sådan politik förs av många av de moskéer som har byggts eller sponsrats med saudiarabiska och qatariska pengar, visar vår granskning (se förteckning nedan). Bägge dessa länder har islam som statsreligion och är wahabitiska, alltså följare av en konservativ och bokstavstroende gren av islam.
Qatar gav 30 miljoner kronor
I början av maj i år invigdes Umm al-Muminin Khadijah-moskén i Malmö. Moskén, som det socialdemokratiska kommunalrådet Frida Trollmyr i Sydsvenskan kallar ”kulturcenter”, är den största i sitt slag i Skandinavien, och bakom bygget står Qatar som har gett 30 miljoner kronor till församlingen. För dessa pengar är Qatar garanterade flera rådgivare som nu sitter i styrelsen, och på invigningen står Qatars viceminister för religiösa affärer, Khalid Shaheen Al Ghanim, mitt bland närmare 100 män och ler. Moskén har av kritiker i lokala medier anklagats för att befästa konservativa, patriarkala strukturer, kvinnor skiljs åt från männen och har en egen ingång.
Samma sak gäller för en rad andra moskéer som sponsras av saudiska pengar. Bellevuemoskén i Göteborg har i GöteborgsPosten anklagats för att stödja ett ”könsapartheid”, och flera av Europaledarna för terrorgrupper som Säpo varnar för har ofta besökt moskén. Hötorgsmoskén i Stockholm har varje år tusentals besökare och har koppling till flera IS-resenärer och en av terroristerna som genomförde ett dåd i Belgien.
Borås moské bjöd in en imam som uppmanade till mord på judar, och i Göteborgs moské arbetar fortfarande en imam som blev rikskänd sedan han för dold kamera i Uppdrag Granskning sa att kvinnor inte får neka sin make sex.
Svåra att nå
De moskéer som har finansierats av Saudiarabien och Qatar är väldigt svåra att nå. Dagens ETC har sökt ett flertal moskéer som har gemensamt att de både har varit kontroversiella i sina val av föreläsare och politik, men trots upprepade försök har ingen velat svara på några frågor om vilka krav som följer med de pengar de får.
Trots det menar Simon Sorgenfrei att det generellt råder en öppenhet kring var moskéerna får sina pengar ifrån.
– Det är ingen hemlighet att många vänder sig till Saudiarabien och Qatar för att få pengar. Vissa församlingar kontaktar Indonesien. Sådana bidrag behöver inte komma med krav på tydligt uttalad motprestation, men ibland gör det sannolikt det, i någon form. Diyanet-moskéerna får ju öppet finansiering från Turkiet, som både avlönar och kontrollerar vad imamerna säger i fredagspredikan, säger Simon Sorgenfrei.
– Sedan finns det en hel del salafist-orienterade rörelser i Sverige som är mer hemliga. De vill inte prata med dig eller mig. Det kan finnas flera anledningar till det – att de har en antidemokratiskt agenda, att man vet att det blir jobbigt när en journalist ringer oavsett vad man sysslar med eller att man helt enkelt vill vara ifred.
FAKTA: Så har granskningen gått till
Dagens ETC har med hjälp av offentliga register från SST, mediearkivet Retriever och samtal med ett flertal av varandra oberoende experter och personer med insyn i religiösa minoriteter i Sverige, islam och muslimska församlingar tagit fram en lista med 25 moskéer i Sverige och kartlagt hur de finansierats.
Syftet och ambitionen har varit att få fram de moskéer med flest besökare, men osäkerheten är stor kring besökar- och medlemsantal i församlingarna, vilket kan innebära att någon moské som egentligen skulle varit bland de 25 har förbisetts.
Av de 25 granskade moskéerna har 17 visat sig vara finansierade med pengar från utlandet:
• Saudiarabiska pengar har finansierat sex: Trollhättans moské, Göteborgs moské, Hötorgsmoskén, Bellevuemoskén, Västerås moské och Borås moské.
• Turkiska pengar har finansierat fyra: Fittja moské, Muslimska församlingen Malmö, Skärholmens moské, Turkiska islamiska kulturföreningen i Rinkeby.
• Qatarska pengar har finansierat fyra: Umm al-Muminin Khadijah-moskén, Gävle moské, Västerås moské och Örebro moské
• Förenade arabemiraten har finansierat två: Trollhättans moské, Stockholms moské (Zayeds moské).
• Libyska, Iranska, Omanska, Kuwaitska, och Pakistanska pengar har finansierat en var: Islamic center Malmö (Libyen), Trollhättans moské (Kuwait, Oman), Nasirmoskén, Göteborg (Pakistan), Imam Ali-moskén (Iran).
Fyra granskade moskéer säger att de inte har finansiering från utlandet och Dagens ETC har inte kunnat påvisa motsatsen:
Uppsala moské, Växjös islamiska center, Mahmoodmoskén i Malmö, Ahel Al Sunnah moské i Helsingborg.
Fyra granskade moskéer har Dagens ETC inte lyckats få fram några uppgifter om:
Halmstad moské, Märsta moské, Alby moské, Islamic center Lund.
De 17 moskéerna:
1. Umm al-Muminin Khadijah-moskén – Qatar
Qatar har betalat 30 miljoner för byggandet av Skandinaviens största moské. Investeringen är ett led i emiratets globala plan för att sprida sin salafistiska och extremt konservativa variant av islam.
2. Islamic center Malmö – Libyen
Libyska World Islamic Call Society tog över driften 2009, efter att först ha hjälpt till med pengar efter branden 2000.
3. Trollhättans moské – Saudiarabien,
Kuwait, Oman, Förenade arabemiraten
Kostnaden för bygget beräknas till 52 miljoner kronor. Pengarna kommer från fyra länder – Saudiarabien, Kuwait, Oman och Förenade arabemiraten.
4. Göteborgs moské – Saudiarabien
Saudiarabien har betalat 100 procent av moskén. moskén har kritiserats för att ha en imam som säger att kvinnor inte ska neka sin make sex och att månggifte är bra.
5. Fittja moské – Turkiet
Samarbetar med den turkiska statliga religionsmyndigheten Diyanet, som vid sidan av sitt religiösa uppdrag ska kartlägga regimkritiker i utlandet och sprida turkisk nationalism.
6. Gävle Moské – Qatar
Drivs av qatarisk stiftelse som köpte lokalen av Metodistkyrkan för fem miljoner kronor. Moskén är extremt kontroversiell efter att Gefle Dagblad granskat den. Redaktionen bombhotades och chefredaktören mordhotades till följd av publiceringarna.
7. Örebro Moské – Qatar
Den Qatariska stiftelsen Eid Charity finansierar Örebro moské, bland annat har man skänkt åtta miljoner kronor till verksamheten.
8. Stockholms moské (Zayeds moské) – Förenade arabemiraten
moskén byggdes med hjälp av bidrag från enskilda muslimer både i Sverige och utomlands. Enskilt störst bidragsgivare var Förenade arabemiratens förre statschef shejk Zayed bin Sultan al Nahyan.
9. Hötorgsmoskén – Saudiarabien
Finansieras av Saudiarabien. Tjänstemän på saudiska ambassaden brukar komma och be med församlingen. Imamen är utbildad i Saudiarabien.
10. Bellevuemoskén i Göteborg – Saudiarabien
Drivs av Islamska sunnicentret (ISC) och är bekostad av Saudiarabien. ISC är ett religiöst trossamfund som enligt Uppdrag Granskning företräder den radikala salafistgrenen av islam.
11. Nasirmoskén i Göteborg – Pakistan
Sveriges första moské, tillhörande Islams Ahmadiyya församling, byggd av kalifen Mirza Nasir Ahmad från Pakistan och bekostades av honom och andra församlingsmedlemmar i Pakistan. Stod färdig 1976.
12. Västerås moské – Saudiarabien och Qatar
Marken köptes med hjälp av pengar från Saudiarabien och Qatar. Enligt moskéns företrädare lånas pengarna ut utan villkor. Har kritiserats för att ha bjudit in salafistiska imamer.
13. Skärholmens moské – Turkiet
En av nio svenska moskéer som samarbetar med den turkiska statliga religionsmyndigheten Diyanet, som vid sidan av sitt religiösa uppdrag ska kartlägga regimkritiker i utlandet och sprida turkisk nationalism.
14. Islamiska kulturföreningen i Borås – Saudiarabien
Flera av varandra oberoende källor berättar att moskén har fått pengar från Saudiarabien. Moskén har inte gått att kontakta, alla offentliga kontaktuppgifter är ogiltiga.
15. Turkiska islamiska kulturföreningen i Rinkeby – Turkiet
En av nio svenska moskéer som samarbetar med den turkiska statliga religionsmyndigheten Diyanet, som vid sidan av sitt religiösa uppdrag ska kartlägga regimkritiker i utlandet och sprida turkisk nationalism.
16. Imam Ali-moskén – Iran
Moskén drivs av en iransk stiftelse.
17. Muslimska församlingen Malmö – Turkiet
En av nio svenska moskéer som samarbetar med den turkiska statliga religionsmyndigheten Diyanet, som vid sidan av sitt religiösa uppdrag ska kartlägga regimkritiker i utlandet och sprida turkisk nationalism.