Under de inre gränskontrollernas första dag i november åkte Mira Björkegren tåg från Köpenhamn till Malmö. Under resan började hon prata med personen som satt bredvid henne, en man som inte talade svenska.
– När polisen sedan kollade legitimationer på tåget behövde jag inte visa någonting eftersom jag talar svenska. Han bredvid mig fick däremot gå av tåget. Det är diskriminerande, så jag ifrågasatte vad de höll på med. Då släpade två poliser av mig från tåget så hårdhänt att jag fick en axelskada.
Mira Björkegren säger att hon hade druckit två öl under kvällen och att poliserna bestämde att hon skulle omhändertas enligt Lagen om omhändertagande av berusade personer, Lob. Efter en timme i fyllecellen fick hon dock prata med befälet, som släppte henne eftersom han inte trodde att hon var berusad.
– Allt jag gjorde vara att sitta kvar på min plats och ifrågasätta vad de gjorde. De blåstestade mig inte ens. Men det är inte synd om mig för att jag hamnade i fyllecell, gränskontrollerna drabbar ju de som vill söka asyl värst.
Fem timmar i fyllecellen
Även André Karlsson omhändertogs enligt Lob sedan han en lördagsförmiddag i januari utbrast ”Välkommen till Nordkorea!” när hans tåg kom in till Hyllie station.
– Jag tyckte att det var jättekul, men det gjorde inte poliserna. Det hade varit så trevlig stämning mellan poliserna och passagerarna att jag nästan tog lite illa upp – de här gränskontrollerna är inget skämt och någonting jag är principiellt emot. När jag hade sagt mitt skämt blev jag tillsagd att lugna ned mig och svarade lugnt att jag tycker att kontrollerna är bullshit.
André Karlsson var på väg till jobbmöte, men hade druckit champagne till sin frukost och transporterades istället till polisstationen i en piketbuss. Efter fem timmar fick han lämna fyllecellen.
– Ingen visade en sekunds vilja att arbeta med och lyssna på mig. Nu litar jag inte på polisen alls. Det kändes som en skrämseltaktik och det fungerar säkert på de flesta.
Nu tänker både Mira Björkegren och André Karlsson JO-anmäla polisen.
Står fast vid beslutet
Lars Förstell, presstalesperson för Malmöpolisen, står fast vid polisens val att omhänderta både Mira Björkegren och André Karlsson.
– Det gjordes en bedömning på platsen att de var en fara för sig själva, så de blev omhändertagna enligt Lob och fick vara på polisstationen i några timmar.
Nu har båda två sagt att de tänker anmäla polisen till Justitieombudsmannen. Hur ser ni på det?
– Vi har aldrig någonting emot att man låter en högre eller en annan instans granska det vi gör.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Lob
Lagen om omhändertagande av berusade personer, Lob, ger poliser och ordningsvakter rätt att omhänderta berusade personer som inte kan ta hand om sig själva eller som utgör en fara för sig själva eller andra. Lagen har tidigare kritiserats för att den kan tillämpas på sätt som är förenade med bristande rättssäkerhet.
Lars Förstell betonar att omhändertagande av berusade personer enligt Lob är långt ifrån ovanliga – under 2015 omhändertogs ungefär 3 200 personer enligt lagen. Enligt Lars Förstell är det sällan någon som har synpunkter i efterhand.