Under flera år har det förebyggande fältarbetet riktat till ungdomar legat nere, delvis på grund av socialtjänstens ekonomiska kris.
– Behovet fanns, pengar var avsatta men tjänsterna tillsattes aldrig. Förebyggande arbete som inte är lagstiftat blir lätt bortprioriterat, tyvärr, berättar Farhang Nijad.
Det blev istället Kultur & Fritid som förra hösten drog igång fältverksamheten igen, med Farhang Nijad som fältassistent. Och från och med i höstas har han fått en kollega, Linn Enheim.
– Enligt riktlinjerna ska man inte jobba själv, så det känns ju bra att vi nu är ett par, säger hon.
Utgår från Navet
Det är två erfarna socionomer som utgör teamet i Sundsvall. Navet är deras utgångspunkt. De jobbar över hela kommunen men har prioriterat fyra bostadsområden: Centrum, Granloholm, Nacksta och Granlo, utifrån en kartläggning om vart behovet är störst.
Målgruppen är unga som är i riskzon för droger, kriminalitet och psykisk ohälsa. De kan ha problem i skolan, eller hemma.
– Vi behöver inte söka upp ungdomarna, de kommer till oss. Ryktet sprids. Om vi har hjälpt någon så snackar den med sina polare om att vi är schysta och då vågar fler kontakta oss.
Det handlar mycket om att bygga förtroende och det viktiga är att möta ungdomarna på deras hemmaplan, påpekar Linn Enheim.
– Vi finns i miljöer där de känner sig trygga, i källarlokaler, p-hus eller på stan. Vi försöker motivera ungdomarna att ta emot den hjälp som finns. De har oftast ett mycket starkt myndighetsmotstånd, säger hon.
– Misstron baseras ofta på egna erfarenheter men det finns också mycket felaktig information som sprids, som att soc kan kidnappa barn och låsa in dem på familjehem, säger Farhang Nijad.
Anmälningsplikt
Totalt handlar det om ett hundratal ungdomar som fältarna har löpande kontakt med, varav ett 50-tal är i riskzonen.
– Vi har inte myndighetsmanteln på oss och det är halva hotbilden för dessa ungdomar. Samtidigt har vi anmälningsplikt, vi är inte deras kompisar och gör dem en björntjänst om vi inte agerar om vi ser något. Det försöker vi vara tydlig med, säger Linn Enheim.
Sundsvalls satsning på fältassistenter är liten jämfört med många grannkommuner. Umeå, Östersund, Härnösand och Örnsköldsvik är städer som alla har fler fältassistenter anställda. Och lilla Ånge matchar Sundsvall med sina två.
-– Pinsamt för Sundsvall, men det känns ändå som att vinden blåser åt vårt håll nu och att politikerna inser vikten av att jobba förebyggande, säger fältassistenten Farhang Nijad.
– Två fältassistenter är en klar förbättring jämfört med åren vi varit helt utan. Och även en förbättring mot när det bara fanns en, säger Bodil Hansson (S), ordförande i plan- och utvecklingsutskottet.
Fortsätter 2016
Utskottet har beslutat att satsa 550 000 kronor på verksamheten för 2016 inom ramen för anslaget i budgeten för en tryggare miljö i centrum. Det gör att verksamheten med två fältassistenter fortsätter under hela nästa år.
Bodil Hansson var med ute på fältet en helgkväll tidigare i höst.
– Jag var mycket imponerad av deras arbete och fick uppleva många starka möten med unga som verkligen berörde och med ungdomar som fått konkret hjälp med att bryta ett beteende, säger hon.
Långsiktigt arbete
Bodil Hansson håller också med om vikten att jobba förebyggande.
– Fältverksamheten har stor betydelse för det långsiktiga arbetet. På längre sikt ger det stora vinster både för den enskilde individen och för samhället.
Socialtjänsten har fått i uppdrag att etablera ett akutteam i kommunen. Där är tanken att ytterligare två personer ska jobba förebyggande mot unga i riskzonen.
– Det blir ett bra komplement till fältassisternas arbete, säger Bodil Hansson.