– Det är bra första steg i rätt riktning. Vi har länge velat ha bort stupstocken. Den har bara gjort att människor som är sjuka hela tiden behövt oroa sig över att bli utförsäkrade och inte klara sin försörjning. Det underlättar knappast för förutsättningarna att återgå till arbete, säger han.
300 miljoner
Sedan den nya sjukförsäkringen infördes har nästan 100 000 personer utförsäkrats, enligt Kjell Rautio. Men från den 1 februari ska det alltså inte längre kunna hända. Nu hoppas Kjell Rautio att regeringen också står fast vid att höja inkomsttaket – något Socialdemokraterna lovade i sitt valmanifest. Han menar också att arbetsgivarna måste få ett ökat tryck på sig så att de tar ett större ansvar.
– Det grundläggande problemet är att inflödet till sjukförsäkringen ökar. För att komma bort från det måste vi ha en arbetsmarknad som inte genererar så mycket ohälsa som den gör idag. En rimligare sjukförsäkring hör ihop med en rymligare arbetsmarknad, säger han.
Regeringen räknar med att kostnaden för slopandet av stupstocken blir 300 miljoner kronor netto per år.
– Tidigare har de sjuka själva fått bära den kostnaden. Och så ska man ju inte behöva ha det. Är du sjuk ska du ändå kunna känna en ekonomisk trygghet, säger Ulla Andersson till Expressen.
”Bra med likvärdighet”
En annan nyhet är att preventivmedel för alla under 21 år blir gratis. Idag har de flesta landsting subventioner, men hur de ser ut är olika. Kristina Ljungros, ordförande för RFSU, tycker att regeringens förslag är ett bra första steg.
– Vi är jätteglada över att regeringen vill ta ett nationellt grepp, att de säkerställer att det blir likvärdigt och inte som idag att olika landsting har olika regler, säger hon.
Samtidigt hade hon önskat att alla sorters preventivmedel skulle vara gratis, inte bara de som ingår i läkemedelsförmånen, och att alla upp till 25 år skulle omfattas av förslaget.
– Aborttalen är som högst för dem som är mellan 20 och 24 år, och det visar att även en äldre grupp behöver ett särskilt stöd med preventivmedel, säger hon.
Även mammografi kommer att bli gratis för alla kvinnor över 40 år. Det kan få stor betydelse, tror Rose-Marie Fredrikson, ordförande i bröstcancerföreningen Johanna.
– För människor som lever på marginalen kan avgiften kan vara avgörande för om man ska gå på mammografi eller inte, säger hon.
När Stockholms län infördes gratis mammografi ökade besöken med tre procent – men i Skärholmen där medelinkomsten är låg gick sex procent fler och gjorde mammografi. Ett bevis för att avgiften spelar roll, menar Rose-Marie Fredrikson.
– Det är inte den enda faktorn, även utbildningsnivån och om man är född i Sverige eller inte spelar roll, men avgiften är absolut viktig. Hälften av alla bröstcancerfall upptäcks genom mammografi och därför är en sådan här insats så behövlig, säger hon.
Enligt uppgifter till TT kommer dessutom alla över 85 år att slippa avgifter för besök i primärvården. Den slopade avgiften väntas kosta omkring 200 miljoner kronor och ska gälla från och med 2017.