BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
22-åriga Israa Ali är född och uppvuxen i Malmö. Hennes föräldrar har palestinska rötter och kom hit från Libanon för 25 år sedan. Efter naturvetenskaplig linje på Borgarskolan i Malmö fortsatte hon direkt att studera till byggnadsingenjör med byggteknisk inriktning vid Malmö högskola. Studierna gick bra och hon var klar med utbildningen 2015. De flesta av hennes kurskamrater fick jobb snabbt, vissa till och med innan utbildningen var klar. Själv blev hon aldrig kallad på intervju, trots totalt ett 50-tal ansökningar.
"Bra att de kände till sjalen"
Hon hade jobbat med sina ansökningar tillsammans med sina kurskamrater. Arbetsförmedlingen tyckte att hennes cv var bra samt att hon hade anpassat sina personliga brev till företagen på ett bra sätt.
– Jag hade hört om flera som hade burit sjal och blivit kallade på intervju utan att arbetsgivaren hade vetat om sjalen. Väl på intervjun hade vissa fått höra rent ut ”vi kan inte anställa dig på grund av sjalen”. Jag ville inte utsätta mig för det och tyckte det var bra att de kände till sjalen från början, säger hon.
Det hann bli totalt cirka 50 ansökningar utan en enda intervju eller respons, något som är ovanligt i den branschen.
Via handläggare på arbetsförmedlingen fick Israa Ali rådet att kontakta Good Malmö.
Good Malmö är ett näringslivsinitiativ för målgruppen 18–30 år, personer som de kallar särskilda talanger som har råkat ut för systemfel, det vill säga att de trots kompetens och utbildning inte har fått arbete.
– Tanken är att företagen ska öppna dörrarna för dem med annat kön och andra namn, förklarar projektchef Åsa Kalee på Good Malmö.
En anställning på ett år
Projektet drivs av den privatägda stiftelsen Uppstart Malmö och hittar sina talanger genom bland annat Arbetsförmedlingen och arbetsmarknadsprojektet Boost by FC Rosengård. Företagen som blir Good Malmö-företag ska ge unga personer som inte har kommit in på arbetsmarknaden chansen genom en anställning på ett år.
Blivit erbjuden flera olika tjänster
Israa Ali skickade sitt cv och ett personligt brev till Good Malmö, vilket ledde till att hon blev kontaktad av Skanskas HR-avdelning i september förra året. Efter två intervjuer blev Israa Ali erbjuden en tjänst på ett år hos Skanska, på olika avdelningar, med start i början av 2016. Och redan nu har hon blivit erbjuden flera olika tjänster som tillsvidareanställd på Skanska. Under året ska hon bestämma sig för vilken avdelning i företaget hon vill fortsätta på. Hon trivs, men hon var orolig, för hon såg sig som raka motsatsen till ”den blonda och blåögda normen i byggbranschen.” Men Skanska har satsat mycket på utbildning – på företaget finns till exempel ingen tolerans mot kränkningar.
– Jag har fått ett mycket gott bemötande av alla kollegor, även ute i produktionen, säger hon.