– Det är många som har tagit kontakt och visat intresse, så jag tror att vi startar något riktigt bra här, sa Annelie Silvander, dåvarande chef på Tillståndsenheten, till ETC Göteborg då.
Men nu, drygt två år efter att projektet startade, är kursen inte längre obligatorisk.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– De krogar som själva efterfrågar utbildning mot sexuella trakasserier får det, men den ingår inte längre som ett fast moment i den så kallade Rus-utbildningen, säger Lennart Johansson, utbildare på Tillståndsenheten.
Tog för mycket tid
Rus står för Restauranger, utveckling, samarbete, och alla som jobbar med servering efter klockan 01 måste gå utbildningen. Lennart Johansson menar att momentet med sexuella trakasserier tog för mycket tid av den övriga utbildningen.
– Skulle det vara obligatoriskt behövde vi ta bort någon annan del, säger han.
För alla som arbetar på festivaler, som Way Out West, ingår dock kursmomentet fortfarande. Lennart Johansson menar att det bland annat beror på att publiken på festivaler är yngre.
– De studier som har gjorts visar att de är mer utsatta för sexuella övergrepp, därför satsar vi tillsammans med polisen mer på festivalerna, säger han.
”Viktigt att kursen fortsätter”
Uppdraget att utbilda festival- och kroganställda i sexuella trakasserier kom från början från sociala resursnämnden. Marina Johansson (S) som är ordförande i nämnden, känner inte till att utbildningen inte längre är obligatorisk.
– Vi i nämnden har inte fått någon information om att de har ändrat på upplägget. Enligt chefen för tillståndsenheten ska det fortfarande ingå i Rus-utbildningen, men inte i lika stor omfattning, säger hon.
Efter att Tillståndsenhetens chef Peter Berg pratat med Lennart Johansson säger han dock att det stämmer att kursmomentet inte längre är obligatoriskt.
– Det anpassas efter vilka som går utbildningen, och vilken målgrupp de arbetar med, säger Peter Berg.
Sociala resursnämnden kommer att ta upp frågan på nästa nämndmöte, enligt Marina Johansson.
– Jag tror inte att problemen är borta, varken från festivaler eller i krogmiljö. Så att kursen fortsätter ingå i Rus-utbildningen känns viktigt, säger hon.