Sedan i höstas har Unionens tidning Kollega konsekvent sagt nej till alla teckningar Max Gustafson skickat in som innehåller något politiskt budskap. För två veckor sedan nådde de olika viljorna sin kulmen och samarbetet avbröts. Kollega menade att det berodde på ”samarbetssvårigheter”.
– Det kom inte som någon överraskning för mig, för det skar ju sig ganska tidigt med den här nya chefredaktören om man säger så. Första gången redan när jag gjorde en bild om SD och den ville de inte ha för att det var politisk. Då ringde hon upp mig och jag upplevde det som att hon hade i uppgift i att stävja det politiska. Det var inga artighetsfraser, säger han.
Inga problem tidigare
Tidigare har Kollega annars inte haft några problem med att publicera politiska teckningar av Gustafson, och de bilder som har refuserats efter Naljen Ståhlströms tillträde har publicerats i andra facktidningar.
En av bilderna som var för politiska för Kollega föreställer två skelett i en sönderbombad stad med texten "SD! Vi behöver hjälp på plats nu. När kommer ni?". En annan visade en mörkhyad kvinna tävla mot en vit man om ett jobb – enligt Max Gustafson ett sätt att ta parti för en diskriminerad person på arbetsmarknaden.
– Jag kan förstå att man inte vill ha extrema uttryck, men det har det inte varit tal om här. Det har varit en ängslighet som inte har varit sund. Jag har skickat in bilder som jag anser inte var politiska alls, men de har ändå lyckats hitta politik i det, säger Max Gustafson.
Svarar inte
Dagens ETC har sökt Naljen Ståhlström vid flera tillfällen, men hon vill inte svara i telefon. Till facktidningen Journalisten har hon däremot kommenterat situationen.
– Det är en icke-fråga, vi har valt att inte ha satir. Den förre chefredaktören tyckte det var bra inslag men jag har gjort en annan bedömning, säger hon.
Journalisten: Max menar att teckningar blivit refuserade för att de varit politiska. Stämmer det?
– Det här känns som ett personalärende och jag kan inte kommentera det här vidare.
På sin sajt skriver Max Gustafson att han har märkt hur stämningen på Kollega har förändrats och hur många redaktörer fått sluta.
– Jag var inne på mitt fjärde år och det har varit ett jättebra samarbete innan, med väldigt bra medarbetare, men de verkar inte vara kvar längre. Jag vet inte varför, säger han.